ΕΛΛΑΔΑ

Μετά από ένα μήνα έφτασε η πρώτη οικονομική βοήθεια για τους σεισμοπαθείς της Λέσβου!

Δημοσίευση 14 Ιουλίου 2017, 09:38 / Ανανεώθηκε 14 Ιουλίου 2017, 12:48
Μετά από ένα μήνα έφτασε η πρώτη οικονομική βοήθεια για τους σεισμοπαθείς της Λέσβου!
Facebook Twitter Whatsapp

Με καθυστέρηση οι ενέργειες της Πολιτείας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ένα μήνα μετα τον καταστροφικό σεισμό στη Λέσβο ξεκινούν οι ενέργειες της Πολιτείας για την ανακούφιση των πληγέντων και τις οικοδομικές εργασίες σε χωριά και κτίσματα που υπέστησαν φθορές. 

Στο μεταξύ, στο νησί μετέβη ο γραμματέας της Αποστολικής Νουντσιατούρα, Μάξιμος Κατερίν και ο Αρχιεπίσκοπος Νάξου, Τήνου, Άνδρου και Μυκόνου προκειμένου να εξεταστεί ο τρόπος διάθεσης της δωρεάς των 50.000 ευρώ από τον Πάπα Φραγκίσκο προς τους πληγέντες. Όπως τονίστηκε, συνολικά 30.000 ευρώ θα διατεθούν άμεσα για την επισκευή του σχολείου Πολιχνίτου, ώστε να είναι δυνατή η λειτουργία του κατά τη νέα σχολική χρονιά, και τα υπόλοιπα θα δοθούν στη Μητρόπολη. 

Όπως αναφέρει η Ελευθερία του Τύπου, σχετικά με το κοινωνικό επίδομα, όπως ανακοινώθηκε, ύστερα από ευρεία σύσκεψη στο Δήμο Λέσβου, έγινε δεκτή η πρώτη δόση, ύψους 300.000 ευρώ από το υπουργείο Εργασίας και Πρόνοιας. 

Ο δήμος υπολογίζει ότι προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα αρχίσουν να καταβάλλονται τα ποσά στους πρώτος 128 δικαιούχους, οι οποίοι έχουν καταθέσει πλήρεις φακέλους δικαιολογητικών στην Κοινωνική Υπηρεσία του δήμου. 

Σχετικά με την κατεδάφιση των ετοιμόρροπων κτισμάτων, ο δήμος αποφάσισε να γνωστοποιήσει, με έγγραφο του προς τη Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών, την αδυναμία του να αναλάβει την κατεδάφιση των ετοιμόρροπων κτισμάτων, ζητώντας τη συνδρομή του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών

Συγκεκριμένα για τη Βρίσα, που επλήγη βαρύτατα από τον σεισμό, ο δήμος διευκρινισε ότι, προτού ξεκινήσουν οι κατεδαφίσεις, θα πρέπει να ληφθεί η έγκριση των αρμόδιων υπηρεσιών προστασίας του διατηρητέου οικισμού και των κτισμάτων. Κατά τη σύσκεψη, αποφασίστηκε επίσης να διερευνηθεί η δυνατότητα διάθεσης κοντέινερ από τον ΟΛΠ, ώστε να αποθηκευτούν οικοσκευές πληγέντων κατοίκων που δεν διαθέτουν ιδιόκτητη στέγη για τη φύλαξη τους.

Προσωρινή στέγαση του δημοτικού σχολείου της Βρίσας

Με απόφαση του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου ανατέθηκε στην Αυτοτελή Διεύθυνση Κτιριακής και Υλικοτεχνικής Υποδομής του υπουργείου Παιδείας η πραγματοποίηση του έργου της προσωρινής στέγασης του δημοτικού σχολείου της Βρίσας.

Συγκεκριμένα η διεύθυνση θα προβεί στην ανάθεση της εκπόνησης μελετών και της εκτέλεσης εργασιών για τις εγκαταστάσεις και τις υποδομές στέγασης, με χρήση έξη αιθουσών ελαφράς λυόμενης κατασκευής. Ας σημειωθεί ότι ήδη έχουν γίνει η μελέτη για τη διαμόρφωση του χώρου και τα σχέδια για την τοποθέτηση των αιθουσών και άμεσα θα πραγματοποιηθεί η ανάθεση των δημόσιων συμβάσεων για το έργο αυτό.

Οι αίθουσες του δημοτικού σχολείου της Βρίσας θα τοποθετηθούν στον αύλειο χώρο του σχολείου που κατέρρευσε και θα λειτουργήσουν έως ότου ξανακτιστεί το σχολείο, έργο που ανέλαβε να υλοποιήσει ο σύλλογος της σχολικής κοινότητας του Ελληνοαμερικανικού Κολεγίου Αθηνών.