ΕΛΛΑΔΑ

Συμφωνούν ότι... διαφωνούν Π. Σκουρλέτης και ΠΟΕ-ΟΤΑ: «Η πρότασή τους δεν στέκει νομικά»

Δημοσίευση 26 Ιουνίου 2017, 12:31 / Ανανεώθηκε 26 Ιουνίου 2017, 17:46
Facebook Twitter Whatsapp

Παρέμβαση εισαγγελέα για τα σκουπίδια

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Άκαρπη απέβη η συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, με αντιπροσωπεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ για το εργασιακό μέλλον των συμβασιούχων στην καθαριότητα των δήμων. Μάλιστα, νωρίτερα σημειώθηκε νέα ένταση έξω από το υπουργείο Εργασίας, ενώ τα σκουπίδια εξακολουθούν να «πνίγουν» τη χώρα.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι η νομοθετική πρόταση που του παρουσίασαν οι συνδικαλιστές «δεν μπορεί να σταθεί νομικά, λόγω της πρόσφατης απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου», ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο στη τροπολογία του υπουργείου να ενσωματωθεί η πρόταση της ΠΟΕ-ΟΤΑ για τα όρια ηλικίας, συμμετοχή στον διαγωνισμό άνω των 45.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Νίκος Τράκας, σε δηλώσεις του, κατηγόρησε τον υπουργό ότι έχει λάβει τις αποφάσεις του για την ιδιωτικοποίηση του τομέα καθαριότητας των δήμων και ζήτησε συνάντηση της Ομοσπονδίας με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Η πρόταση που καταθέτουν οι συμβασιούχοι για μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου "δεν οδηγεί πουθενά", με βάση και τις αποφάσεις του ΣτΕ εκτίμησε νωρίτερα ο κ. Σκουρλέτης απορρίπτοντας την.

Μιλώντας στον ραδιοσταθμό Alpha 9,89 ο κ. Σκουρλέτης δήλωσε πως η πρόταση της ΠΟΕ-ΟΤΑ είναι εκτός τόπου και χρόνου.

Σκουρλέτης: Να μην ανοίξουμε το δρόμο στους ιδιώτες

Ο Πάνος Σκουρλέτης μετά τη συνάντηση του με την αντιπροσωπεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ υπογράμμισε: «Ακούσαμε την πρόταση της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Βεβαίως, η εντύπωση που μας δόθηκε όταν μπήκαμε σε μία αναλυτικότερη συζήτηση, γιατί καταρχήν δεν γίνεται δεκτή από το υπουργείο, ήταν ότι είχε ένα χαρακτήρα τελεσιγράφου και η συζήτηση μάλλον διεκόπη χωρίς να έχει ολοκληρωθεί».

«Εκείνο το οποίο θέλω να επαναλάβω είναι το εξής, ότι οφείλουμε απέναντι στους συμβασιούχους εργαζόμενους που μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου κινδυνεύουν να χάσουν τη θέση τους, να καλύψουμε αυτό το «νομικό κενό» που υπάρχει αυτή τη στιγμή, ενώ ταυτόχρονα να μην δώσουμε το δικαίωμα σε εκείνους οι οποίοι έχουν μία διαφορετική αντίληψη για την αποκομιδή των απορριμμάτων και θέλουν να τα παραχωρήσουν σε ιδιωτικές εταιρείες, να μην τους ανοίξουμε το δρόμο. Αυτή την ευθύνη πρέπει να την αναλάβει η κυβέρνηση πρώτα από όλα και θα το κάνει, αλλά θα πρέπει να την αναλάβουν και οι συνδικαλιστές», συνέχισε ο υπουργός Εσωτερικών.

«Θεωρώ θετική τη στάση της ΠΟΠ-ΟΤΑ, η οποία αναγνώρισε ότι η πρόταση της κυβέρνησης είναι σε μία θετική κατεύθυνση και ανέστειλε τις κινητοποιήσεις. Θα είδατε ότι σε κάποιους δήμους και ιδιαίτερα στο δήμο της Αθήνας ήδη έχει αρχίσει η αποκομιδή των απορριμμάτων», ανέφερε ο κ. Σκουρλέτης.

«Εμείς θα προχωρήσουμε στην κατάθεση της τροπολογίας, για τους λόγους που σας είπα και πριν και θεωρούμε ότι πρέπει επιτέλους να μπει τάξη στον τομέα αυτό, πρέπει να υπάρξουν μόνιμες θέσεις στην καθαριότητα, οι οποίες θα ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των Δήμων και σε συνεργασία με τους Δήμους θα προσδιορίσουμε τον αριθμό τους και φαντάζομαι ότι θα είναι τελικά πολύ μεγαλύτερος ο αριθμός των υπαλλήλων από αυτόν που μέχρι τώρα έχει προσδιοριστεί, μετά από τα αιτήματά τους.

Είμαστε διατεθειμένοι να ενσωματώσουμε οποιαδήποτε -αυτό το είπαμε και προς τους εργαζομένους- οποιαδήποτε πρόταση, άποψη που θα βελτιώνει την πρότασή μας, αλλά αντιλαμβάνεστε ότι δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο και για τους ίδιους τους εργαζόμενους αλλά και για την υγεία του κόσμου. Οι τόνοι των σκουπιδιών ακόμη υπάρχουν», κατεληξε ο υπουργός Εσωτερικών.

