current views are: 11

16 Ιουλίου 2017
Δημοσίευση05:57

Όργιο προκλητικότητας από την Άγκυρα – Μπαρμπαρός και «Ίμβρος»… κόβουν βόλτες στην κυπριακή ΑΟΖ

«Έχουμε ήδη πάρει σειρά προληπτικών μέτρων», το μήνυμα του Ν. Αναστασιάδη

Δημοσίευση 05:57’

«Έχουμε ήδη πάρει σειρά προληπτικών μέτρων», το μήνυμα του Ν. Αναστασιάδη

Θέμα ωρών είναι να κατέβει το τρυπάνι του West Capella στο κοίτασμα Ονησίφορος του τεμαχίου 11, και η Άγκυρα αντιδρά εξαγγέλλοντας αντίστοιχες έρευνες για ανεύρεση φυσικού αερίου εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

«Η Τουρκία θα ξεκινήσει έρευνες για ανεύρεση φυσικού αερίου στη Μόρφου. Το επόμενο βήμα είναι να πάει και εξέδρα για να γίνει γεώτρηση» ανέφερε ο «Υπουργός Ενέργειας» του Ψευδοκράτους, Σουνάτ Ατούν.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του sigmalive.com o λεγόμενος Υπουργός Ενέργειας του ψευδοκράτους υποστήριξε ότι θα κατασκευαστεί αγωγός που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Ισραήλ στην Τουρκία, μέσω κατεχομένων, και ακολούθως στην Ευρώπη.

«Οι Ε/κ δεν έχουν λόγο για αυτή τη συνεργασία. Ξεκινώντας ξανά γεώτρηση στη Μεσόγειο, αγνόησαν τα δικαιώματά μας. Δεν θα επιτρέψουμε να μας αγνοήσουν. Ως Τ/κ είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε διεθνή ρόλο» ανέφερε ο Σουνάτ Ατούν.
Την ίδια ώρα, η τουρκική φρεγάτα Ίμβρος και το σεισμογραφικό Μπαρμπαρός συνεχίζουν να κόβουν βόλτες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές του Σίγμα, σε κάποια στιγμή χθες, η φρεγάτα πλησίασε την  εξέδρα του West Capella στα 3,8 ναυτικά μίλια. Εισήλθε δηλαδή στην κόκκινη ζώνη προστασίας και δέχθηκε προειδοποίηση από τη Δημοκρατία μέσω ασυρμάτου. 

Λίγο αργότερα απομακρύνθηκε και η φρεγάτα έπλεε σε απόσταση πέραν των πέντε ναυτικών μιλίων από τη γεώτρηση.

Το τουρκικό σεισμογραφικό Μπαρμπαρός βρίσκεται ανοικτά της Πάφου και αλλάζει συνεχώς δρομολόγια. Τις τελευταίες ώρες είχε κατεύθυνση προς τα Οικόπεδα 5 και 6 της κυπριακής ΑΟΖ.  Κυβερνητικές πηγές διαμηνύουν πως δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία και ότι πρόκειται για επικοινωνιακά παιχνίδια της Άγκυρας.

Ν. Αναστασιάδης: Έχουμε πάρει σειρά μέτρων

Λίγες ημέρες μετά την ατυχή κατάληξη των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά και ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι γεωτρήσεις της Total στην Κυπριακή ΑΟΖ, ο Κύπριος Πρόεδρος τονίζει ότι η ”Τουρκία δεν ήταν έτοιμη για λύση”, ενώ υπογραμμίζει ότι ο φυσικός πλούτος ανήκει στο σύνολο των νόμιμων κατοίκων της χώρα.

Σε συνέντευξή του στην Καθημερινή, ο κ. Αναστασιάδης υποστηρίζει ότι ”Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ανεπιτυχής λήξη της διάσκεψης για την Κύπρο προκάλεσε και απογοήτευση αλλά και προβληματισμούς όσον αφορά τις προθέσεις των συμμετεχόντων και πιο συγκεκριμένα της Τουρκίας, ενδεχομένως, και το λέω με ερωτηματικό, και της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Αυτό που απαιτείται είναι ψυχραιμία και αποφυγή όξυνσης. Εστω κι αν υπάρχει προσπάθεια αλληλοαπόδοσης ευθυνών, τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους.

Αυτό που μετράει και ενδεχομένως να δημιουργήσει μια νέα προοπτική, είναι η προσπάθεια και των δύο κοινοτήτων να ζήσουν ή να δημιουργήσουν συνθήκες έτσι ώστε η νέα κατάσταση πραγμάτων που θα δημιουργηθεί μέσα από ένα συμφωνημένο πλαίσιο λύσης να δημιουργεί ένα πραγματικά ανεξάρτητο κράτος. Η εμμονή εξάρτησης από την Τουρκία είναι ο μεγαλύτερος παράγων ανησυχίας για τους Ελληνοκυπρίους”.

Εκτιμά, δε, ότι ”θέλει να ελπίζει ότι το τέλος των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά είναι ένα διάλειμμα”.

”Εχουμε πάρει σειρά μέτρων”

Ο κ. Αναστασιάδης, κληθείς να σχολιάσει την παρουσία τουρκικών σκαφών και των γεωτρήσεων στην Τουρκική ΑΟΖ υπογράμμισε τα εξής: ”Εκ των πραγμάτων διαφαίνεται πως οι ενεργειακοί μας σχεδιασμοί δεν έχουν αλλάξει. Είναι ένα δικαίωμα που ασκείται από την Κυπριακή Δημοκρατία, ούτε διαφήμιση χρειάζεται ούτε προκλήσεις απαιτούνται. Είναι καλά γνωστό πως η Τουρκία αμφισβητεί, πρώτον, την Κυπριακή Δημοκρατία, δεύτερον την ΑΟΖ.

Εμείς έχουμε ήδη πάρει σειρά προληπτικών μέτρων και δεν εννοώ πολεμικών, αλλά υπάρχουν νομικά μέτρα, οι διεθνείς οργανισμοί και το Δίκαιο της Θάλασσας που καθορίζουν τα δικαιώματα του κάθε κράτους. Συνεπώς, η άποψή μου είναι ότι τα λιγότερα που λέγονται, καλύτερα είναι προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού. Να πω εδώ ότι ο φυσικός πλούτος ανήκει στο σύνολο των νομίμων κατοίκων της χώρας.
Η κατάθεση νομοσχεδίου για τη δημιουργία Εθνικού Ταμείου υδρογονανθράκων, διασφαλίζει όλους τους Κυπρίους. Δεν πρόκειται να καταχραστούμε των κυριαρχικών δικαιωμάτων εις βάρος των συμπατριωτών μας”. 


σχετικα αρθρα