current views are: 9

4 Ιουλίου 2017
Δημοσίευση15:06

Politico: Η Ελλάδα επιμένει να δαπανά μεγάλα ποσά σε φάρμακα και οι Βρυξέλλες εκνευρίζονται

 Τον εκνευρισμό των Βρυξελλών προκαλεί η Αθήνα καθώς όπως γράφει η το Politico η χωρά είναι εθισμένη με τα ακριβά φάρμακα.

Δημοσίευση 15:06’

 Τον εκνευρισμό των Βρυξελλών προκαλεί η Αθήνα καθώς όπως γράφει η το Politico η χωρά είναι εθισμένη με τα ακριβά φάρμακα.

 Τον εκνευρισμό των Βρυξελλών προκαλεί η Αθήνα καθώς όπως γράφει η το Politico η χωρά είναι εθισμένη με τα ακριβά φάρμακα.

 «Για χρόνια η Ελλάδα διέθετε ασυνήθιστα υψηλά ποσά για τα νεότερα, πιο ακριβά φάρμακα της αγοράς. Εξαιτίας αυτού, η Κομισιόν είπε ότι η Αθήνα θα πρέπει να ξοδεύει πιο έξυπνα για να μειωθεί το έλλειμμα του προϋπολογισμού. Στη συμφωνία για το τρίτο πρόγραμμα, οι Βρυξέλλες κάλεσαν την ελληνική κυβέρνηση να εξασφαλίσει ότι το 60% των φαρμάκων θα είναι οι φθηνότερες αντιγραφές, τα λεγόμενα γενόσημα, έως τον Μάρτιο του 2018», αναφέρει το δημοσίευμα.

Μόνο το ένα τέταρτο των συνταγογραφούμενων φαρμάκων στην Ελλάδα είναι γενόσημα, κάτι που φέρνει τη χώρα μας στις τελευταίες θέσεις, μπροστά από την Ιταλία και το Λουξεμβούργο, αλλά πίσω από χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, όπου τα ποσοστά των γενόσημων είναι 81% και 71% αντίστοιχα, όπως προκύπτει από στοιχεία που παραθέτει η Κομισιόν.

Η Politico σημειώνει ότι από τη μεριά τη η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει την αντίσταση των ισχυρών συμφερόντων και συμπληρώνει ότι «Φαρμακεία, που κερδίζουν χρήματα πουλώντας τα πιο ακριβά πρωτότυπα φάρμακα και πολλούς γιατρούς στους οποίους οι φαρμακευτικές δίνουν κίνητρα για να συνταγογραφούν τα νεότερα πρωτότυπα φάρμακα. Η Αθήνα θα πρέπει να ξεπεράσει την αντίσταση των εγχώριων φαρμακευτικών και ίσως, το ευαίσθητο από όλα, τη βαθιά καχυποψία των Ελλήνων ασθενών που πιστεύουν ότι τα γενόσημα είναι απλά κατώτερα»

Μιλώντας στο Politico ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Πασχάλης Αποστολίδης υποστήριξε ότι οι Έλληνες θεωρούν τα γενόσημα δευτεροκλασάτα φάρμακα, εξαιτίας νόμου του 2012 που ανέφερε ότι οι φτωχοί τα παίρνουν.

Από το αιχμηρό άρθρο του Politico  δεν  έλειψαν και οι αναφορές στο δυσλειτουργικό σύστημα υγείας, όταν ξέσπασε η κρίση το 2010, σημειώνοντας ότι ο νόμος που πέρασε πέρυσι η κυβέρνηση, για να έχουν πρόσβαση σε αυτό οι ανασφάλιστοι, ενέτεινε την πίεση στο σύστημα. «Εξαιτίας αυτής της επιπλέον πίεσης, έγινε πιο κρίσιμη από ποτέ μία μέθοδος για να περιοριστεί το κόστος των φαρμάκων», σημειώνει και παρατηρεί ότι η Αθήνα έχει ακόμη πολλή δουλειά να κάνει για να διασφαλίσει ότι το εθνικό σύστημα υγείας μπορεί να σταθεί στα πόδια του.


σχετικα αρθρα