ΕΛΛΑΔΑ

Πτώση βολίδας φώτισε τον ουρανό της Ελλάδας, ορατή και από την Αττική - Εντυπωσιακό βίντεο

Δημοσίευση 22 Σεπτεμβρίου 2021, 07:00 / Ανανεώθηκε 22 Σεπτεμβρίου 2021, 08:17
Πτώση βολίδας φώτισε τον ουρανό της Ελλάδας, ορατή και από την Αττική - Εντυπωσιακό βίντεο
Facebook Twitter Whatsapp

Ορατή από διάφορες περιοχές της νότιας και κεντρικής Ελλάδας έγινε το βράδυ της Τρίτης μια βολίδα, σύμφωνα με αναφορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

Πολύ εντυπωσιακό ήταν το θέαμα που έπιασαν το βράδυ της Τρίτης οι κάμερες της ιστοσελίδας Kopaida GR στις 23:08, καθώς ένα μετέωρο και συγκεκριμένα μία βολίδα έπεσε στη γη.

Βίντεο που φέρεται να καταγράφει την πτώση του μετέωρου από κάμερα στη Λιβαδειά ανήρτησε ο Παναγιώτης Τσούρας στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.

Δείτε το βίντεο:

Η πτώση της βολίδας ήταν ορατή από διάφορες περιοχές της νότιας και κεντρικής Ελλάδας, ενώ υπήρξαν πολλές αναφορές θέασης στην Αττική, την Αιτωλοακαρνανία, τον Έβρο, την Αρκαδία και αλλού. 

Τι είναι το μετέωρο

Μετέωρο ονομάζεται στην αστρονομία κάθε φωτεινό φαινόμενο που εμφανίζεται μέσα στην ατμόσφαιρα της Γης ως αποτέλεσμα της εισόδου σε αυτή κάποιου μετεωροειδούς, δηλαδή κάποιου βραχώδους σώματος που μπορεί να έχει μέγεθος από λίγα χιλιοστά έως αρκετά μέτρα. Η κίνηση του μετεωροειδούς με μεγάλη ταχύτητα και η τριβή της επιφάνειάς του με τα μόρια της ατμόσφαιρας έχει ως αποτέλεσμα τον έντονο ιονισμό των μορίων του αέρα και, συνήθως, την συνεπακόλουθη εκπομπή φωτεινής ακτινοβολίας.

Όταν το μετεωροειδές δεν εξαερωθεί πλήρως στην ατμόσφαιρα ή δεν εκραγεί, φτάνει στο έδαφος και αν είναι αρκετά μεγάλο σε μέγεθος δημιουργεί κρατήρα. Το τμήμα του μετεωροειδούς που καταλήγει στο έδαφος ονομάζεται μετεωρίτης.

Εμφανίζονται κυρίως σε ύψος 120km και, τα μικρότερα από αυτά, εξαφανίζονται αφού διανύσουν 60-80km. Κινούνται με ταχύτητες μερικών δεκάδων χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο. Οι λαμπρότεροι διάττοντες και οι βολίδες συνοδεύονται από μια φωτεινή ουρά η οποία διατηρείται μερικά λεπτά μετά την εξαέρωση του μετεώρου. Οι ουρές αυτές δεν είναι πάντα ευθύγραμμες και συχνά παρουσιάζουν κυματισμούς ή και καμπές.

Δεν είναι δυνατός ο υπολογισμός της μάζας που προσθέτουν στον πλανήτη μας αλλά γενικά θεωρείται ελάχιστη σε σχέση με τη μάζα του πλανήτη.

Τα μετέωρα διακρίνονται σε:

-Διάττοντες αστέρες: Ο διάττων αστέρας είναι ένα φωτεινό σημείο που εμφανίζεται ξαφνικά από το πουθενά στο νυχτερινό ουρανό, κινείται με ταχύτητα ανιχνεύσιμη με γυμνό μάτι επί λίγα (συνήθως 1 ή 2) δευτερόλεπτα και μετά εξαφανίζεται. Στη δημοτική γλώσσα οι διάττοντες αστέρες ονομάζονται «πεφτάστερα» ή και «πεφταστέρια».
-Βολίδες: Οι βολίδες δημιουργούνται από μεγαλύτερους μετεωροειδείς (μεγάλους σαν ένα πετραδάκι μέχρι μεγάλους ογκόλιθους) κι έτσι μπορούν να εκραγούν από ανομοιογενή θέρμανση (και άρα έντονα διαφορική διαστολή) και να παραγάγουν ήχο ικανό να ακουστεί μέχρι το έδαφος, ενώ μπορεί τμήματά τους να φθάσουν μέχρι το έδαφος (βλ. μετεωρίτης)

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr