current views are: 8

13 Ιουλίου 2017
Δημοσίευση18:10

Φόβοι για νέο χτύπημα με τρομοδέμα – Στο «μικροσκόπιο» τα κενά στη φύλαξη του Λ. Παπαδήμου

Νέες εξελίξεις σημειώνονται στην έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. για τα κενά στη φύλαξη του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου και τις σοβαρές δυσλειτουργίες στον μηχανισμό ασφαλείας του Κοινοβουλίου. 

Δημοσίευση 18:10’

Νέες εξελίξεις σημειώνονται στην έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. για τα κενά στη φύλαξη του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου και τις σοβαρές δυσλειτουργίες στον μηχανισμό ασφαλείας του Κοινοβουλίου. 

Νέες εξελίξεις σημειώνονται στην έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. για τα κενά στη φύλαξη του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου και τις σοβαρές δυσλειτουργίες στον μηχανισμό ασφαλείας του Κοινοβουλίου.

Όπως αναφέρουν απόλυτα επιβεβαιωμένες πληροφορίες της «Καθημερινής», τη διερεύνηση της υπόθεσης έχει αναλάβει η Γενική Διεύθυνση Προστασίας Επισήμων, στην οποία εξάλλου υπάγεται η Υπηρεσία Ασφαλείας της Βουλής. Ο αξιωματικός, μάλιστα, που έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας την έρευνα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες το δέμα-βόμβα έφτασε να εκραγεί στα χέρια του πρώην πρωθυπουργού έχει ήδη αρχίσει να καλεί σε ένορκες καταθέσεις τους αστυνομικούς που ενεπλάκησαν στην υπόθεση: τα μέλη δηλαδή της προσωπικής φρουράς του κ. Παπαδήμου, καθώς και τους αστυνομικούς του Κοινοβουλίου, που είχαν την ευθύνη για τον έλεγχο της αλληλογραφίας του.

Καλά ενημερωμένη πηγή αποκάλυψε στην «Κ» ότι οι τρεις αστυνομικοί, που το απόγευμα της 25ης Μαΐου συνόδευαν τον πρώην πρωθυπουργό από το κέντρο της Αθήνας στο σπίτι του στο Ψυχικό, κλήθηκαν πριν από μερικά 24ωρα σε νέα κατάθεση, ενώ το ίδιο αναμένεται να συμβεί και με τους αστυνομικούς υπαλλήλους της Βουλής. Σύμφωνα με πληροφορίες, φέρονται να επανέλαβαν όσα ήδη από τα τέλη Μαΐου είχαν πει στους συναδέλφους τους της Αντιτρομοκρατικής, στο πλαίσιο της ποινικής έρευνας για την τρομοκρατική επίθεση.

Μάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα, ιδιαίτερη βαρύτητα φέρεται να έχουν όσα κατέθεσε εκ νέου ο 35χρονος αστυνομικός της φρουράς του κ. Παπαδήμου, που το πρωί της Πέμπτης 25 Μαΐου μετέφερε την αλληλογραφία του πρώην πρωθυπουργού για έλεγχο στη Βουλή. Κι αυτό διότι η αναφορά του φέρεται να αποκαλύπτει τα κενά στις διαδικασίες ασφαλείας του Κοινοβουλίου αλλά και τους χειρισμούς των επικεφαλής της υπηρεσίας, προκειμένου να αποποιηθούν τις ευθύνες τους.
Αξιωματικός με γνώση του θέματος δήλωσε χθες στην «Κ» ότι «η έρευνα θα ολοκληρωθεί εντός μηνός εκτός κι εάν ο αστυνομικός διευθυντής που έχει αναλάβει να τη φέρει εις πέρας ζητήσει, όπως προβλέπεται, περιθώριο ενός ακόμη μήνα». Το πόρισμα θα υποβληθεί στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., ωστόσο οι αποφάσεις για πειθαρχικές κυρώσεις αναμένεται να ληφθούν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.
«Ακρόαση»

Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Τόσκας δήλωσε σχετικά: «Εχουν ήδη απομακρυνθεί δύο αστυνομικοί και περιμένουμε αυτές τις ημέρες το πόρισμα, ώστε να καθοριστεί το είδος των ευθυνών και άλλων, εάν υπάρχουν». Αξιωματούχος της Κατεχάκη που ρωτήθηκε σχετικά άφησε να εννοηθεί ότι παραμένει σε εκκρεμότητα η «ακρόαση» των επικεφαλής της Υπηρεσίας Ασφάλειας της Βουλής πριν ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.

Ταυτόχρονα με τα παραπάνω, στην αστυνομία υπάρχει ανησυχία για το ενδεχόμενο νέας επίθεσης με δέμα-βόμβα. Αναλυτές της ΕΛ.ΑΣ., έμπειροι σε θέματα αντιτρομοκρατίας, επισημαίνουν ότι μετά την αποστολή του δέματος-βόμβα στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών με αποδέκτη τον κ. Σόιμπλε, τα μέλη της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» είχαν αναλάβει με ένα σύντομο κείμενο την ευθύνη, προαναγγέλλοντας τη δημοσιοποίηση εκτενούς προκήρυξης. Το γεγονός ότι μέχρι τώρα κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί μπορεί να αποκαλύπτει μια αλλαγή στρατηγικής της οργάνωσης ή να υποδεικνύει την πρόθεσή της να προχωρήσει σε νέα αιματηρή επίθεση πριν αναλάβει συνολικά την ευθύνη.


σχετικα αρθρα