current views are: 9

14 Ιουλίου 2017
Δημοσίευση07:48

Παίζει με τη «φωτιά» η Άγκυρα στην Κύπρο – Ο ρόλος του Barbaros στις τουρκικές διεκδικήσεις

Πολιορκούν με ναυτικές δυνάμεις την κυπριακή ΑΟΖ

Δημοσίευση 07:48’

Πολιορκούν με ναυτικές δυνάμεις την κυπριακή ΑΟΖ

Με τη φωτιά παίζει η Άγκυρα στην Κύπρο καθώς μετά το ναυάγιο στο Κραν Μοντανά στις συζητήσεις για το κυπριακό πασχίζει να εφαρμόσει στην πράξη το δόγμα περί δικαιώματος παρέμβασης στα τεκταινόμενα στο νησί. 

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ προειδοποίησαν πως οι φυσικοί πόροι του νησιού ανήκουν και στις δύο κοινότητες. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα Φιλελεύθερος, το ερευνητικό πλοίο Barbaros πλέει προς τον Κόλπο της Μόρφου. Βέβαια το γραφείο ναυσιπλοΐας του τούρκικου Πολεμικού Ναυτικού δεν έχει εκδώσει κάποια ειδοποίηση, όμως ο Τούρκος υπουργός Eνέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ είχε δηλώσει τις προηγούμενες μέρες ότι η επομένη αποστολή του Barbaros είναι η Μόρφου και επικαλέστηκε τα εγγυητικά δικαιώματα της Τουρκίας. 

Στα ύψη ανέβηκε το θερμόμετρο και στο Αιγαίο στον απόηχο της άφιξης της πλατφόρμας γεώτρησης West Capella στο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ

Η Τουρκία διέταξε την αποστολή ισχυρών ναυτικών δυνάμεων στην περιοχή, με το πρόσχημα της παρακολούθησης των δραστηριοτήτων της πλωτής πλατφόρμας, ενώ επιδόθηκε εκ νέου σε ένα κρεσέντο παραβιάσεων του εναέριου χώρου της Ελλάδας.

Η κατάσταση στην μυρίζει θυμίζει μπαρούτι και μέρα με την ημέρα γίνεται σαφές πως η επιμονή της Άγκυρας να έχει δικαίωμα παρέμβασης στην Κύπρο καθώς επίσης και να διατηρήσει τα στρατεύματά της σχετίζεται με την εκμετάλλευση των θαλάσσιων κοιτασμάτων που υπάρχουν στα χωρικά ύδατα του νησιού.

Εξάλλου σε μεταμεσονύχτια ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Άγκυρας, η οποία αφού επαναλαμβάνει τους ισχυρισμούς της περί μονομερών ενεργειών της ελληνοκυπριακής πλευράς, παραδέχεται χωρίς περιστροφές πως απώτερος σκοπός είναι το μερίδιο στους υδρογονάνθρακες:

«Παρακολουθούμε στενά τις εν εξελίξει μονομερείς ενέργειες της ελληνοκυπριακής διοίκησης στην ανατολική Μεσόγειο, που σχετίζονται με τους υδρογονάνθρακες, οι οποίες αγνοούν τα αναφαίρετα δικαιώματα, επί των φυσικών πόρων, του τουρκοκυπριακού λαού του συνιδιοκτήτη του νησιού.

Από την αρχή, η Τουρκία έχει κάνει όλες τις απαραίτητες προειδοποιήσεις για τις ανεύθυνες κινήσεις της ελληνοκυπριακής διοίκησης. Αυτή τη φορά, ένα πλοίο γεωτρήσεων έχει καταπλεύσει στην περιοχή για να ξεκινήσει να εργάζεται στο πλαίσιο των “αποκαλούμενων αδειών” που δόθηκαν από την ελληνοκυπριακή διοίκηση.

Η διαδικασία της διαπραγμάτευσης, συμπεριλαμβανομένης και της Διάσκεψης για το Κυπριακό, δεν θα μπορούσε να φέρει αποτελέσματα παρά τις προσπάθειες και καλή θέση από την πλευρά της Τουρκίας. Είναι στην πραγματικότητα ξεκάθαρο ότι ο πρωταρχικός λόγος για αυτό (σ.σ. αποτυχίας των διαπραγματεύσεων) είναι η τάση της ελληνοκυπριακής πλευράς να θεωρεί πως είναι ο μοναδικός ιδιοκτήτης του νησιού.

Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τόσο τα δικαιώματά της όσο και τα συμφέροντά της στην υφαλοκρηπίδα της και να συνεχίζει να στηρίζει την τουρκοκυπριακή πλευρά. Σε αυτό το πλαίσιο, θα πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα σε συνδυασμό με την κυβέρνηση της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου σε απάντηση στις μονομερείς ενέργειες που γίνονται από την ελληνοκυπριακή πλευρά, αγνοώντας τα νόμιμα δικαιώματα των τουρκοκύπριων για τους φυσικούς πόρους γύρω από το νησί».

Αυξημένη ναυτική παρουσία

Το βράδυ της Πέμπτης, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν ότι ανέπτυξαν τις φρεγάτες και το υποβρύχιο στην ανατολική Μεσόγειο για να «εγγυηθούν την ασφάλεια της μεταφοράς πετρελαίου», ενώ άλλη μια φρεγάτα εστάλη, ως γνωστό, για να επιτηρήσει το πλωτό γεωτρύπανο στα ανοικτά των κυπριακών ακτών.

Την ίδια ώρα στο λιμάνι της Λάρνακας κατέπλευσαν και δύο γαλλικά πολεμικά πλοία τα οποία επιχειρούν στην περιοχή, ενώ στο περιοχή πλέουν επίσης σκάφη του Ισραήλ αλλά και της Ρωσίας.

Σημειώνεται πως η εξέδρα έφτασε την περασμένη Τετάρτη στο σημείο γεώτρησης χωρίς προβλήματα, ενώ στο λιμάνι της Λάρνακας κατέπλευσαν χθες και δύο γαλλικά πολεμικά, τα οποία επιχειρούν στην ευρύτερη περιοχή. Η γεώτρηση εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εντός 75 περίπου ημερών, με μέγιστο γεωτρητικό βάθος τα 4.250 μέτρα περίπου κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και βάθος νερού στη θέση της γεώτρησης τα 1.698 μέτρα.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, πολεμικά αεροσκάφη προχώρησαν σε δεκάδες παραβιάσεις σε βορειοανατολικό, κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Συγκεκριμένα, ένας σχηματισμός αποτελούμενος από δύο F-16, καθώς και δύο μεμονωμένα CN-235, προέβησαν σε τέσσερις παραβάσεις του FIR Αθήνας και σε 37 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου (17 και 17 από τα 2 CN-235 και τρεις από τον σχηματισμό).

ΧΑΡΤΗΣ: Η θέση του Barbaros (πηγή: sigmalive.com)

ΧΑΡΤΗΣ: Η θέση του Barbaros (πηγή: sigmalive.com)

Πού θέλει να κάνει γεωτρήσεις η Άγκυρα

Στο μεταξύ, ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης, ανέφερε απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτού του ΑΚΕΛ, Ειρήνης Χαραλαμπίδου, για το ενδεχόμενο η Τουρκία να προχωρήσει σε τοποθέτηση πλατφόρμας στο οικόπεδο 6, ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, ανέφερε ότι μελετώνται όλα τα ενδεχόμενα και γίνονται συντονισμένες ενέργειες κυρίως από το υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Γιώργος Λακκοτρύπης, επεσήμανε ότι η Τουρκία αμφισβητεί την Κυπριακή Αποκλειστική Ζώνη σε τρία επίπεδα:

  • Η Τουρκία θεωρεί ότι η γεώτρηση που ξεκίνησε την Τετάρτη στο τεμάχιο 11 «Ονησίφορος» βρίσκεται σε αιγυπτιακά νερά. 
  • Η Τουρκία θεωρεί ότι το μισό βόρειο κομμάτι του 6, το μισό 5 και το μισό 4 νοτιοδυτικά, της ανήκουν, συνέχισε.
  • Θεωρεί επίσης ότι τα οικόπεδα 8, 9, 2,3 και μεγάλο μέρος του 12, είναι αδειοδοτημένα από τα κατεχόμενα και ειδικότερα από την Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίων.

«Υπευθυνότητα και ψυχραιμία», συστήνει ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος

«Ψυχραιμία, λίγα λόγια – δεν πρέπει να εμπλακούμε σε ένα επικοινωνιακό παιχνίδι που προσπαθεί να στήσει η Τουρκία», συνέστησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Σκάι σημείωσε πως «δεν υπάρχει καμία πολεμική ατμόσφαιρα στην ανατολική Μεσόγειο, και αυτοί που τα διαδίδουν αυτά, ίσως έχουν στόχο να πλήξουν τα συμφέροντα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας ή άλλους ζωτικούς τομείς της κυπριακής οικονομίας» είπε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Απήυθυνε έκκληση για υπευθυνότητα σημειώντας πως «όλοι θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, ποια εικόνα δίνεται σε επικοινωνιακό επίπεδο. Κάποιες αναφορές και ανταποκρίσιες δίνουν λανθασμένη εικόνα και εξυπηρετούν τους σχεδιασμούς της Τουρκίας. Όλοι θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί».

Συμπλήρωσε επίσης πως «η επόμενη φορά που θα πρέπει να ασχοληθούμε όλοι με αυτό το θέμα πρέπει να είναι όταν θα έχουμε αποτελέσματα από τις έρευνες».

Ξεκαθάρισε πως «οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζονται κανονικά». Τόνισε πως «θα πράττουμε περισσότερα και θα μιλάμε λιγότερο, καθώς μέσα από αυτή την προσέγγιση εξυπηρετούνται καλύτερα τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας». Εξάλλου, κατέληξε, για τα οικονομικά αποτελέσματα θα περάσει μεγάλος χρόνος καθώς τώρα «βρισκόμαστε στην αρχή των ερευνών».


σχετικα αρθρα