current views are: 8

27 Σεπτεμβρίου 2021
Δημοσίευση07:14

Κρήτη – Ανήσυχοι οι σεισμολόγοι μετά τα 5,8 Ρίχτερ: «Κανείς δεν περιμένε τόσο μεγάλο σεισμό» – «Άγνωστο το ρήγμα, δεν έχει χαρτογραφηθεί»

Επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι για τον ισχυρό σεισμό στο Ηράκλειο Κρήτης και τους μετασεισμούς. Τι λένε για τον «χορό» των Ρίχτερ.

Δημοσίευση 07:14’

Επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι για τον ισχυρό σεισμό στο Ηράκλειο Κρήτης και τους μετασεισμούς. Τι λένε για τον «χορό» των Ρίχτερ.

Πανικό στους κατοίκους του Ηρακλείου, αλλά και ολόκληρης της Κρήτης, προκάλεσε η ισχυρή σεισμική δόνηση των 5,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας.

Ο σεισμός είχε μεγάλη διάρκεια και μικρό εστιακό βάθος, με τους σεισμολόγους να είναι επιφυλακτικοί και να παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου.

«Κανένας δεν περίμενε τόσο μεγάλο σεισμό»

«Η Επιτροπή Εκτίμησης είχε δει τέλος Ιουλίου ότι υπάρχει δραστηριότητα», δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Όπως είπε, περίμεναν έναν σεισμό έντασης 5,4 Ρίχτερ, «θα ήταν μεσα στα πλαίσια που μπορεί να γίνει» αλλά «κανένας δεν περιμενε ότι ο σεισμός αυτός θα ήταν 5,8 Ρίχτερ».

Ερωτηθείς αν αυτός ήταν ο κύριος σεισμός, τόνισε: «Δεν ξερουμε ακόμα τίποτα. Αφού διαψευστήκαμε την προηγούμενη φορά, τώρα δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις».

Παραδέχτηκε ότι επικρατεί ανησυχία και προβληματισμός, ωστόσο εκτιμά ότι δεν θα υπάρχουν στην Κρήτη πολλές ζημιές.

Επίσης, συνέστησε στους κατοίκους του νησιού να μην μπαίνουν σε παλιά κτίρια, λόγω της μετασεισμικής ακολουθίας.

Κ. Παπαζάχος: «Άγνωστο το ρήγμα που προκάλεσε τον σεισμό»

Παντελώς άγνωστο είναι το ρήγμα που προκάλεσε τον σημερινό σεισμό των 5,8 Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι του Ηρακλείου Κρήτης, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Φυσικής της Λιθόσφαιρας, Σεισμολογίας και Γεωφυσικής στο ΑΠΘ Κωνσταντίνος Παπαζάχος.

«Το συγκεκριμένο ρήγμα στη λεκάνη του Ηρακλείου, που σίγουρα έδωσε σεισμούς πριν από εκατοντάδες χρόνια, δεν ήταν γνωστό ούτε χαρτογραφημένο και δεν είχε μελετηθεί. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά ρήγματα στην Ελλάδα που δεν ξέρουμε κάτι ιδιαίτερο και δίνουν σεισμούς που μας εκπλήσσουν αφού είναι ελάχιστα μελετημένα», είπε ο κ. Παπαζάχος. Εκτίμησε δε, ότι ο σεισμός στο Αρκαλοχώρι «ήταν μάλλον ο κύριος σεισμός».

Οι σεισμολόγοι θα παραμείνουν σε επιφυλακή και τα επόμενα 24ωρα παρακολουθώντας το φαινόμενο, όπως πρόσθεσε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 Fm» ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Μανώλης Σκορδύλης.

«Κανείς δεν μπορεί να είναι απολύτως σίγουρος, όμως το πιθανότερο είναι ότι επρόκειτο για τον κύριο σεισμό. Θα πρέπει να περιμένουμε ένα με δύο 24ωρα», είπε ο κ. Σκορδύλης και πρόσθεσε: «Η Κρήτη δίνει ισχυρούς σεισμούς, όμως το θέμα είναι το σημείο, όπου εκδηλώνεται ένας σεισμός. Είναι κάποιες περιοχές που φιλοξενούν μεγάλα ρήγματα που μπορούν να δώσουν μεγάλους σεισμούς και κάποιες άλλες μικρότερα ρήγματα, που θα δώσουν σεισμούς μέτριας έντασης».

«Είχε επίκεντρο σε κατοικημένες περιοχές»

Για σεισμό ο οποίος δεν ήρθε απροειδοποίητα έκανε λόγο ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας για την πολύ ισχυρή δόνηση 5,8 Ρίχτερ  στην Κρήτη.

«Επί 4 μήνες κουνάει συνέχεια, στο Αρκαλοχώρι Κρήτης» είπε στην ΕΡΤ, σημειώνοντας πως στις 21 Ιουλίου είχε συγκληθεί εκτάκτως η επιτροπή σεισμικού κινδύνου. «Τότε είχαμε πει τότε ότι ενδέχεται να είναι προσεισμοί αυτοί που σημειώνονταν».

Πρόκειται αναμφίβολα για πολύ ισχυρό σεισμό, υποστήριξε, εκφράζοντας την ανησυχία ότι η δόνηση είχε επίκεντρο σε κατοικημένες περιοχές και όχι σε θαλάσσιο χώρο.

«Θα έχουμε και μετασεισμούς. Δεν ξέρουμε αν μπορεί να επηρεάσει κι άλλα ρήγματα» κατέληξε.

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών και ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης, σε ανάρτησή του στο Facebook με αφορμή σεισμό 3,7 Ρίχτερ ανέφερε ότι το φαινόμενο αυτό «θα συνεχιστεί για αρκετό καιρό ακόμα», εξηγώντας πως «οφείλεται στα ρήγματα Καστελλίου και Θραψανού που ενώνονται στο βάθος κάτω από τον Δήμο Μινώα πεδιάδος».


σχετικα αρθρα