Δικαίωμα της ΠΟΕ-ΟΤΑ να ζητά συνάντηση με τον Αλ. Τσίπρα

Απαντώντας σε δημοσιογράφους ο κ. Σκουρλέτης τόνισε: «Ο κ. Τράκας, έχει δικαίωμα να ζητάει  συνάντηση με τον Πρωθυπουργό. Η πρόταση εκ μέρους της ΠΟΕ ΟΤΑ έτσι όπως έχει κατατεθεί, και αυτό ξεκινήσαμε να τους εξηγούμε, δεν μπορεί να σταθεί για πάρα πολλούς λόγους, διότι ξέρετε ότι υπάρχει πρόσφατη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, έχει ολόκληρο σκεπτικό, το οποίο δεν μπορείς να παραγνωρίζεις,  και να καταθέτεις προτάσεις απλά και μόνο για τη δημιουργία εντυπώσεων».

Όταν τους είπαμε τις αντιρρήσεις μας σηκώθηκαν να φύγουν

«Στα πρώτα πέντε λεπτά ειπώθηκε ότι την απορρίψατε (σ.σ. πρόταση της ΠΟΕ-ΟΤΑ)», αντέτεινε δημοσιογράφος με τον υπουργό να απαντά: «Δεν είναι αλήθεια αυτό και όταν αρχίσαμε να κάνουμε μία αναλυτική παρουσίαση των αντιρρήσεων μας, μετά από την πρώτη επισήμανση σηκώθηκαν κι έφυγαν».

«Ναι» στο ηλικιακό όριο που ζητούν οι συμβασιούχοι

«Υπάρχουν σημεία στην πρόταση της ΠΟΕ ΟΤΑ που θα μπορούσατε να υιοθετήσετε;» ρώτησε δημοσιογράφος με τον Πάνο Σκουρλέτη να απαντά: «Ναι, για παράδειγμα υπάρχει το ηλικιακό όριο που προβλέπεται για την συμμετοχή στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Νομίζω πως εκεί θα πρέπει να διευκολύνουμε έτσι ώστε να μην τεθεί αυτό ως φραγμός».

Ελπίζω να μη φτάσουμε στα άκρα

«Αν η ΠΟΕ ΟΤΑ  φτάσει στα άκρα, κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις της, η στάση της Κυβέρνησης ποια θα είναι;» ρώτησε, τέλος, δημοσιογράφος με τον υπουργό να απαντά: «Ελπίζω να μην φτάσει στα άκρα, διότι ο καθένας πρέπει να στέκεται στο ύψος των ευθυνών του. Δεν μπορεί αυτή η σημερινή συνδικαλιστική ηγεσία με την στάση της, να αγνοήσει ότι αντικειμενικά θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο τις θέσεις των μέχρι τώρα εργαζομένων στον τομέα αυτό, αλλά ταυτόχρονα δίνει το άλλοθι σε αυτούς οι οποίοι έχουν άλλα σχέδια για τη διαχείριση των απορριμμάτων».

Διαβάστε τους λόγους απόρριψης της νομοθετικής ρύθμισης Σκουρλέτη από την ΠΟΕ-ΟΤΑ

Διαβάστε την πρόταση νομοθετικής ρύθμισης που κατέθεσε η ΠΟΕ-ΟΤΑ

Διαβάστε την ανοιχτή επιστολή των συμβασιούχων

Γενική απεργία την Πέμπτη

Την Πέμπτη, η ΠΟΕ-ΟΤΑ έχει προκηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα έξω από τα γραφεία της στις 10:30 το πρωί και πορεία προς τη Βουλή και το Μέγαρο Μαξίμου.

Προκαταρκτική έρευνα για τα σκουπίδια που «πνίγουν» τη χώρα

Την παρέμβαση της Δικαιοσύνης προκάλεσε το πρόβλημα των σκουπιδιών που στοιβάζονται στην Αθήνα.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, Ηλίας Ζαγοραίος, διέταξε προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διαπιστώσει αν διαπράττονται αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα τα οποία συνδέονται με τη ρύπανση του περιβάλλοντος από τη συσσώρευση των απορριμμάτων.

Ο εισαγγελέας Δημ. Γκύζης θα διερευνήσει  εάν και ποια αδικήματα διαπράττονται, καλώντας μάρτυρες και αξιολογώντας τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης δίνει σε ιδιώτη την αποκομιδή των απορριμμάτων

Προσωρινή λύση στην αποκομιδή των σκουπιδιών από τους δρόμους της πόλης βρήκε ο κεντρικός δήμος της Θεσσαλονίκης, αναθέτοντας την σε ιδιώτη, καθώς η ΠΟΕ - ΟΤΑ απόφασισε το μεσημέρ της Κυριακής να την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών της, απορρίπτοντας την πρόταση του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη. 

Στη Διαύγεια αναρτήθηκε η πρόσκληση ενδιαφέροντος για απευθείας ανάθεση αποκομιδής αστικών απορριμμάτων, προϋπολογισμού 192.000 ευρώ, με τη διοίκηση του κεντρικού δήμου να επιθυμεί το συντομότερο δυνατό να βρεθεί ο ιδιώτης που θα καθαρίσει την πόλη.

«Καμπανάκι» κινδύνου στους συνδικαλιστές από την Ολ. Γεροβασίλη

Καμπανάκι κινδύνου στους συνδικαλιστές των δήμων ότι η στάση τους απέναντι στην κυβέρνηση για το θέμα των συμβασιούχων, μπορεί να οδηγήσει πολλούς αιρετούς στη λύση της ιδιωτικοποίησης της αποκομιδής των απορριμμάτων, έκρουσε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 98,9.

Με αφορμή τη σχετική προσπάθεια του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, αλλά και την ανάλογη θέση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, η κ. Γεροβασίλη σημείωσε ότι «ένα ψύχραιμο και ώριμο συνδικαλιστικό κίνημα θα πρέπει να δει όλες τις παραμέτρους και τους κινδύνους που ελλοχεύουν, όταν βλέπει αυτή τη λύση».

Τόνισε ότι στον αντίποδα βρίσκεται η τροπολογία που θα καταθέσει σήμερα στη Βουλή το υπουργείο Εσωτερικών για 2.500 μόνιμες προσλήψεις και συνέστησε στους συνδικαλιστές «να περιφρουρήσουν αυτή τη δυνατότητα και να μην αφήνουν ρωγμές από τις οποίες περνά ως λύση η ιδιωτικοποίηση», ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο πίσω από τις κινητοποιήσεις να υπάρχουν και πολιτικές σκοπιμότητες.

«Η πάγια και σταθερή προσπάθειά μας» πρόσθεσε «είναι να μην δώσουμε τη δυνατότητα στους δήμους να ιδιωτικοποιήσουν τον τομέα της καθαριότητας» επισήμανε, καθώς, όπως είπε, σε μια τέτοια περίπτωση η αποκομιδή των απορριμμάτων κοστίζει ακριβότερα στους δημότες, ενώ οι εργαζόμενοι δουλεύουν «σε καθεστώς γαλέρας».

Παράλληλα, η κ. Γεροβασίλη επισήμανε πως ο αριθμός των θέσεων στην καθαριότητα δεν καθορίζονται από την κυβέρνηση, αλλά από τους ίδιους του δήμους, οι οποίοι και αποστέλλουν τη σχετική λίστα με τις ανάγκες τους σε ανθρώπινο δυναμικό στον συγκεκριμένο τομέα.

Εξηγώντας γιατί ανανεώθηκαν οι συμβάσεις των 8μηνιτών στην καθαριότητα, ανέφερε ότι στόχος της κυβέρνησης ήταν να έχει εξευρεθεί στο μεταξύ οριστική λύση, ώστε να εξαλειφθεί το φαινόμενο του κατακερματισμού των εργασιακών σχέσεων, ωστόσο αυτή η λύση δεν είναι εύκολη, καθώς προσκρούει σε μια σειρά από νομικά ζητήματα.

Υπογράμμισε ταυτόχρονα πως «δεν μπορούμε να κάνουμε λόγο για απολύσεις των συγκεκριμένων εργαζομένων αφού δεν απολύονται, αλλά λήγει η σύμβασή τους», ενώ τόνισε πως με την παράταση των συμβάσεων δόθηκε η δυνατότητα στους συμβασιούχους να εργαστούν περισσότερο από 8 μήνες.

«Η πάγια θέση μας και η προσπάθειά μας ήταν να δημιουργήσουμε ένα άλλο καθεστώς εργασίας, με πραγματικά εργασιακά δικαιώματα στον τομέα της καθαριότητας» υπογράμμισε η υπουργός

Αντιδήμαρχος απορριμμάτων: Κυβέρνηση και απεργοί να δείξουν σύνεση 

Ο αντιδήμαρχος διαχείρισης απορριμμάτων, Γιώργος Μπρουλιας στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ σημείωσε: «Η στιγμή απαιτεί από Κυβέρνηση και απεργούς να δείξουν σύνεση και υπευθυνότητα. Η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της, να τις αναγνωρίσει δημοσίως και να διασφαλίσει τον τερματισμό των κινητοποιήσεων».

«Ο δήμος Αθηναίων καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην κάλυψη των απαιτούμενων αναγκών των δήμων, ειδικά στην καθαριότητα, τερματίζοντας το απαράδεκτο καθεστώς των υπό ομηρία συμβασιούχων» συνέχισε και κατέληξε: «Απαιτείται άμεσος εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των υπηρεσιών καθαριότητας. Πρέπει να εξασφαλιστούν η αυτονομία, η αποτελεσματικότητα και η ευελιξία στη διαχείριση των ανταποδοτικών υπηρεσιών, χωρίς να αμφισβητείται ο δημόσιος χαρακτήρας της καθαριότητας. Κυβέρνηση, δήμοι, εργαζόμενοι λογοδοτούμε στους πολίτες και κρινόμαστε μόνο από το αποτέλεσμα».