ΕΛΛΑΔΑ

Στους 3 μήνες η τρίτη δόση για όλους άνω των 18 ετών - Πόσο ασφαλής είναι και τι ισχύει για τους πολίτες που έχουν νοσήσει

Δημοσίευση 4 Δεκεμβρίου 2021, 08:00 / Ανανεώθηκε 4 Δεκεμβρίου 2021, 08:17
Στους 3 μήνες η τρίτη δόση για όλους άνω των 18 ετών - Πόσο ασφαλής είναι και τι ισχύει για τους πολίτες που έχουν νοσήσει
Facebook Twitter Whatsapp

«Πράσινο φως» για τρίτη δόση 3 μήνες μετά τη δεύτερη.

Η νέα έκρηξη της πανδημίας κορωνοϊού και η επερχόμενη διασπορά της μετάλλαξης Όμικρον στη χώρα έφερε επίσπευση της τρίτης δόσης του εμβολίου από τους 6 στους 3 μήνες. Η πλατφόρμα για τα ραντεβού άνοιξε το βράδυ της Παρασκευής (03/12).

Σύμφωνα με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, οι ΑΜΚΑ των δικαιούχων, όσων δηλαδή είναι άνω των 18 ετών και έχουν συμπληρώσει 3 μήνες από την δεύτερη δόση του εμβολίου, θα μπαίνουν σταδιακά στην πλατφόρμα.

Για το κλείσιμο του ραντεβού, οι πολίτες μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα emvolio.gov.gr 

Μέχρι το πρωί του Σαββάτου φορτώθηκαν οι ΑΜΚΑ όλων των δικαιούχων οι οποίοι είναι περίπου 2 εκατ. πολίτες. 

Η απόφαση της επιτροπής όπως είπε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους βασίστηκε στην άποψη ότι θα πρέπει να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αύξηση της προστασίας από τον εμβολιασμό καθώς η μετάλλαξη Όμικρον φαίνεται να απασχολεί ολοένα και περισσότερο όχι μόνο τους επιστήμονες αλλά και την κοινωνία. Ο στόχος, όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, είναι να εμβολιαστούν όσο το δυνατό περισσότεροι άνθρωποι μέχρι τον Ιανουάριο, δηλαδή κι όλοι αυτοί που είχαν κάνει τον αρχικό εμβολιασμό τον Σεπτέμβριο που πέρασε.

Όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους στην χθεσινή έκτακτη ενημέρωση, η εθνική επιτροπή εμβολιασμών λαμβάνοντας υπόψη της όλα τα δεδομένα καταλήγει στην χορήγηση της τρίτης αναμνηστικής δόσης 3 μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού για όλους τους ενήλικες από 18 ετών και πάνω. 

Ασφαλής η τρίτη δόση στους 3 μήνες- Ίσως είναι η τελευταία που θα γίνει

Τα στοιχεία υπάρχουν και αθροίζονται, τόνισε ο Ευάγγελος Μανωλόπουλος, καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο μιλώντας στον ΣΚΑΙ αναφορικά με την απόφαση για δυνατότητα χορήγησης της τρίτης δόσης του εμβολίου για τον κορωνοιό στους τρείς μήνες από την χορήγηση της δεύτερης.

Όπως εξήγησε, ξέρουμε ότι αυτό είναι ασφαλές καθώς υπάρχουν πολλά στοιχεία από το Ισραήλ και το εάν η χορήγηση γίνει εν τέλει στους τέσσερις ή πέντε μήνες δεν φαίνεται να έχει κάποια διαφορά όσον την ασφάλεια μας αλλά αντιθέτως συμβάλλει σημαντικά στην προστασία των ατόμων στα οποία η ανοσία εξαντλείται πιο γρήγορα.

«Μας εξασφαλίζει ακόμη περισσότερο» τόνισε.

«Τώρα ίσως οι τρεις μήνες είναι λίγο υπερβολικοί αλλά 4 μήνες είναι ένα καλό διάστημα» σχολίασε συνοψίζοντας πάντως πως και στους τρεις μήνες από θέμα ασφάλειας δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιος λόγος για να αποφύγουμε τον εμβολιασμό.

Απαντώντας στο ερώτημα για το εάν θα ήταν ορθότερο να γίνει ένα τεστ αντισωμάτων πριν την χορήγηση ο καθηγητής ανέφερε πως τα τεστ αυτά δεν δίνουν πολύ πληροφορία καθώς πολύ λίγα αντισώματα σχετίζονται με τον κορωνοιό.

«Άρα θα πρότεινα απλώς τα άτομα να πάνε να κάνουν την τρίτη τους δόση.  Αν κάποιος ανησυχεί πάρα πολύ και θέλει να νιώθει πολύ ασφαλής, αν εκτίθεται πάρα πολύ σε περιβάλλοντα με μεγάλο ιικό φορτίο, μπορεί να πάει και στους τρεις μήνες. Όλοι οι άλλοι και στους τέσσερις και στους πέντε μήνες, είναι ασφαλές» είπε τονίζοντας πως σε κάθε περίπτωση αυτό που διαπιστώσαμε είναι πως δεν πρέπει να περιμένουμε πολύ μετά από τους έξι μήνες για την αναμνηστική  δόση αλλά αντιθέτως το εξάμηνο να είναι το μέγιστο χρονικό περιθώριο που θα έχει περάσει.

Επιπρόσθετα, εάν κάποιος διαπιστώσει πως και ακόμη και τρεις μήνες μετά από την δεύτερη δόση, έχει αντισώματα για τον κορωνοιό και πάλι δεν υπάρχει πρόβλημα στο να προχωρήσει στην τρίτη δόση.

«Τα στοιχεία που έχουμε από το Ισραήλ και είναι ξεκάθαρα, δείχνουν ότι με την τρίτη δόση η ανοσιακή απόκριση είναι υψηλή. Ξεπερνάει αυτή των δύο δόσεων» είπε προσθέτοντας μάλιστα πως και για τρεις μήνες τουλάχιστον, τα στοιχεία των ισραηλινών δείχνουν πως αυτή παραμένει ψηλά και δεν φθίνει.

Σύμφωνα με τον κο Μανωλόπουλο το παραπάνω ενδεχομένως μας δίνει κάποιες ελπίδες πως ίσως κατά κάποια μορφή να είναι η τρίτη δόση η οριστική και να κρατάει ίσως για έναν χρόνο ή και περισσότερο

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr