current views are: 7

28 Ιουνίου 2017
Δημοσίευση08:52

Συνδικαλιστές της ΠΟΕ-ΟΤΑ: Θα προτείνουν συνέχιση των κινητοποιήσεων

Παραμένει το αδιέξοδο παρά την παρέμβαση του Πρωθυπουργού

Δημοσίευση 08:52’

Παραμένει το αδιέξοδο παρά την παρέμβαση του Πρωθυπουργού

Βήμα δεν κάνουν πίσω οι συνδικαλιστές της ΠΟΕ – ΟΤΑ, παρά την χθεσινή παρέμβαση του Πρωθυπουργού αλλά και την άμεση ψήφιση στη Βουλή της βελτιωμένης – προς την πλευρά των αιτημάτων των συνδικαλιστών – τροπολογίας για τους συμβασιούχους στην καθαριότητα των δήμων.

Όπως είπε ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕ – ΟΤΑ Βασίλης Γκιτάκος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Realfm στην αυριανή συνεδρίαση της Ομοσπονδίας θα προτείνει τη συνέχιση των κινητοποιήσεων στην καθαριότητα.

«Την Πέμπτη, έχουμε την απεργιακή συγκέντρωση και την κινητοποίηση στην Αθήνα και καλούμε όλη την Ελλάδα να διαδηλώσουμε. Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση, κάποια στιγμή, θα αλλάξει τη στάση της», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Ερωτηθείς σχετικά με το τι θα πράξει η Ομοσπονδία, εάν δεν αλλάξει η στάση της κυβέρνησης, ο κ. Γκιτάκος απάντησε: «Θα μετρήσουμε τις εξελίξεις και όλα όσα θα έχουν συμβεί αύριο έως το μεσημέρι που τελειώνει η συγκέντρωση. Θα συνεδριάσουμε, ο καθένας θα δώσει τις θέσεις του και θα αποφασίσει η Εκτελεστική Επιτροπή» και πρόσθεσε: «Τη συνέχιση των κινητοποιήσεων προτείναμε και ψηφίσαμε χθες, είμαστε σε αυτήν την πλευρά. Και αυτό θα προτείνουμε και αύριο, όπως θα βγει από συλλογική απόφαση της δικής μας παράταξης».

«Έχουμε αύριο την απεργιακή μας κινητοποίηση και στη συνέχεια θα πάρουμε τις τελικές μας αποφάσεις. Εμείς παλεύουμε να μην ιδιωτικοποιηθεί ο τομέας της καθαριότητας» τόνισε από την πλευρά του, μιλώντας στο Star, ο πρόεδρος της ΠΟΕ – ΟΤΑ, Νίκος Τράκας.

«Η απεργία είναι σε ισχύ και μετά την αυριανή απεργιακή κινητοποίηση, η εκτελεστική επιτροπή θα αποφασίσει για το τι θα γίνει στη συνέχεια. Εμείς δεν παίζουμε κανένα πολιτικό παιχνίδι. Εγώ είμαι ένας πρόεδρος που δεν έχει πολιτικούς μπαμπάδες και προσπαθούμε να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα των συναδέλφων μας» διευκρίνισε ο κ. Τράκας.

Εν τω μεταξύ, χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών παραμένουν στους δρόμους πολλών πόλεων, μετά την απόφαση της ΠΟΕ – ΟΤΑ να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις, με αποκλεισμούς αμαξοστασίων και των ΧΥΤΑ. 

Πολιτική κόντρα κυβέρνησης – ΝΔ

Πολιτική σύγκρουση ξέσπασε μεταξύ κυβέρνησης και Νέας Δημοκρατίας με αφορμή τη συνέχιση των κινητοποιήσεων της ΠΟΕ – ΟΤΑ. Το Μέγαρο Μαξίμου και ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης «έδειξαν» τη συνδικαλιστική παράταξη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως υπεύθυνη για τη νέα απεργία των εργαζομένων στην καθαριότητα με τη Νέα Δημοκρατία να απαντά σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους.

Ειδικότερα, όπως έγραψε νωρίτερα το Newpost, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως η στάση που είχαν τηρήσει οι συνδικαλιστές της γαλάζιας παράταξης όλο το τελευταίο διάστημα ήταν διαλλακτική και στις συνεδριάσεις που είχαν γίνει στο υπουργείο. Παρ΄όλα αυτά οι ίδιες πηγές τονίζουν πως παρά την εισήγηση του πρόεδρου της ΠΟΕ – ΟΤΑ για αναστολή της απεργίας, κατόπιν εντολής από την οδό Πειραιώς, η ΔΑΚΕ επέλεξε το λευκό στη ψηφοφορία. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ΚΚΕ και ΛΑΕ ψήφισαν υπέρ της συνέχισης της απεργίας (5 ψήφοι) ενώ η ΔΑΚΕ λευκό (4 ψήφοι).

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «μέσω της ΔΑΚΕ επενδύει πολιτικά στα σκουπίδια και επικροτεί τη μετατροπή της χώρας σε σκουπιδότοπο εν μέσω καύσωνα, αδιαφορώντας για τη δημόσια υγεία. Οι συνδικαλιστές της ΝΔ άλλαξαν στάση και ενώ ήταν «κατά» της απεργίας σήμερα ψήφισαν «λευκό», προκειμένου να μην ανασταλεί η κινητοποίηση των εργαζομένων».

Αντίστοιχες δηλώσεις έκανε και ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης. Λίγη ώρα αργότερα, η Νέα Δημοκρατία​ πέρασε στην αντεπίθεση και δια του εκπροσώπου Τύπου της Βασίλη Κικίλια διεμήνυσε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τοποθετηθεί για το ζήτημα των συμβασιούχων. «Η ΝΔ δια του προέδρου της Κ.Μητσοτακη έχει ξεκάθαρα τοποθετηθεί για το θέμα των συμβασιούχων. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να σταματήσει τα παιχνίδια και να αναλάβει τις ευθύνες της», έγραψε χαρακτηριστικά στον λογαριασμό του στο Twitter ο Βασίλης Κικίλιας.

«Η Νέα Δημοκρατία έχει εκφράσει ξεκάθαρη θέση με τη δήλωση του προέδρου της, για την ανάγκη να σταματήσουν άμεσα οι κινητοποιήσεις και να αντιμετωπιστεί το σοβαρό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την αποκομιδή των σκουπιδιών που ταλαιπωρεί και επιβαρύνει τους πολίτες», επισημαίνει σε ανακοίνωση της η Πειραιώς και επιρρίπτει τις ευθύνες στην κυβέρνηση για το θέμα των συμβασιούχων.

«Η κυβέρνηση η οποία έχει την πολύ μεγάλη ευθύνη για την σημερινή χαοτική κατάσταση, ας μην προσπαθεί να μεταφέρει αλλού τις δικές της βαριές ευθύνες. Είναι προφανές ότι κανείς δεν την πιστεύει, καθώς έχει απωλέσει κάθε στοιχειώδη αξιοπιστία στο διάλογό της με τους ίδιους τους εργαζόμενους.  Ας εφαρμόσει το σύνολο των προτάσεων της Νέας  Δημοκρατίας που οδηγούν στη λύση του προβλήματος», τονίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

H απάντηση ωστόσο δεν άργησε να έρθει από τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος κατηγορεί την ΝΔ ότι για μια ακόμα φορά η ΝΔ στοιχίζεται πίσω από επιχειρηματικά συμφέροντα και γυρνά την πλάτη στην κοινωνία και τους εργαζόμενους. “Η πολιτική της συνέπεια είναι, δε, αντίστοιχη της σοβαρότητάς της. Μηδενική” αναφέρει σε η ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου.


σχετικα αρθρα