ΕΛΛΑΔΑ

Τσελέντης στον Alpha 98,9: Τι είπε για τον σεισμό στην Κρήτη - Η διαμάχη των σεισμολόγων για τη Θήβα και η Νίσυρος

Δημοσίευση 28 Σεπτεμβρίου 2021, 13:00 / Ανανεώθηκε 28 Σεπτεμβρίου 2021, 14:45
Τσελέντης στον Alpha 98,9: Τι είπε για τον σεισμό στην Κρήτη - Η διαμάχη των σεισμολόγων για τη Θήβα και η Νίσυρος
Facebook Twitter Whatsapp

Ο κ. Τσελέντης επισήμανε μεταξύ άλλων ότι,  αυτό που τον προβληματίζει περισσότερο είναι η μετασεισμική δραστηριότητα που θα κρατήσει για καιρό.

Για το πώς εξελίσσεται το φαινόμενο της σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή της Κρήτης και αν υπάρχει ανησυχία για τους συνεχόμενους μετασεισμούς που δίνουν έως και 5 ρίχτερ, μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 98,9 και την εκπομπή «Χωρίς Μάσκα» με τους Νίκο Παναγιωτόπουλο και Γιώργο Σμυρνή, ο Καθηγητής σεισμολογίας, Άκης Τσελέντης.

Ο σεισμός των 5,8 ρίχτερ, ήταν ο κύριος - Το ρήγμα δίνει έως και 6 ρίχτερ

«Η μετασεισμική ακολουθία είναι απολύτως φυσιολογική. Το 5,3 ρίχτερ που σημειώθηκε το πρωί ήταν μέσα στους μετασεισμούς που περιμέναμε και είχαμε προβλέψει.»

Ενώ επισήμανε ότι: «Έχουμε γράψει πάνω από 12 μετασεισμούς πάνω από 4 ρίχτερ στην περιοχή, το οποίο σημαίνει ότι ο χθεσινός σεισμός των 5,8 ρίχτερ, ήταν ο κύριος σεισμός.»

«Αυτό το συμπεράναμε και από τις διαστάσεις του ρήγματος. Από τον Ιούνιο που λειτουργούμε ένα σεισμολογικό κέντρο στη περιοχή, έχουμε γράψει πάνω από 2500 χιλιάδες μικροσεισμούς οι οποίοι φωτογραφίζουν αυτό το ρήγμα, το οποίο έχει διαστάσεις 25χιλιόμετρα και μπορεί να δώσει μέχρι και 6 ρίχτερ σεισμό.» τόνισε ,

Το πρόβλημα που τον ανησυχεί

Ο κ. Τσελέντης στη συνέχεια επισήμανε ότι υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα στην περίπτωση αυτή, διότι το ρήγμα αυτό δίνει μια πλούσια μετασεισμική ακολουθία, με γεγονότα που μπορεί να πλησιάζουν και τα 5 ρίχτερ.

Ενώ επισήμανε ότι, στο βάθος χρόνου, μπορεί να έχουμε ένα μεγάλο μετασεισμό.» Ωστόσο, τόνισε ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι θα γίνεται κάθε μέρα» . Γι’ αυτό έκανε έκκληση ο κόσμος να απομακρυνθεί από τα σπίτια που έχουν κριθεί ακατάλληλα.»

Γιατί προκλήθηκαν τόσες πολλές ζημιές

Σχετικά για τις μεγάλες ζημιές που προκάλεσε ο σεισμός, ο κ. Τσελέντης είπε ότι υπάρχει εξήγηση. Όπως είπε: «Έχουμε τόσες πολλές ζημιές διότι, η επιτάχυνση των 0,8g, που έγινε στην περιοχή, οφείλεται στο γεγονός ότι το ρήγμα ήταν ακριβώς από κάτω. Η ενέργεια έφυγε προς τα πάνω.»
«Θέλω να πω ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα, είχαμε τόσες μεγάλες επιταχύνσεις. Τα σπίτια σχεδιάζονται σύμφωνα με τις επιταχύνσεις. Γράψαμε επιτάχυνση 0,8g.» Εξηγώντας, στη συνέχεια ότι με το 1g απογειωνόμαστε από τη γη.»

Θα κρατήσει καιρό η μετασεισμική δραστηριότητα

Σχετικά με το πόσο καιρό θα κρατήσει η σεισμική δραστηριότητα, ο κ Τσελέντης είπε: «Δυστυχώς η ακολουθία αυτή θα κρατήσει αρκετό καιρό και οι πιο πολλοί από τους κατοίκους έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές και δε θα μπορούν να φτιάξουν νωρίς τα σπίτια τους»
«Τώρα μπορούμε να κάνουμε κάποιες επισκευές αλλά δυστυχώς θα έχουμε για αρκετούς μήνες αυτό το φαινόμενο στην περιοχή.
Γι΄αυτό πρέπει, να αποφύγουμε την κατάσταση στη Ελασσόνα και να μην μείνουν οι σεισμόπληκτοι μέσα στα κοντέινερ.»

Πόλεμος σεισμολόγων για τα ρίχτερ στη Θήβα

Για την έντονη διαφωνία που προκλήθηκε ανάμεσα σε σεισμολόγους για το ρήγμα της Θήβας και το σεισμό που αυτό μπορεί να δώσει στο μέλλον, ο κ. Τσελέντης είπε ότι για ένα λεπτό δημοσιότητας, δεν πρέπει να ξεσηκώνεις τον κόσμο. «Όταν έχεις κόσμο στον δρόμο, δεν πρέπει να λες πράγματα που θα τον αναστατώνουν»

Όσο για τις μετασεισμικές δραστηριότητες στη Θήβα, εμφανίστηκε καθησυχαστικός, καθώς όπως είπε « Δεν πρέπει να συγκρίνουμε το σεισμό της Κρήτης με αυτόν στη Θήβα. Δεν είναι σε καλή δόμηση η Θήβα, αλλά δεν είναι τόσο σοβαρή η κατάσταση όπως στην Κρήτη. Υπάρχει μια σεισμικότητα στην περιοχή, αλλά δεν είναι το ίδιο.»

Για τους σεισμούς στη Νίσυρο είπε: «Οι σεισμοί στη Νίσυρο δεν έχουν σχέση με το ρήγμα της Κρήτης. Μπορεί να είναι το Ηφαίστειο κοντά, ωστόσο το φαινόμενο δεν μπορεί να ενεργοποιήσει το Ηφαίστειο.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr