current views are: 9

29 Νοεμβρίου 2021
Δημοσίευση16:01

Θεοδωρίδου: Η παραλλαγή Όμικρον επιβάλει εντατικοποίηση των εμβολιασμών

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, όπως τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ζητά να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός, καθώς παραμένει η μόνη ασπίδα προστασίας ακόμα και στις παραλλαγές του ιού, ενώ όπως προσέθεσε, από σημαντική ελληνική μελέτη προκύπτει ότι η τρίτη δόση αύξησε στο 97,8% τον τίτλο των εξουδετερωτικών αντισωμάτων σε υγειονομικούς.

Δημοσίευση 16:01’

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, όπως τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ζητά να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός, καθώς παραμένει η μόνη ασπίδα προστασίας ακόμα και στις παραλλαγές του ιού, ενώ όπως προσέθεσε, από σημαντική ελληνική μελέτη προκύπτει ότι η τρίτη δόση αύξησε στο 97,8% τον τίτλο των εξουδετερωτικών αντισωμάτων σε υγειονομικούς.

Το νέο στέλεχος «Όμικρον»  κατέρριψε την ελπίδα  μιας ολόκληρης της Ευρώπης, ότι η πανδημία του κορωνοϊού, ολοκληρώνει σιγά – σιγά τον κύκλο της. Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νέο προβληματισμό, αφού είναι ακόμα δύσκολο να προσδιορίσουμε αν τα εμβόλια μπορούν να προστατεύσουν τον ανθρώπινο οργανισμό από το νέο στέλεχος.  

Κατά την καθιερωμένη ενημέρωση, για την πορεία της εμβολιαστικής κάλυψης, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου τόνισε ότι:

«Το άλφα και το ωμέγα για την διαχείριση ενός γεγονότος είναι η ψυχραιμία. Και μιλάω για το νέο στέλεχος από τη Νότιο Αφρική, με την αναγνωρισμένη ονομασία από τον ΠΟΥ «Ομικρον», είναι στα στελέχη ανησυχίας. Το ιδιαίτερο της παραλλαγής είναι ο μεγάλος αριθμός των μεταλλάξεων, στο σύνολο 32», ενώ πρόσθεσε: «το γονίδιο αυτό  είναι αυτό που χρησιμοποιεί ο ιός για να εισβάλει στον ανθρώπινο οργανισμό».

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 6.677 νέα κρούσματα, 104 θανάτους και 657 διασωληνωμένους.

Το νέο στέλεχος Όμικρον κατατάχθηκε στα στελέχη ανησυχίας. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι ο μεγάλος αριθμός μεταλλάξεων στην ακίδα-πρωτεινη

Η αντίδραση για συναγερμό όλων των κρατών ήταν ακαριαία. Στην νέα συνθήκη οι προβληματισμοί είναι αρκετοί και η επιστημονική κοινότητα χρειάζεται χρόνο για να δώσει απαντήσεις

Δεν είναι γνωστό πόσο μεταδοτικός είναι ο ιός. Αναμένεται η μεταδοτικότητα να είναι αυξημένη. Στο ερώτημα αν προκαλεί βαρύτερη νόσο είπε πως η περιορισμένη εμπειρία στη νότια Αφρική έδειξε ήπια νόσηση, ωστόσο οι ηλικίες ήταν νεαρές.

Το θέμα που απασχολεί είναι η προστασία των εμβολίων έναντι της νέας παραλλαγής και ο φόβος ότι πιθανό τα εμβόλια να είναι αναποτελεσματικά. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ αναμένονται επαναλοιμώξεις και σε εμβολιασμένους.

Σύμφωνα με μελέτη φαίνεται ότι η κυτταρική ανοσία με τα κύτταρα μνήμης έχει καθοριστική σημασία. Ο εμβολιασμός παρα την ενδεχόμενη μείωση της αποτελεσματικότητα λόγω των παραλλαγών, εξακολουθεί να είναι ασπίδα προστασίας.

Ο ΠΟΥ προτρέπει για επιτάχυνση των εμβολιασμών.

Βιώνουμε μια κατάσταση που ήταν αναμενόμενη. Μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με την

Μονόδρομος για την προστασία είναι ο εμβολιασμός.

Η τρίτη δόση παράγει πολύ υψηλό αντισωμάτων εξουδετερικών, γεγονός πολύ σημαντικό για την ανοσία

Μικρότερες ηλικίες

Εγκρίθηκε το εμβόλιο της Pfizer σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών. Οι μελέτες έδειξαν οτι η παραγωγή αντισωμάτων

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, το εμβόλιο θα έρθει και στη χώρα μας. Η Εθνική Επιτροπή εμβολιασμών μελετά όλα τα δεδομένα και θα γνωμοδοτήσει αναλόγως για το εμβόλιο και στη χώρα μας

Η μετάλλαξη Όμικρον δείχνει ότι χρειάζεται:

  • Εντατικοποίηση των εμβολιασμών
  • Τήρηση όλων των μέτρων πρόληψης της διασπορας
  • Υπομονή και Ψυχραιμία
  • Ανάγκη της υποστήριξης της διαθεσιμότητας των εμβολίων για χώρες που περιμένουν κάπου στον πλανήτη μας τα εμβόλια.

Παρακολουθείστε την ενημέρωση:


σχετικα αρθρα