current views are: 6

23 Σεπτεμβρίου 2021
Δημοσίευση07:14

Ανησυχία για τα σχολεία: Εκτίναξη κρουσμάτων κατά 14% στα παιδιά – Υπό εξέταση το υγειονομικό πρωτόκολλο

Προβληματισμός στα υπουργεία Παιδείας και Υγείας για τα σχολεία λόγω της εκτόξευσης κρουσμάτων στα παιδιά. Αναζητούνται νέα μέτρα αντιμετώπισης.

Δημοσίευση 07:14’

Προβληματισμός στα υπουργεία Παιδείας και Υγείας για τα σχολεία λόγω της εκτόξευσης κρουσμάτων στα παιδιά. Αναζητούνται νέα μέτρα αντιμετώπισης.

Δέκα ημέρες μετά το άνοιγμα των σχολείων, το «αποτύπωμα» στην πορεία της πανδημίας του νέου κορωνοϊού άρχισε να φαίνεται, καθώς μέσα σε μόλις μία εβδομάδα τα κρούσματα σε παιδιά ηλικίας 4-18 ετών εκτοξεύτηκαν κατά 14%. Παράλληλα, είναι γεγονός τα πρώτα «λούκετα» σε τμήματα σχολείων, με αποτέλεσμα να μην αποκλείεται να αλλάξει το υγειονομικό πρωτόκολλο.

Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία του ΕΟΔΥ για την εβδομάδα 13 έως 19 Σεπτεμβρίου, το σύνολο των κρουσμάτων ηλικίας 4-18 ετών ανήλθε σε 3.559, αποτελώντας το 24% (+14% από την προηγούμενη εβδομάδα) στο σύνολο των κρουσμάτων.

Την ίδια ώρα, είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις μία ημέρα μετά το κλείσιμο του Β2 τμήματος στο 10ου Δημοτικού Σχολείου Νεάπολης στη Θεσσαλονίκης ανακοινώθηκε ότι κλείνει και το Γ2 τμήμα, στο οποίο επίσης εντοπίστηκε συρροή κρουσμάτων κορωνοϊού.

Οι ειδικοί εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι και επιμένουν να εμβολιαστούν τα παιδιά κατά του κορωνοϊού, προειδοποιώντας ότι «μέχρι τα Χριστούγεννα όλα τα ανεμβολίαστα παιδιά θα νοσήσουν».

Πρόβλεψη για 12.000 κρούσματα σε παιδιά μέχρι τέλος του έτους

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης επισήμανε ότι περί τις 6.000 είναι τα κρούσματα σε παιδιά που μετράμε αυτή τη στιγμή και εκτίμησε ότι αυτός ο αριθμός θα διπλασιαστεί. «Εμείς υπολογίζουμε ότι μεσοσταθμικά μέχρι το τέλος του χρόνου το 44% των νέων κρουσμάτων θα είναι παιδιά σχολικής ηλικίας, δηλαδή περίπου 1 στα 2 κρούσματα θα είναι παιδιά, με βάση τα ισχύοντα μέτρα».  

Όπως είπε, στα σχολεία δεν χρησιμοποιούνται όλα τα «όπλα» που έχουμε στη διάθεση μας, όπως οι μεγαλύτερες αποστάσεις στις τάξεις, η  αραίωση των τμημάτων και ο σωστός εξαερισμός. 

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος είπε ότι τα παιδιά αποτελούν «επίνοσο πληθυσμό, επειδή είναι ανεμβολίαστα. Όσο ο πληθυσμός είναι ανεμβολίαστος, τόσο αυξάνει η πιθανότητα νόσησης». Σύμφωνα με τον καθηγητή, το 30% των καθημερινών κρουσμάτων, «ποσοστά κρουσμάτων που μπορεί να μεγαλώσουν και άλλο», αφορούν στις μικρές ηλικίες. «Η μετάλλαξη Δέλτα δεν κοιτά ηλικίες, τις χτυπά όλες».

Προς αναθεώρηση το υγειονομικό πρωτόκολλο στα σχολεία

Τα παραπάνω δεδομένα αποδεικνύουν πως η πανδημία βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, με τους επιστήμονες να συζητούν την αναθεώρηση του σχολικού πρωτοκόλλου.

Μιλώντας, μάλιστα, στον ΣΚΑΪ ο λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής των ειδικών, Μάριος Λαζανάς, έδειξε να τάσσεται υπέρ της αναθεώρησης του πρωτοκόλλου του «50+1», ενώ στην ίδια κατεύθυνση βρίσκεται και η εκτίμηση του καθηγητή Λοιμωξιολογίας Νίκου Σύψα, ο οποίος είχε επισημάνει τους κινδύνου εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα.

Θέση για όσα ισχύουν στα σχολεία σε περίπτωση θετικού κρούσματος, πήρε και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, η οποία μεταξύ άλλων επανέλαβε πως σε περίπτωση κρούσματος σε σχολείο, τα παιδιά που βρίσκονταν κοντά σε παιδί φορέα του ιού, μπορούν να κάνουν 7 τεστ την εβδομάδα, όλα πληρωμένα από το κράτος.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή, τα νούμερα σε ανεμβολίαστους μαθητές είναι μεγάλα και αγγίζουν το 70% (περίπου το 1/3 της μαθητικής κοινότητας έχει υποβληθεί σε τουλάχιστον μία δόση εμβολίου με την κυβέρνηση να βρίσκεται σε αναζήτηση λύσεων.

Σχολεία: Τα μέτρα που ισχύουν – Πότε κλείνει ένα τμήμα

Μαθητές και εκπαιδευτικοί, σύμφωνα με τα τωρινά μέτρα που ισχύουν για τα σχολεία, προσέρχονται στις σχολικές μονάδες με πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου) ή δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού self test, για τους μαθητές, το οποίο πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή), έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ για τους εκπαιδευτικούς, το οποίο πρέπει να πραγματοποιείται επίσης δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή) με ευθύνη και κόστος του εργαζομένου.

Αν εντοπιστεί επιβεβαιωμένο κρούσμα, απομακρύνεται από το σχολείο και παραμένει σε απομόνωση για τουλάχιστον 10 ημέρες. Επιστρέφει στη σχολική μονάδα έπειτα από τουλάχιστον 10 ημέρες και την πάροδο τριών 24ώρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού και τη βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων.

Για την επιστροφή στο σχολείο δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.

Επιπλέον, για τις στενές επαφές προβλέπεται αυξημένος εργαστηριακός έλεγχος και για διάστημα επτά ημερών ως εξής:

Για ανεμβολίαστους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:

-δυο εργαστηριακά τεστ – rapid πέραν των προβλεπομένων
-εάν οι ανεμβολίαστοι μαθητές κάθονταν κοντά στο κρούσμα, υποβάλλονται σε καθημερινά αυτοδιαγνωστικά τεστ (τις ημέρες που δεν κάνουν τα δυο εργαστηριακά).

Για εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:

-δυο αυτοδιαγνωστικά τεστ ανεξαρτήτως της θέσης στην οποία κάθονται.
-Ένα σχολικό τμήμα αναστέλλει μέχρι τώρα τη δια ζώσης λειτουργία του και η διδασκαλία γίνεται μέσω τηλεκπαίδευσης, όταν σε αυτό εντοπιστούν επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 στο 50%+1 μαθητές του.

Σε κάθε σχολική μονάδα, ορίζεται από το Σύλλογο Διδασκόντων υπεύθυνος διαχείρισης COVID-19 και ο αναπληρωτής του, με αρμοδιότητες, μεταξύ άλλων, να ενημερώνει και να εκπαιδεύει το προσωπικό σχετικά με την έγκαιρη αναγνώριση και τη διαχείριση υπόπτων κρουσμάτων λοίμωξης COVID-19 και να επικοινωνεί με τις οικογένειες των μαθητών και τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες όπως ο ΕΟΔΥ.


σχετικα αρθρα