current views are: 4

22 Σεπτεμβρίου 2021
Δημοσίευση10:45

Κορωνοϊός – Σχολεία: Στη Θεσσαλονίκη το πρώτο τμήμα σε αναστολή – Έως πότε θα μείνει κλειστό

Έκλεισε έως τις 30 Σεπτεμβρίου το τμήμα Β2 του 10ου Δημοτικού Σχολείου Νεάπολης – Συκέων στη Θεσσαλονίκη, λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού. Ανησυχία για τη Βόρεια Ελλάδα.

Δημοσίευση 10:45’

Έκλεισε έως τις 30 Σεπτεμβρίου το τμήμα Β2 του 10ου Δημοτικού Σχολείου Νεάπολης – Συκέων στη Θεσσαλονίκη, λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού. Ανησυχία για τη Βόρεια Ελλάδα.

Σε αναστολή λόγω κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού τέθηκε τμήμα δημοτικού σχολείου στη Θεσσαλονίκη, το πρώτο για τη φετινή σχολική χρονιά. Το τμήμα έβαλε «λουκέτο» ενώ είναι έκδηλη η ανησυχία των ειδικών για τη Βόρεια Ελλάδα και ιδίως για τη Θεσσαλονίκη, τόσο λόγω των αυξημένων κρουσμάτων όσο και της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης. 

Μάλιστα, σήμερα βρέθηκε εκτάκτως στη συμπρωτεύουσα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με τον Θάνο Πλεύρη να αποκλείει τη λήψη νέων μέτρων προς το παρόν. «Θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή τώρα που είναι νωρίς γιατί ο στόχος μας είναι να τηρηθούν τα μέτρα, να επεκταθούν οι εμβολιασμοί και πραγματικά να διαχειριστούμε την πανδημία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Δεν τίθεται θέμα μέτρων, επειδή πολλά λένε, τίθεται θέμα προληπτικής επίσκεψης για να προλάβουμε όλα τα δεδομένα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στη Θεσσαλονίκη το πρώτο τμήμα σε αναστολή

Όπως φαίνεται στη σχετική σελίδα του υπουργείου Παιδείας, το τμήμα Β2 του 10ου Δημοτικού Σχολείου Νεάπολης – Συκέων στη Θεσσαλονίκη, είναι σε αναστολή από χθες, Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα που είναι φέτος σε ισχύ, ένα σχολικό τμήμα αναστέλλει τη δια ζώσης λειτουργία του και η διδασκαλία θα γίνεται μέσω τηλεκπαίδευσης, όταν σε αυτό εντοπιστούν επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στο 50%+1 μαθητές του.

Ανησυχούν οι ειδικοί

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ένα στα τρία παιδιά νοσούν πλέον από τον κορωνοϊό, γεγονός που προκαλεί έντονη ανησυχία σε γονείς, δασκάλους και ειδικούς. Η μετάλλαξη Δέλτα δεν φαίνεται να «χτυπά» περισσότερο τα παιδιά. Παρόλα αυτά, υπάρχει αυξημένος αριθμός κρουσμάτων στους νέους κάτω των 17 ετών λόγω της κυκλοφορίας της μετάλλαξης Δέλτα, της αυξημένης κινητικότητας της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας και του εμβολιασμού των μεγαλύτερων ηλικιών.

Μάλιστα νέες εκτιμήσεις λοιμωξιολόγων αναφέρουν πως η απόσταση των δύο μέτρων από μαθητή σε μαθητή πρέπει να αναθεωρηθεί, μιας και δεν χαρίζει τελικά την απαραίτητη προστασία από τα σωματίδια της Covid-19. Η συγκεκριμένη είδηση προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις, καθώς η λειτουργία των σχολείων αναμένεται να επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό. Την ίδια στιγμή, φωνές μιλούν ακόμα και για ριζική αλλαγή πλάνου. 

