current views are: 13

5 Δεκεμβρίου 2021
Δημοσίευση06:03

Κορωνοϊός: Η «Όμικρον» καραδοκεί, το σύστημα υγείας ψυχορραγεί πάνω σε… ράντζα – 3.329 θάνατοι το δίμηνο Οκτώβριος – Νοέμβριος

Την εβδομάδα 18 έως 24 Νοεμβρίου, ο κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών των θανάτων ανά ημέρα είχε διαμορφωθεί σε 84, έναντι 73 την προηγούμενη.

Δημοσίευση 06:03’

Την εβδομάδα 18 έως 24 Νοεμβρίου, ο κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών των θανάτων ανά ημέρα είχε διαμορφωθεί σε 84, έναντι 73 την προηγούμενη.

Την ώρα που τα βλέμματα είναι στραμμένα γύρω από την παραλλαγή «Όμικρον» και τα σπαθιά των πολιτικών κονταροχτυπιούνται  για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, που έχει ψηφιστεί στη Βουλή το βράδυ της Τετάρτης, το Σύστημα Υγείας, μπορεί να αντέχει όπως δηλώνει η υφυπουργός, ωστόσο οι υγειονομικοί, περνάνε τις πιο κρίσιμες μέρες της πανδημίας, αφού για ακόμα μια μέρα, οι  διασωληνωμένοι πολίτες, άγγιξαν, σχεδόν, τους 700, μέσα σε 24 ώρες. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 550 (79.71%) είναι ανεμβολίαστοι ή  μερικώς εμβολιασμένοι και 140 (20.29%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Η αύξηση των ανεμβολίαστων πολιτών που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ, είναι και ο κύριος λόγος που οι επιδημιολόγοι της χώρας μας, κρούουν καθημερινά τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι το εμβόλιο είναι και η σωτηρία μας, τουλάχιστον είναι ένα όπλο που θα βοηθήσει στην αναχαίτηση του κορωνοϊού.  

«Το Νοέμβριο είχαμε 2.145 θανάτους. Από αυτούς τους θανάτους, οι 1.785 ήταν θάνατοι σε ασθενείς άνω των 65 ετών. Αν πάμε πάνω από την ηλικία των 60 ετών προσεγγίζουν το 91%. Εννέα στους 10 ανθρώπους οι οποίοι προσβάλλονται και διασωληνώνονται ή πεθαίνουν είναι άνω των 60 ετών. Από αυτούς, το 90% είναι ανεμβολίαστοι. Αν αυτοί οι άνθρωποι εμβολιαστούν στο 100% ή κοντά στο 99%, οι θάνατοι θα πέσουν 7 με 8 φορές», είπε ο κ. Τζανάκης στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».

Ιδιαίτερα, ο καθηγητής υπογράμμισε πως το σύστημα υγείας είναι πιεσμένο και δεν μπορεί να εξυπηρετήσει λοιπά περιστατικά που δεν έχουν σχέση με τον Covid, όπως για παράδειγμα ασθενείς με καρκίνο.

«Αυτοί οι άνθρωποι απασχολούν το υγειονομικό σύστημα, το κάνουν μονοθεματικό, και άνθρωποι που έχουν προβλήματα όπως καρκίνο ή  για επείγουσα διαχείριση μίας σοβαρής νόσου, περιμένουν στην ουρά. Το υγειονομικόσύστημα δεν μπορεί να ανταποκριθεί αυτή τη στιγμή στον χρόνο που πρέπει, με συνέπεια πολλοί άνθρωποι να έχουν πρόβλημα χρόνιων νοσημάτων και να μη βρίσκουν λύση αυτή τη στιγμή. Αυτό το πράγμα είναι ανήθικο έως ένα σημείο», είπε.

3.329 θάνατοι το δίμηνο Οκτώβριος – Νοέμβριος

Συντριπτικά μεγαλύτερη είναι η επίπτωση της πανδημίας στον ελληνικό πληθυσμό το δίμηνο Οκτώβριος – Νοέμβριος.  Μέσα στο διάστημα αυτό, έχασαν τη ζωή τους 3.329 ασθενείς με CoViD, έναντι 2.015 θανάτων το αντίστοιχο διάστημα του 2020.

Ο αριθμός φέτος είναι κατά 65,2% μεγαλύτερος σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό, αλλά η εικόνα είναι πολύ χειρότερη για τον εξής λόγο: πέρυσι δεν υπήρχαν εμβολιασμένοι στην Ελλάδα, ενώ σήμερα έχουν λάβει και τις δύο δόσεις 6,6 εκατομμύρια άνθρωποι.

Στον αντίποδα, το αντίστοιχο διάστημα του 2020, η χώρα βρισκόταν σε καθεστώς lockdown.

Το πόσο δραματική είναι η κατάσταση προκύπτει από τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC).

Η χώρα μας κατείχε πέρυσι την 30ή θέση, μεταξύ 55 ευρωπαϊκών χωρών, με 204 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Η κατάταξη φέτος είναι πολύ χειρότερη (16η θέση), με 344 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

Θάνατοι ασθενών CoViD

Παρατηρητήριο

Στην έκθεση του Παρατηρητηρίου για την CoViD, επισημαίνεται πως στην Ελλάδα αναλογούν 1.689 θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού και κατέχει τη 16η θέση μεταξύ των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο μέσος ευρωπαϊκός όρος θανάτων ανά εκατομμύριο κατοίχους είναι 1.863

Ο ρυθμός διπλασιασμού των κρουσμάτων CoViD στη χώρα μας έχει διαμορφωθεί στις 132 ημέρες και των θανάτων σε 228.

Την εβδομάδα 18 έως 24 Νοεμβρίου, ο κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών των θανάτων ανά ημέρα είχε διαμορφωθεί σε 84, έναντι 73 την προηγούμενη.

Ααθενείς ύποπτα κρούσματα στους διαδρόμους των νοσοκομείων 

Απίστευτες εικόνες, εξαθλίωσης, έρχονται στη δημοσιότητα, στις οποίες αποτυπώνεται η άθλια κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της χώρας.

Ύποπτα κρούσματα κορωνοϊού στοιβάζονται στους διαδρόμους σε ράντζα, έξω από τις τουαλέτες, με φορητές μπουκάλες οξυγόνου, χωρίς να μπορούν να λάβουν τη δέουσα περίθαλψη από το υγειονομικό προσωπικό.

Ενδεικτικές της κατάστασης που επικρατεί, οι μαρτυρίες του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκου, στις οποίες κάνει λόγο για «ανείπωτη τραγωδία».

Ο κ. Γιαννάκος μιλά για τους ασθενείς που νοσούν με κορωνοϊό και βρίσκονται εκτός ΜΕΘ. Συγκεκριμένα, αναφέρει για 100 ασθενείς που, αν και είναι διασωληνωμένοι, βρίσκονται εκτός ΜΕΘ, λέγοντας ότι “χάνουν τη ζωή τους ευρισκόμενοι σε λίστα αναμονής».

«Ο ένας κολλάει τον άλλον. Όταν βγει το μοριακό τεστ αρνητικό μεταφέρονται σε γενικές κλινικές περιμένοντας να βγουν τα τεστ μπορεί ο αρνητικός ασθενής να κολλήσει από τον θετικό. Έτσι μεταφέρει τον ιό σε κλινικές άλλων παθήσεων», σημειώνει ο κ. Γιαννάκος.

«Και μετά αναρωτιούνται για τη νοσοκομειακή διασπορά. Τώρα δεν μιλάνε γιατί δεν έχουν τα εξιλαστήρια θύματα τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς να τους επικαλεστούν», καταλήγει.

Ενδεικτικά, ο κ. Γιαννάτος αναφέρει πως στο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης 9 άνθρωποι είναι διασωληνωμένοι στις κλινικές, στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης η ΜΕΘ των 28 κλινών είναι γεμάτη και 13 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι στα χειρουργεία, ενώ στο Παπαγεωργίου 19 άνθρωποι είναι διασωληνωμένοι στις ΜΑΦ.

 


σχετικα αρθρα