ΕΛΛΑΔΑ

Εξακολουθεί να σείεται το Αρκαλοχώρι: Νέος σεισμός 4 Ρίχτερ - Αναστατωμένοι οι κάτοικοι

Δημοσίευση 21 Οκτωβρίου 2021, 17:00 / Ανανεώθηκε 21 Οκτωβρίου 2021, 17:10
Εξακολουθεί να σείεται το Αρκαλοχώρι: Νέος σεισμός 4 Ρίχτερ - Αναστατωμένοι οι κάτοικοι
Facebook Twitter Whatsapp

Συνεχίζονται οι σεισμικές δονήσεις στην Κρήτη. Νέα ισχυρή δόνηση στις 17.14.

Νέος σεισμός 4 Ρίχτερ σημειώθηκε στην περιοχή του Ηρακλείου σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. Για ακόμα μια φορά το επίκεντρο της δόνησης ήταν στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου, και συγκεκριμένα 6 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της κομώπολης, με εστιακό βάθος τα 14,4 χιλιόμετρα.

Ο νέος μετασεισμός, έρχεται να προστεθεί στις αλλεπάλληλες δονήσεις που σημειώνονται στην περιοχή από το πρωί και εντάσσονται στη μετασεισμική ακολουθία της ισχυρής δόνησης των 5,8 Ρίχτερ που είχε «χτυπήσει» το Αρκαλοχώρι.

Μετά τον πρωινό ισχυρό σεισμό των 4,5 Ρίχτερ λίγα λεπτά μετά τις 11 το πρωί, ακολούθησαν δύο μετασεισμοί 3,8 και 3,5 Ρίχτερ που αναστάτωσαν εκ νέου τους κατοίκους. Λίγο πριν από τη μία το μεσημέρι σημειώθηκε ακόμα μια ισχυρή δόνηση μεγέθους 4,5 βαθμών στην ίδια περιοχή.

Συγκεκριμένα, ο πρώτος σεισμός είχε ένταση 4,5 Ρίχτερ και μικρό εστιακό βάθος 15 χλμ. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν 2 χλμ ΝΔ του Αρκαλοχωρίου.

Ακολούθησε σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, σεισμική δόνηση 3,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και επίκεντρο 5 χιλιόμετρα νοτίως του Αρκαλοχωρίου. Το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίστηκε στα 14 χιλιόμετρα. 

Τρία λεπτά αργότερα, στις 11:47, σημειώθηκε κι άλλη σεισμική δόνηση, 3,5 Ρίχτερ, με επίκεντρο τέσσερα χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Αρκαλοχωρίου και εστιακό βάθος 15,2 χιλιόμετρα. 

Στις 12:38 σημειώθηκε ακόμα μια δόνηση μεγέθους 4,5 Ρίχτερ με επίκεντρο 4 3 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Αρκαλοχωρίου με εστιακό βάθος τα 14 χλμ.

Υπενθυμίζεται ότι ο σεισμολόγος και μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος υπογράμμισε ότι «είμαστε ακόμα στην φάση της μετασεισμικής ακολουθίας των 5,8 Ρίχτερ της 27ης Σεπτεμβρίου».

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και ο καθηγητής Άκης Τσελέντης, διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, οι δύο σεισμικές δονήσεις μέχρι 4,5 Ρίχτερ που σημειώθηκαν σήμερα στην περιοχή με επίκεντρο το νότιο τμήμα του ρήγματος εντάσσονται στη μετασεισμική ακολουθία του ισχυρού σεισμού 5,8 Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι στις 27 Σεπτεμβρίου. Ο κ. Τσελέντης συνέστησε στους κατοίκους να είναι ψύχραιμοι αλλά προσεκτικοί και να τηρούν όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός νέου σεισμού μεγέθους μέχρι 5 Ρίχτερ από το ίδιο επίκεντρο.
 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr