ΕΛΛΑΔΑ

Τρίκαλα: Αγωγή για τον θάνατο 16χρονης μετά από ίωση - Το τραγικό ιατρικό λάθος που της στοίχισε τη ζωή

της Τασούλας Παπανικολάου - Δημοσίευση 27 Οκτωβρίου 2021, 07:00 / Ανανεώθηκε 27 Οκτωβρίου 2021, 07:02
Τρίκαλα: Αγωγή για τον θάνατο 16χρονης μετά από ίωση - Το τραγικό ιατρικό λάθος που της στοίχισε τη ζωή
Facebook Twitter Whatsapp

Οι γιατροί δεν κατάλαβαν εγκαίρως ότι η καρδιά της είχε μαζέψει υγρό. Οι γονείς της και ο αδελφός της ζητούν με αγωγή 800.000 ευρώ.

Αγωγή στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Τρικάλων κατέθεσαν οι γονείς και ο αδερφός της 16χρονης Ευαγγελίας που έσβησε στο νοσοκομείο της πόλης τον Φεβρουάριο του 2019. Εισήχθη με συμπτώματα γρίπης και σε επτά ημέρες έσβησε καθώς όπως ενημερώθηκαν οι γονείς από τους ιατρούς είχε μαζέψει υγρό η καρδιά της. Στην αγωγή τους κάνουν λόγο για ιατρικό λάθος και ζητούν 800.000 ευρώ για ψυχική οδύνη από το Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων. 

Το Newpost.gr σας παρουσιάζει την αγωγή στην οποία αναφέρεται μέρα, μέρα η πορεία της υγείας του άτυχου κοριτσιού. Το κορίτσι εμφάνισε αρχικά πυρετό ο οποίος έφθασε 39.5. Έτσι οι γονείς της αποφάσισαν να τη μεταφέρουν στο Νοσοκομείο.

Ο οκταήμερος Γολγοθάς της 16χρονης στο νοσοκομείο Τρικάλων

Τετάρτη, 20.02.2019 

Φτάσαμε στο Νοσοκομείο Τρικάλων, περί τις 19.00, πηγαίνοντας στα Εξωτερικά Ιατρεία. Κατά τις 21.30, μετά από δύο ώρες αναμονής, εξέτασαν το παιδί, υποβάλλοντάς το στις πρώτες ιατρικές εξετάσεις. Η Παθολόγος Ιατρός που διανυκτέρευε μας ενημέρωσε ότι το παιδί θα νοσηλευτεί, καθώς έχει υψηλό πυρετό, «οφειλόμενος μάλλον σε κάποιο κρύωμα» κατά τα λεγόμενα των ιατρών. Έτσι το παιδί εισήχθη στην Παθολογική Κλινική.

Πέμπτη 21.02.2019.

Μετά από παροδική, για λίγη ώρα, υποχώρηση του πυρετού διεκόπη η χορήγηση ορού και των αντιπυρετικών φαρμάκων ως και της αντιικής αγωγής (Tamiflu), χωρίς καν να έχει γίνει εξέταση για τον ιό της γρίπης... Ρωτώντας τις νοσηλεύτριες, με διαβεβαίωσαν ότι ήταν ένα κρύωμα και ότι άμεσα να πάρουμε εξιτήριο.

Δυστυχώς, μετά από λίγες ώρες, άρχισε να ανεβαίνει εκ νέου ο πυρετός, ενώ το παιδί μου διαμαρτύρεται για πόνους στον θώρακα και γενική κατατονία. Στις επίμονες ερωτήσεις μας, οι ιατροί είναι καθησυχαστικοί, κάνοντας λόγο για μία απλή ίωση, που δεν υποχωρεί. Ρωτώντας τους τι ίωση είναι αυτή, δεν λαμβάνω καμία απάντηση.

Παρασκευή 22.02.2019

Από τις πρώτες πρωινές ώρες το παιδί εμφανίζει υψηλότατο πυρετό άνω των 39 βαθμών. Άρχισε να έχει πόνους στο κεφάλι και στο στήθος, ενώ παρατηρήσαμε ότι άρχισαν να πρήζονται μέρη του σώματός του, και ειδικά το πρόσωπο. Το επισημαίνω σε ιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά η απάντηση είναι «μην ανησυχείτε, είναι από την ίωση, δεν είναι κάτι, είναι απόλυτα φυσιολογικό .....».

Με την πάροδο της ώρας, το πρήξιμο και δη στο πρόσωπο, γινόταν όλο και πιο έντονο, σε σημείο, που να έχουν αλλοιωθεί τα χαρακτηριστικά του προσώπου του. Ρωτώντας τους υπευθύνους για ποιό λόγο συμβαίνει αυτό, δεν παίρνουμε καμία απάντηση, πλην της διαβεβαίωσης ότι είναι «αναμενόμενο και φυσιολογικό».

Σάββατο, 23.02.2019

Καίτοι τις πρωινές ώρες ο πυρετός υποχώρησε παροδικά, το παιδί εξακολουθούσε να έχει πόνους στον θώρακα, πρησμένο πρόσωπο, ενώ οι εργαστηριακές εξετάσεις συνεχίζουν να δείχνουν έντονη λευκοπενία, και λεμφοκυττάρωση.
Οι γονείς στην αγωγή τους υποστηρίζουν ότι δεν έχουν καμία επίσημη ενημέρωση Άλλοτε τους έλεγαν για ένα «απλό κρύωμα « και άλλοτε για «κάποια ίωση

Για το πρήξιμο τους έλεγαν όπως αναφέρεται στην αγωγή: «σας είπαμε, κυρία μου, μην κάνετε έτσι. Το πρήξιμο είναι φυσιολογικό, το παιδί έχει πρηστεί λόγω του πυρετού «Όσο η ώρα περνούσε το πρήξιμο γινόταν όλο και πιο έντονο. Θυμάμαι την κόρη μου να μου λέει «κοίτα μαμά, πώς πρήζομαι, κοίτα πως έγινα ……». Επαφιόμενη στην καθησυχαστική αντιμετώπιση των υπευθύνων, έλεγα του παιδιού να κάνει υπομονή, ότι είναι σε Νοσοκομείο και ότι οι γιατροί που το βλέπουν λένε ότι αυτό είναι φυσιολογικό και θα περάσει…

Κυριακή 24.02.2019

Η κόρη μας, ξυπνάει με έντονους πόνους σε θώρακα, και στέρνο. Ο πυρετός άλλοτε σταδιακά υποχωρεί, και άλλοτε ανεβαίνει, αλλά τα λευκά αιμοσφαίρια παραμένουν εξαιρετικά χαμηλά, και δη για νεαρό άτομο.

Και αυτή η ημέρα πέρασε χωρίς καμία ενημέρωση για τα αίτια και το ειδος της πάθησης της κόρης μας. Εξακολουθεί το κορίτσι να υποβάλλεται μόνο σε γενικές εργαστηριακές εξετάσεις αίματος.

Δηλωτικό της αμέλειας των υπευθύνων του Νοσοκομείου, είναι ότι σε μία εποχή έξαρσης της γρίπης Η1Ν1, εποχή κατά την οποία είχανε εμφανιστεί στην Ελλάδα εκατοντάδες κρούσματα και δεκάδες θάνατοι, οι υπεύθυνοι του Νοσοκομείου, δεν υπέβαλαν το κορίτσι καν στην εν λόγω εξέταση..

Το βράδυ της Κυριακής, ούσα πλέον σε απόγνωση, άρχισα να φωνάζω προς τους υπευθύνους αισθανόμενη ότι το παιδί έχει αφεθεί στην τύχη του. Στις ανωτέρω εκκλήσεις μου, η απάντηση των υπευθύνων ήταν «Κυριακή είναι κυρία μου. Αύριο θα το δούμε....».

Δευτέρα, 25.02.2019

Το παιδί μας ξυπνάει με πόνο στο θώρακα, με έντονη κατατονία, αδύναμο να σηκωθεί από το κρεβάτι. Ειδικά το πρόσωπό του είναι πρησμένο.
Και αυτό όμως δεν κινητοποίησε τους υπευθύνους,
Μέχρι τούδε, ήτοι μετά από πέντε (5) ημέρες, δεν έχουν γίνει στο παιδί καρδιογράφημα, υπέρηχος καρδιάς, καμία ειδική εξέταση περί διακρίβωσης της όποιας τυχόν ίωσης.

Τότε, το πρωινό της Δευτέρας, μου χορήγησαν δείγμα αίματος, και μου ζήτησαν να βγω από το Νοσοκομείο και να επισκεπτώ Ιδιωτικό Μικροβιολογικό προκειμένου να γίνουν εκεί οι αναγκαίες εξετάσεις… Έμεινα εμβρόντητη.

