current views are: 13

18 Ιουλίου 2017
Δημοσίευση15:52

Θρίλερ στο Αιγαίο – Οι Τούρκοι παρενόχλησαν το ελικόπτερο του Π. Παυλόπουλου

«Λεονταρισμοί» και στην Κύπρο – Το Barbaros στην ΑΟΖ μέχρι τον Δεκέμβριο

Δημοσίευση 15:52’

«Λεονταρισμοί» και στην Κύπρο – Το Barbaros στην ΑΟΖ μέχρι τον Δεκέμβριο

Συνεχίζονται οι επιθετικές κινήσεις από τους τούρκους τόσο στην Κύπρο, όσο και στο Αιγαίο. Σήμερα αεροσκάφη της γειτονικής χώρας προχώρησαν σε πέντε παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, σε Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο, ενώ σημειώθηκε και μία εικονική αερομαχία. Μάλιστα, η Άγκυρα, δεν έμεινε σε αυτό, καθώς τουρκικά ραντάρ παρενόχλησαν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος μετέβαινε στο Φαρμακονήσι!

Τα τουρκικά αεροσκάφη -δύο F-16 τα οποία πετούσαν σε σχηματισμό και δύο ελικόπτερα– προέβησαν επίσης σε τρεις παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.

Τα δύο τουρκικά F-16 ήταν οπλισμένα.

Τα παραπάνω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.

Παρενόχλησαν το ελικόπτερο του Π. Παυλόπουλου

Σε μία παράλληλη εξέλιξη που δείχνει πως οι Τούρκοι έχουν αποθρασυνθεί πλήρως, τουρκικά ραντάρ προειδοποίησαν το ελικόπτερο που επέβαινε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Όπως μετέδωσε ο ΑΝΤ1, Τούρκοι χειριστές ραντάρ, ανέφεραν στο χειριστή του Σινούκ –το οποίο ήταν καθ οδόν προς το Φαρμακονήσι– πως πετά σε τουρκικό εναέριο χώρο και του ζήτησαν να απομακρυνθεί. Αυτό βέβαια δεν συνέβη, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός, η απάντηση του Έλληνα χειριστή ήταν… πληρωμένη.

Τελικά το ελικόπτερο προσγειώθηκε με ασφάλεια στο Φαρμακονήσι, απ όπου ο κ. Παυλόπουλος έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία, τονίζοντας πως δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο. «Και τι λένε αυτές οι Συνθήκες: Λένε ότι δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες. Είναι ξεκαθαρισμένα τα πράγματα. Ούτε πάνω από τα Δωδεκάνησα, λόγω της Συνθήκης της Λωζάννης, ούτε στα Δωδεκάνησα. Γιατί όταν, το 1947, παραχωρήθηκαν τα Δωδεκάνησα πλέον στην Ελλάδα και ενσωματώθηκαν στον εθνικό μας κορμό, ρητώς αναφέρεται στην Συνθήκη των Παρισίων του 1947 ότι παραχωρούνται τα Δωδεκάνησα και οι “παρακείμενες νησίδες”», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

«Λεονταρισμοί» και στην Κύπρο

Η Τουρκία επιδίδεται λοιπόν σε πολυεπίπεδες προκλήσεις επιδεικνύοντας έτσι τον «εκνευρισμό» της για τις συντονισμένες κινήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, αλλά και για την απόφαση της Λευκωσίας να προχωρήσει με τους ενεργειακούς της σχεδιασμούς, εντός της Οικονομικής Αποκλειστικής της Ζώνης.

Την ώρα που οι γεωτρήσεις του West Capella βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη στο οικόπεδο 11 της ΑΟΖ, η Άγκυρα με τη χθεσινή της προκλητική NAVTEX δέσμευσε τεράστιες περιοχές της Ζώνης, για να πραγματοποιήσεις έρευνες το πλοίο Barbaros.

Έτσι, όπως μετέδωσε το Sigmalive, το βράδυ της Δευτέρας δέσμευσε μεγάλη περιοχή, η οποία περιλαμβάνει τμήματα των οικοπέδων 1, 5, 6, 7 της Κυπριακής Δημοκρατίας για σεισμογραφικές έρευνες από τις 17 Ιουλίου μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου 2017, την ώρα που το West Capella ρίχνει τρυπάνι σε σχετικά κοντινή απόσταση, στο οικόπεδο 11.

Όπως αναφέρεται στην ειδοποίηση, το Barbaros πλαισιώνουν το συνοδευτικό Barvo Supporter, το οποίο προς το παρόν -σύμφωνα με το ραντάρ- βρίσκεται σε μακρινή απόσταση, ανοιχτά της Μόρφου, αλλά και το πλοίο Apollo Moon που βρίσκεται στα νερά του Μαρμαρά.

Σημειώνεται ότι τις προηγούμενες ημέρες, το τουρκικό ερευνητικό, ενώ είχε δηλώσει ως προορισμό του το λιμάνι της Προύσας στα νερά του Μαρμαρά, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, παρεξέκλινε της πορείας του και αφού πέρασε από τα ανοιχτά της Μόρφου, κατέληξε στα ανοιχτά της Πάφου, υλοποιώντας έτσι την εξαγγελία της Τουρκίας για έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Παράλληλα, η Τουρκία έχει δεσμεύσει θαλάσσια περιοχή κοντά στο Καστελόριζο, προκειμένου να πραγματοποιήσει στρατιωτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά στις 19 Ιουλίου, από τις 10:00 μέχρι τις 14:00, καθώς και παραπλήσια περιοχή για επιστημονικές έρευνες από το πλοίο «Τσεσμέ» από τις 22 μέχρι τις 25 Ιουλίου.


σχετικα αρθρα