«Περιμένουμε αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών παιδιών και εφήβων μετά το άνοιγμα των σχολείων λόγω των αυξημένων ελέγχων και την αύξηση της κινητικότητας» είπαν χαρακτηριστικά -για μια ακόμη φορά- η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθήνας και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου με την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, σε κοινή διαδικτυακή συνάντηση του υπουργείου Παιδείας.

Είναι ενδεικτικό, ότι μέσα σε μία περίπου εβδομάδα, με ορόσημο το άνοιγμα των σχολείων καταγράφηκαν περισσότερα από 5.000 θετικά κρούσματα Covid, με την επιδημιολογική εικόνα να αναμένεται να επιδεινωθεί περαιτέρω.

Την ίδια ώρα, η εμβολιαστική κάλυψη παραμένει χαμηλή για το πεδίο των παιδιών ηλικίας 12-17 (υπενθυμίζεται πως στους ανηλίκους κατω των 12 δεν επιτρέπεται ο εμβολιασμός, ενω έχει εμβολιαστεί το 17% στην ηλικιακη ομάδα 12-14 χρόνων και το 29% στην άλλη ομάδα).

Με αυτά τα δεδομένα, ο ΕΟΔΥ θα ανακοινώνει κάθε Τετάρτη των αριθμό των παιδιών που νοσούν, με στοιχεία βασισμένα στα διαγνωστικά τεστ.

Όσο για την πλατφόρμα «Μy school», θα περιλαμβάνει και νέο, ειδικό τομέα, όπου θα ανακοινώνονται τα ευρισκόμενα σε αναστολή τμήματα.

Όλα τα μέτρα που ισχύουν στα σχολεία

Δείτε τα μέτρα για την πρόληψη της διασποράς του κορωνοϊού που είναι σε ισχύ στα σχολεία.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί θα προσέρχονται στις σχολικές μονάδες με πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου) ή δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού (σελφ) τεστ, για τους μαθητές, το οποίο θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή), έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο, ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ για τους εκπαιδευτικούς, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται επίσης δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή) με ευθύνη και κόστος του εργαζομένου.

Αν εντοπιστεί επιβεβαιωμένο κρούσμα, απομακρύνεται από το σχολείο και παραμένει σε απομόνωση για τουλάχιστον 10 ημέρες. Επιστρέφει στη σχολική μονάδα μετά από τουλάχιστον δέκα ημέρες και την πάροδο τριών 24ώρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού και τη βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων. Για την επιστροφή στο σχολείο δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.

Επιπλέον, για τις στενές επαφές προβλέπεται αυξημένος εργαστηριακός έλεγχος και για διάστημα επτά ημερών ως εξής:

*Για ανεμβολίαστους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:

-δυο εργαστηριακά τεστ – rapid πέραν των προβλεπομένων

-εάν οι ανεμβολίαστοι μαθητές κάθονταν κοντά στο κρούσμα, υποβάλλονται σε καθημερινά αυτοδιαγνωστικά τεστ (τις ημέρες που δεν κάνουν τα δυο εργαστηριακά).

*Για εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:

-δυο αυτοδιαγνωστικά τεστ ανεξαρτήτως της θέσης στην οποία κάθονται.

Ένα σχολικό τμήμα θα αναστέλλει τη δια ζώσης λειτουργία του και η διδασκαλία θα γίνεται μέσω τηλεκπαίδευσης, όταν σε αυτό εντοπιστούν επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 στο 50%+1 μαθητές του.

Σε κάθε σχολική μονάδα, ορίζεται από το Σύλλογο Διδασκόντων υπεύθυνος διαχείρισης COVID-19 και ο αναπληρωτής του, με αρμοδιότητες, μεταξύ άλλων, να ενημερώνει και να εκπαιδεύει το προσωπικό σχετικά με την έγκαιρη αναγνώριση και τη διαχείριση υπόπτων κρουσμάτων λοίμωξης COVID-19 και να επικοινωνεί με τις οικογένειες των μαθητών και τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες όπως ο ΕΟΔΥ.


σχετικα αρθρα