Μετά από μία σχεδόν εβδομάδα νοσηλείας σε Δημόσιο Νοσοκομείο, έπρεπε να επισκεπτώ ιδιώτη Μικροβιολόγο για να κάνει εξετάσεις που έπρεπε να έχουν γίνει προ πολλού και δη εντός του Νοσοκομείου. Όταν δε ρώτησα γιατί δεν τις κάνετε εντός του Νοσοκομείο, προκειμένου να βγουν γρηγορότερα και με πιο ασφάλεια, τότε μου απάντησε ο θεράπων ιατρός ότι «είναι καλύτερα να πάτε έξω…».
Από το απόγευμα το κορίτσι έχει αρχίσει να έχει όλο και πιο έντονους πόνους στον θώρακα. Η ούρηση έχει διακοπεί από τις πρωινές ώρες, ώστε να μην μπορεί να γεμίσει ούτε τον ουροσυλλέκτη που μας δόθηκε το προηγούμενο βράδυ. Ακόμα η διακοπή της ούρησης, δεν προβλημάτισε τους υπευθύνους. Έτσι, εξακολουθούν να κρατούν το παιδί στην Παθολογική Κλινική.

Τρίτη 26.02.2019

Όλο το βράδυ το παιδί μας σφαδάζει από τους πόνους. Μας παραπονιόταν ότι δεν μπορούσε ούτε να αναπνεύσει. Ζητάω βοήθεια , κυριολεκτικά φωνάζοντας προς τους υπευθύνους.
Περί τις 09.30 το πρωί, αποφασίζουν να μεταφέρουν στην Καρδιολογική Κλινική. Αν και το παιδί είναι σχεδόν κατάκοιτο, αδύναμο να σταθεί στα πόδια του, το μεταφέρουν με καροτσάκι, αντί φορίου. Η απόκριση του Καρδιολόγου ήταν για εμάς σοκαριστική

«Είναι πολύ αργά ..»
«Το εννοείται γιατρέ »
«Το παιδί, μου ήρθε πολύ αργά».
«Δηλαδή, τι σημαίνει αυτό »
«Τα πάντα, τα χειρότερα και τα καλύτερα ..»

Ήρθα για πρώτη φορά αντιμέτωπη με την ιδέα του θανάτου.

Ένα κορίτσι 16 ετών, σαν τα κρύα τα νερά, που οι γιατροί του Νοσοκομείου με διαβεβαίωναν ότι δεν είναι τίποτα, μία ίωση, ή ένα κρύωμα, να ακούω τώρα ότι κινδυνεύει η ζωή του.

Στην Καρδιολογική Κλινική, το παιδί μπήκε στο Ειδικό θάλαμο, διασωληνωμένο με μηχανήματα υποστήριξης. Ο θεράπων Καρδιολόγος που είπε ότι έχει μαζευτεί υγρό στην καρδιά, και ότι θα προσπαθήσει να το αφαιρέσει, χωρίς να μπορεί να μου εγγυηθεί την επιτυχία και την ανάρρωση. Το παιδί υποβλήθηκε σε επέμβαση και το τοποθετήθηκε ειδικό σωληνάκι για την αφαίρεση του υγρού από την καρδιά, χωρίς όμως να μπορέσει να αφαιρεθεί όλο.

Δεν μπορούσα να διανοηθώ ότι οι διαβεβαιώσεις των προηγούμενων ημερών «δεν είναι τίποτα», συνεπάγονταν τον θάνατο του παιδιού μου.
Για ώρες το παιδί ήταν σε καταστολή, στον ειδικό θάλαμο, δια σωληνωμένο, άλλοτε χωρίς να αντιλαμβάνεται και άλλοτε υποφέροντας από το σωληνάκι στην καρδιά του.

Τετάρτη, 27.02.2019, 05.00 το πρωί. Το κορίτσι μας, άφησε την τελευταία του πνοή.


Ο Δικηγόρος της οικογένειας της άτυχης μαθήτριας Άρης Καραμπασιάδης δήλωσε στο newpost.gr  «Όταν πήραμε τον ιατρικό φάκελο διαπιστώσαμε ότι υπήρχαν σωρεία παραλείψεων και κενών στην αντιμετώπιση του κοριτσιού»

Ως αιτία θανάτου αναφέρεται «καρδιοαναπνευστική ανακοπή - καρδιογενής καταπληξία - κεραυνοβόλος μυοκαρδίτιδα»

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr