ΕΛΛΑΔΑ

«Καίει» η νέα τιμή από το σουβλάκι: Πάνω από 3 ευρώ θα κοστίζει το... εθνικό μας φαγητό - Ανεξέλεγκτη η «κούρσα» των ανατιμήσεων

Δημοσίευση 9 Οκτωβρίου 2021, 11:00 / Ανανεώθηκε 9 Οκτωβρίου 2021, 11:00
«Καίει» η νέα τιμή από το σουβλάκι: Πάνω από 3 ευρώ θα κοστίζει το... εθνικό μας φαγητό - Ανεξέλεγκτη η «κούρσα» των ανατιμήσεων
Facebook Twitter Whatsapp

Έρχονται ανατιμήσεις έως και 10% σε τυλιχτά, μερίδες και σάντουιτς.

Σουβλάκια, πιτόγυρα, μερίδες και γενικότερα όλα τα είδη του αγαπημένου μας και... επιμελώς ατημέλητου «βρώμικου» παίρνουν με τη σειρά τους την ανηφόρα.

Οι ανατιμήσεις στο κρέας, στις συσκευασίες, αλλά και στο κόστος των μεταφορικών και της ενέργειας... χτυπάνε και το «εθνικό μας φαγητό». Αν και οι βιομηχανίες κρέατος δηλώνουν ότι μέχρι τώρα δεν έχουν ανεβάσει τις τιμές, οι ψητοπώλες ισχυρίζονται ότι το κόστος των κρεάτων έχει «τσιμπήσει» κατά 10% έως 12% και αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω το προσεχές διάστημα.

Με τις αυξήσεις, τα σουβλάκια θα φτάνουν να πωλούνται στα 3,10 με 3,20 ευρώ σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείο ψητοπώλων Αττικής, Ανδρέα Ανδριανάκη. Μιλώντας στο Mega, ο κ. Ανδριανάκης ανέφερε πως η πλειοψηφία των συναδέλφων θα προσπαθήσει να επωμιστεί το μεγαλύτερο μέρος του κόστους, κρατώντας τις τιμές στα 2,70 με 2,80 ευρώ. «Η αλήθεια είναι ότι το σουβλάκι θα είναι το πιο φθηνό είδος. Δυστυχώς από τις αρχές του καλοκαιριού έχουν ακριβύνει τα πάντα, τα πλαστικά, η κάβα, η μαναβική, τα κρέατα, το αέριο, το ρεύμα. Έχω πληροφορίες ότι τέλος του μήνα θα αυξηθούν και άλλο τα κρέατα. Θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε τις τιμές κάτω από 3 ευρώ», είπε χαρακτηριστικά.

Το κόστος για μια οικογένεια

«Χρυσάφι» θα πληρώσει μία τετραμελής οικογένεια τα σουβλάκια, αν αποφασίσει να φάει σπίτι. Για παράδειγμα, με το τυλιχτό να κοστίζει 2,80 και τα έξι από αυτά 16,80. Αν συνυπολογίσει κανείς μία σαλάτα για το τραπέζι, η χωριάτικη θα κοστίσει 6,20 ευρώ, μία μερίδα πατάτες 3, και 4 αναψυκτικά προς 1,20 το καθένα. Τότε, το κόστος φτάνει στα 30,80 από 26,50 ευρώ (αύξηση της τάξης του 16%).

Ανατιμήσεις-φωτιά λόγω (και) του πληθωρισμού

Νέα άνοδο της τάξης του 2,2% σημείωσε ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο, από αύξηση 1,9% τον Αύγουστο και έναντι μείωσης 2% τον Σεπτέμβριο πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο σε ένα έτος (Σεπτέμβριος 2021 προς Σεπτέμβριο 2020), το φυσικό αέριο ανατιμήθηκε κατά 108,5%, το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 28,9% και η βενζίνη κατά 18,1%.

