current views are: 14

28 Νοεμβρίου 2021
Δημοσίευση06:01

«Όμικρον»: Τα πάνω-κάτω φέρνει και στην Ελλάδα η νέα παραλλαγή – Το «plan b» της κυβέρνησης εν όψει Χριστουγέννων

Το εφεδρικό σχέδιο της κυβέρνησης για την ανάσχεση του κορωνοϊού που θα ενεργοποιηθεί εάν επιδεινωθούν οι δείκτες της πανδημίας.

Δημοσίευση 06:01’

Το εφεδρικό σχέδιο της κυβέρνησης για την ανάσχεση του κορωνοϊού που θα ενεργοποιηθεί εάν επιδεινωθούν οι δείκτες της πανδημίας.

Η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού, που ονομάστηκε «Όμικρον», τρομάζει και αλλάζει τα δεδομένα παντού, τη στιγμή που ειδικοί προβλέπουν ότι η πορεία της πανδημίας πιθανόν να οδηγήσει σε «μαύρα» Χριστούγεννα. Η κυβέρνηση, προκειμένου να αποφύγει το lockdown, έχει στο συρτάρι εφεδρικό σχέδιο για την ανάσχεση της πανδημίας. Η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα προκαλεί παράλυση του ΕΣΥ. Το Σάββατο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 5.870 νέα κρούσματα, 82 θανάτους και 641 διασωληνωμένους.

Στην Ελλάδα, από χθες το πρωί τέθηκαν σε ισχύ έκτακτα μέτρα στα αεροδρόμια της χώρας σε μια προσπάθεια να μείνει εκτός ελληνικών συνόρων η παραλλαγή Όμικρον. Μάλιστα, χθες σήμανε συναγερμός στη Αρχές, με πέντε Έλληνες ναυτικούς που έφθασαν στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με πτήση από χώρες της Νότια Αφρικής και ενδιάμεσο σταθμό τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Όλοι τους έχουν υποβληθεί σε τεστ και έχουν βγει αρνητικοί, αλλά για προληπτικούς λόγους θα παραμείνουν σε 10ημερη καραντίνα σε ξενοδοχείο του Παλαιού Φαλήρου.

Το «plan b» της κυβέρνησης

Το εφεδρικό σχέδιο για την ανάσχεση του κορωνοϊού που θα ενεργοποιηθεί εάν επιδεινωθούν οι δείκτες της πανδημίας, αποκάλυψε ο ΣΚΑΪ, με τις κυβερνητικές πηγές να δηλώνουν κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει «ούτε μια στο εκατομμύριο» πιθανότητα για επιβολή γενικού ή τοπικού lockdown.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα εξετάζονται στενά ενώ πλέον έχει προκύψει και η νέα παράμετρος της μετάλλαξης Όμικρον, που έχει σημάνει συναγερμό σε όλο τον πλανήτη. Το σκεπτικό της κυβέρνησης, βασίζεται στο τρίπτυχο, αύξηση των εμβολιασμών, εντατικοί έλεγχοι για την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων και ενίσχυση του ΕΣΥ.

Τα πρόσθετα μέτρα που βρίσκονται στο «συρτάρι» ενόψει των Χριστουγέννων είναι τα εξής:

– Αύξηση των rapid tests για τους ανεμβολίαστους από 2 σε 3 την εβδομάδα και απαίτηση να είναι ημερήσια και όχι 48ωρου.
– Δεν αποκλείεται να επανέλθει η υποχρέωση για χρήση μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους.
– Ως ύστατο μέτρο βρίσκεται στο τραπέζι και ο αποκλεισμός των ανεμβολίαστων και από εξωτερικούς χώρους της εστίασης και της ψυχαγωγίας ακόμη και αν έχουν rapid test.

«Μαύρες» προβλέψεις

Σε αυτό το κλίμα, σε μία μαύρη πρόβλεψη προέβη ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σημείωσε ότι μέχρι τα Χριστούγεννα οι νεκροί μπορεί να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν τους 20.000.

«Για τις επόμενες δύο εβδομάδες, μπορεί και τρεις, εκτιμώ ότι θα συνεχίσουμε με αυτό τον αριθμό νεκρών. Ελπίζω να μη δούμε πολλές φορές να ξεπερνάμε τους 100. Οι μέσοι όροι είναι γύρω στο 75-80 που σημαίνει ότι μέχρι τα Χριστούγεννα να φτάσουμε, ίσως και να υπερβούμε, τους 20.000 νεκρούς», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι όσο μικρότερη είναι η εμβολιαστική κάλυψη, ειδικά στους πολίτες άνω των 60 ετών, τόσο μεγαλύτερη είναι και η νοσηρότητα.

Παρουσίασε δε και στοιχεία ανά περιοχή σημειώνοντας ότι η Κεντρική Μακεδονία, που έχει ποσοστό εμβολιασμών 66% στους άνω των 60, στις 20 Νοεμβρίου κατέγραφε 1.800 νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκων σε σχέση με τους 600 που έχει η Κρήτη. Και Αθήνα έχει χαμηλό αριθμό θανάτων, λόγω της μεγάλης εμβολιαστικής κάλυψης στις πιο μεγάλες ηλικίες.

Σε ό,τι αφορά στη νέα μετάλλαξη Όμικρον, ο καθηγτής Πνευμονολογίας, υπογράμμισε ότι είναι μια εξέλιξη που πρέπει να ανησυχεί τους ειδικούς και τους οργανισμούς υγείας χαρακτηρίζοντας αδικαιολόγητο τον πανικό που έχει προκύψει στον απλό κόσμο, στις αγορές και στις οικονομίες των χωρών. «Δεν ξέρουμε ακόμα τι κρύβει, αλλά πρέπει να απασχολεί τις υγειονομικές αρχές και τις κυβερνήσεις που πρέπει να πάρουν μέτρα κυρίως στα αεροδρόμια ώστε να εξετάζεται ο καθένας που μπαίνει από αυτές τις χώρες έτσι ώστε αν όντως αυτή η μετάλλαξη είναι ιδιαίτερη. Δεν γνωρίζουμε αν είναι πιο νοσογόνος και πιο θανατηφόρα και αν καλύπτεται με τα εμβόλια. Μπορεί να μην είναι έτσι τα πράγματα, μπορεί να είναι πιο ήπια. Ο κόσμος πρέπει να ασχολείται με το στέλεχος Δέλτα που αλωνίζει στην Ελλάδα», τόνισε.

Ανάβει φωτιές ο Βατόπουλος: «Ποτέ μη λες ποτέ» σε άλλο ένα lockdown

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1Πρωινοί Τύποι“, τόνισε πως σε ότι αφορά την παραλλαγή Όμικρον, είναι πολύ ρευστή η κατάσταση ακόμη για να βγάλουμε συμπεράσματα. Οι φόβοι που υπάρχουν εστιάζονται αρχικά στο ότι τα πρώτα στοιχεία συνηγορούν πως μπορεί να έχει πολύ υψηλή μεταδοτικότητα, όπως οι παραλλαγές Άλφα και Δέλτα.

Στο ερώτημα πόσο μας προστατεύουν τα υπάρχοντα εμβόλια από την νέα παραλλαγή, είπε ότι αυτό θα το διαπιστώσουμε στις μελέτες που θα γίνουν σε εργαστηριακό επίπεδο, αλλά και στην πράξη όταν θα δούμε αν θα νοσήσουν όσοι έχουν περάσει ήδη την ασθένεια.

Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων και ενδεχομένως ένα νέο lockdown, απάντησε «ποτέ με λες ποτέ», διευκρινίζοντας πως είναι απόλυτα κατανοητή η θέση της Πολιτείας που αποκλείει την εφαρμογή ενός lockdown, αλλά τα πράγματα είναι διαφορετικά αν το βλέπουμε από την σκοπιά της Δημόσιας Υγείας.

Στην ίδια εκπομπή μίλησε και ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, υπογραμμίζοντας πως εδώ και πολλές μέρες η πίεση στο σύστημα υγείας είναι αφόρητη.

Σε ότι αφορά την παραλλαγή Όμικρον, είπε πως οι επιπτώσεις της θα φανούν στη χώρα μας γύρω στα μέσα του Ιανουαρίου.

Ενώ σχολιάζοντας την περίπτωση λήψη νέων μέτρων, είπε ότι θα πρέπει να προσαρμοστούμε σε ένα μείγμα μέτρων που να είναι εφαρμόσιμα, διευκρινίζοντας πως η κοινωνία είναι κουρασμένη και αυτά τα μέτρα θα πρέπει να είναι κοντά στην κανονικότητα και κάπου στη μέση, ούτε δηλαδή απουσία μέτρων, αλλά ούτε και lockdown.

Μόσιαλος για παραλλαγή «Όμικρον»: Φαίνεται να προκαλεί ήπια ασθένεια

Νεότερα ενθαρρυντικά στοιχεία από τη Νότια Αφρική σχετικά με τη νέα αφρικανική παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού, τα οποία έως τώρα δείχνουν ότι αυτή προκαλεί ήπια ασθένεια, παραθέτει σε νέα ανάρτησή του στο Facebook ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος, της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE) και του Κολλεγίου Imperial.

Ολόκληρη η ανάρτησή του έχει ως εξής:

«Έγραφα εχθές πως έχουμε προφανώς πολλά αναπάντητα ερωτήματα και μεταξύ αυτών είναι το κατά πόσο η νέα παραλλαγή Όμικρον, αλλάζει την κλινική εικόνα και τη συμπτωματολογία και κυρίως εάν καθιστά τη νόσο σοβαρότερη.

H δρ Angelique Coetzee, πρόεδρος τού Νοτιοαφρικανικού Ιατρικού Συλλόγου, σε δηλώσεις της ανέφερε πως από όσα γνωρίζουν ώς τώρα, η παραλλαγή Όμικρον προκαλεί ήπια ασθένεια. Πιο αναλυτικά, είπε πως τα συμπτώματα φαίνεται να διαρκούν 1-2 ημέρες και είναι κυρίως κούραση και μυαλγίες και κάποιες φορές συνοδεύονται από βήχα. Επίσης, από όσους κόλλησαν, κανείς δεν έχει χάσει την όσφρηση ή τη γεύση του και κάποιοι έχουν ήδη επιστρέψει στο σπίτι τους.

Επίσης, σχολιάζοντας την κατάσταση στα νοσοκομεία, ανέφερε πως δεν αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο φόρτο λόγω εισαγωγών από φορείς της παραλλαγής Όμικρον. Ανέφερε επίσης, πως θα πρέπει να περιμένουμε κάποιες εβδομάδες για περισσότερα στοιχεία για τη μεταδοτικότητα. Κυρίως για να δούμε τι κλινική εικόνα παρουσιάζουν οι ανεμβολίαστοι».

«Συμφωνώ», καταλήγει ο κ. Μόσιαλος, «με την ήπια και εμπεριστατωμένη της τοποθέτηση στο πρακτορείο Sputnik: “Μπορεί να είναι εξαιρετικά μεταδοτικό, ναι, αλλά μέχρι στιγμής οι περιπτώσεις που βλέπουμε είναι εξαιρετικά ήπιες. Ίσως σε δύο εβδομάδες από τώρα να έχω διαφορετική γνώμη, αλλά αυτό είναι που βλέπουμε τώρα. Άρα ανησυχούμε σοβαρά; Όχι. Ανησυχούμε και παρακολουθούμε τι συμβαίνει”».


σχετικα αρθρα