Ενώ, τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον Αύγουστο, ανατιμήσεις υπήρξαν στη συντριπτική πλειονότητα προϊόντων και υπηρεσιών.

Ειδικότερα, αυξήσεις τιμών καταγράφηκαν σε:

Φυσικό αέριο (12,8%),
Ελαιόλαδο (11,8%),
Αρνί και κατσίκι (7,3%),
Λαχανικά νωπά (6,9%),
Ψωμί (2,5%),
Φρούτα νωπά (2,2%),
Ψάρια νωπά (2,1%),
Οικιακές υπηρεσίες (1,9%),
Μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο (1,8%),
'Αλλα είδη ατομικής φροντίδας (1,6%),
Διαρκή αγαθά αναψυχής (1,3%),
Δευτεροβάθμια εκπαίδευση (1,3%),
Είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού (1,1%),
Μοσχάρι (0,9%),
Ιατρικές, οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες (0,5%),
Εστιατόρια- ζαχαροπλαστεία- καφενεία (0,5%),
Νοσοκομειακή περίθαλψη (0,4%) και Καύσιμα αυτοκινήτου- βενζίνη (0,3%).

Στον αντίποδα, οι τιμές μειώθηκαν σε:

Αλλαντικά (2,9%),
Τυριά (2,8%),
Πουλερικά (2%)
και Τηλεφωνικές υπηρεσίες (0,2%).

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η αύξηση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 2,2% τον Σεπτέμβριο, προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

1. Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:

3,1% στην ομάδα «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί, αρνί και κατσίκι, νωπά ψάρια, αυγά, ελαιόλαδο, άλλα βρώσιμα έλαια, νωπά φρούτα, νωπά λαχανικά, σοκολάτες- προϊόντα σοκολάτας. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: δημητριακά για πρωινό, χοιρινό, αλλαντικά, γιαούρτι, γλυκά κουταλιού- μαρμελάδες- μέλι.
4,7% στην ομάδα «Στέγαση», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης.
0,6% στην ομάδα «Διαρκή αγαθά- Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στις οικιακές υπηρεσίες. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης, οικιακές συσκευές και επισκευές.
0,1% στην ομάδα «Υγεία», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ιατρικές, οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες, νοσοκομειακή περίθαλψη. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από την μείωση κυρίως των τιμών στα φαρμακευτικά προϊόντα.
7,8% στην ομάδα «Μεταφορές», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καύσιμα και λιπαντικά, καινούργια αυτοκίνητα, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.
0,9% στην ομάδα «Εκπαίδευση», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
0,5% στην ομάδα «Ξενοδοχεία- Καφέ- Εστιατόρια», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια- ζαχαροπλαστεία- καφενεία, ξενοδοχεία- μοτέλ- πανδοχεία.

2. Από τις μειώσεις των δεικτών κατά:

0,5% στην ομάδα «Ένδυση και υπόδηση», λόγω μείωσης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
2,5% στην ομάδα «Επικοινωνίες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.
0,4% στην ομάδα «Αναψυχή- Πολιτιστικές δραστηριότητες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα διαρκή αγαθά αναψυχής.
0,8% στην ομάδα «'Αλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: άλλα είδη ατομικής φροντίδας, ασφάλιστρα οχημάτων.

Παράλληλα, ο γενικός δείκτης παρουσίασε αύξηση 2,4% τον Σεπτέμβριο 2021 σε σύγκριση με τον Αύγουστο 2021, έναντι αύξησης 2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Όσον αφορά στον εναρμονισμένο πληθωρισμό, αυτός αυξήθηκε 1,9% τον Σεπτέμβριο, από αύξηση επίσης 1,9% τον Αύγουστο και έναντι μείωσης 2,3% τον Σεπτέμβριο 2020. Μεταξύ Σεπτεμβρίου και Αυγούστου εφέτος, ο εναρμονισμένος δείκτης σημείωσε αύξηση 2,1%, έναντι αύξησης 1,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr