ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Πάει για ρεκόρ η συμμετοχή - Έχουν ψηφίσει πάνω από 180.000 πολίτες

Δημοσίευση 5 Δεκεμβρίου 2021, 11:00 / Ανανεώθηκε 5 Δεκεμβρίου 2021, 16:28
Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Πάει για ρεκόρ η συμμετοχή - Έχουν ψηφίσει πάνω από 180.000 πολίτες
Facebook Twitter Whatsapp

Τι αναφέρει η ανακοίνωση της Επιτροπής Δεοντολογίας

Μεγάλη είναι προσέλευση των πολιτών στις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής Δεοντολογίας Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ) για την εξέλιξη της ψηφοφορίας. Είναι ενδεικτικό ότι ο ρυθμός έφθανε νωρίτερα περίπου 500 ψήφους ανά λεπτό. 

Είναι ενδεικτικό ότι λίγο πριν τις 16:00 είχαν προσέλθει στις κάλπες πάνω από 180.000 ψηφοφόροι, ενώ μέσα σε μία ώρα από τις 13:00 μέχρι τις 14:00 ψήφισαν περίπου 24.000 άτομα. 
Στην Χαριλάου Τρικούπη επικρατεί ικανοποίηση για την ανταπόκριση του κόσμου και εκτιμάται ότι η προσέλευση θα ξεπεράσει τις 250.000, δηλαδή και τη συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές του 2017.

Ήδη, η πλευρά Παπανδρέου κατέθεσε στην ΕΔΕΚΑΠ αίτημα για παράταση της ψηφοφορίας και η πλευρά Λοβέρδου δηλώνει σύμφωνη, υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος ο Ανδρέας Λοβέρδος είχε ζητήσει να στηθούν περισσότερες κάλπες ανά την επικράτεια, αναμένοντας μεγάλη προσέλευση. Η πλευρά Ανδρουλάκη δηλώνει ότι είναι θετική στην προοπτική παράτασης της ψηφοφορίας εφόσον χρειαστεί, ωστόσο αφήνει αιχμές για την πρωτοβουλία Παπανδρέου να καταθέσει το σχετικό αίτημα το οποίο θεωρούν ότι γίνεται για λόγους εντυπώσεων.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 ο γραμματέας του κόμματος Μανώλης Χριστοδουλάκης έκανε γνωστό ότι μέχρι το μεσημέρι είχαν ψηφίσει στην Ελλάδα 115.000 πολίτες και στοίχημα αποτελεί η συμμετοχή να ανέλθει πάνω από τους 212.000 πολίτες που ψήφισαν το 2017. 
 Ανέφερε ότι δεν έχει αναφερθεί κάποιο σοβαρό πρόβλημα από τα εκλογικά κέντρα της χωράς εκτός από ένα μικρό πρόβλημα στο Αγαθονησι που αποκαταστάθηκε.
 Ο κ. Χριστοδουλάκης πρόσθεσε ότι λόγω της μεγάλης προσέλευσης είναι πιθανό να δοθεί παράταση μιας επιπλέον ώρας, έως τις 8 το βραδύ. Αν δεν δοθεί παράταση, τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται στις 9 με 10 το βραδύ.

Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση Επιτροπής Δεοντολογίας, μέχρι τις 12 το μεσημέρι έχουν ψηφίσει στην Ελλάδα 89.000 πολίτες με ρυθμό περίπου 500 ψήφους ανά λεπτό.
Στην Αυστραλία η ψηφοφορία έχει ολοκληρωθεί. Τα εκλογικά κέντρα των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών άνοιξαν 1 ή 2 ώρες μετά την Ελλάδα. Στην Αμερική η ψηφοφορία δεν έχει αρχίσει ακόμα.

Απο το πρωί ήταν μεγάλη η προσέλευση στις εκλογές για νέο πρόεδρο στο ΚΙΝΑΛ με 41.300 πολίτες να έχουν ψηφίσει τις 3,5 πρώτες ώρες (μέχρι τις 10.30).

Η ψηφοφορία διεξάγεται ομαλά, σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής Δεοντολογίας Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ). Μέχρι στιγμής έχουν ανοίξει και λειτουργούν 816 από τα 819 εκλογικά τμήματα στην Ελλάδα. Στην Αυστραλία η ψηφοφορία έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται η λειτουργία σε ευρωπαϊκές χώρες και στην Αμερική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ροή στις κάλπες είναι αυξημένη σε σχέση με το 2017.

Στα μόνα τμήματα που έχουν προκύψει προβλήματα είναι αυτά του Ψυχικού και του Ζωγράφου γιατί έχει πέσει το σύστημα και έχει δημιουργηθεί ουρά.

Από τις 7 το πρωί που άνοιξαν οι κάλπες για την εκλογή του νέου αρχηγού στο Κίνημα Αλλαγής, ένα πράγμα μετρούν όλοι, ως το πρώτο στοίχημα για τη δημιουργία ξανά μίας μεγάλης παράταξης: την προσέλευση στις κάλπες, καθώς η συμμετοχή αποτελεί και την κοινή αγωνία όλων των υποψηφίων προέδρων.

Που ψήφισαν οι έξι υποψήφιοι

Ο Ανδρέας Λοβέρδος ήταν ο πρώτος υποψήφιος που πήγε να ψηφίσει νωρίτερα σήμερα. Καθώς έριχνε τον κλειστό φάκελο στην κάλπη έκανε το σήμα της νίκης στις κάμερες και δήλωσε: «Ήρθε επιτέλους η ώρα να σηκώσουμε την Δημοκρατική Παράταξη ψηλά. Απευθύνομαι στο εθνικό ακροατήριο και τους καλώ να συμμετάσχουν στη δημοκρατική μας γιορτή. Είναι η ώρα να πάμε το ΠΑΣΟΚ μπροστά και την Ελλάδα ψηλά».

Παύλος Χρηστίδης

Λίγη ώρα αργότερα, ο Παύλος Χρηστίδης συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Νάντια και την κόρη τους, προσήλθαν στο εκλογικό κέντρο του Δημαρχείου Αθηνών επί της Λιοσίων, όπου κατέθεσαν με τη σειρά τους την ψήφο τους. Ο κος Χρηστίδης δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Είμαι πολύ ευδιάθετος και σήμερα είναι μία ημέρα γιορτής. Είναι μία μέρα δημοκρατίας και ο ήλιος λάμπει. Σήμερα δεν πρέπει να ξεχνάμε τη Φώφη Γεννηματά που αν δεν ήταν εκείνη χωρίς τη δουλειά της και χωρίς τη τόλμη της, δεν θα ήμασταν εδώ σήμερα. Σήμερα ξημερώνει μία μέρα αισιοδοξίας και δύναμης, μία ημέρα που θα τολμήσουμε να δημιουργήσουμε τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη, το ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής».

Νίκος Ανδρουλάκης

Πριν λίγη ώρα στις κάλπες της γενέτειρας του, στο Ηράκλειο Κρήτης, προσήλθε και ο Νίκος Ανδρουλάκης. Αφού ψήφισε, είπε τα εξής: «Καλώ τους δημοκράτες προοδευτικούς πολίτες της πατρίδας μας να μας τιμήσουν σήμερα με τη συμμετοχή τους στη διαδικασία μας. Ζητώ να πάρουν την υποψηφιότητά μου στα χέρια τους και να μου δώσουν καθαρή εντολή για ανανέωση, ενότητα και πολιτική αυτονομία. Είναι ο μόνος δρόμος για να έχουμε μία ισχυρή προοπτική για το μέλλον. Είναι καλό για τη δημοκρατίας μας η δημοκρατική παράταξη και το ΠΑΣΟΚ ως δύναμη συνέπειας, ρεαλισμού και προόδου να ξαναπρωταγωνιστήσουν στο πολιτικό σκηνικό της χώρας έναντι της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ».

Γιώργος Παπανδρέου

Στο παλαιό δημαρχείο Ταύρου στην Πειραιώς έφτασε λίγο πριν τις 11 το πρωί, ο υποψήφιος για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Παπανδρέου. Ο κ. Παπανδρέου συνόδευσε μάλιστα την κόρη του Μαργαρίτα, η οποία ψήφισε πρώτη.

Στη συνέχεια αφού ψήφισε και ο ίδιος δήλωσε τα εξής στους δημοσιογράφους: «Είναι πράγματι μία γιορτή δημοκρατίας σήμερα. Πρώτα απ΄όλα μεγαλώνουμε την παράταξη, την κάνουμε ισχυρή. Δίνουμε ελπίδα που με πυξίδα τις αξίες μας και τι αρχές μας θα δώσουμε και προοδευτικές λύσεις στα προβλήματα του ελληνικού λαού. Σήμερα ανατέλλει και πάλι ο πράσινος ήλιος. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους εθελοντές για την πολύ σημαντική δουλειά τους και την αφοσίωση στη δημοκρατική διαδικασία που μας δίνουν χαρά και αισιοδοξία για το αύριο», ανέφερε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Παύλος Γερουλάνος

Στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, στην Ακαδημίας, ψήφισε λίγο μετά τις 11 το πρωί της Κυριακής, ο υποψήφιος για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ, Παύλος Γερουλάνος.

Ο κ. Γερουλάνος αφού πέταξε τον φάκελο στην κάλπη δήλωσε τα εξής: «Καλή μέρα σήμερα. Ο κόσμος είναι στις κάλπες. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία και γι’ αυτό η πολιτισμένη προεκλογική εκστρατεία που προηγήθηκε δείχνει πως το ΚΙΝΑΛ έχει κερδίσει τις εκλογές, το ΠΑΣΟΚ έχει επιστρέψει και γι΄αυτό πρέπει να διαφυλάξουμε ότι έχουμε καταφέρει αυτό τον καιρό. Θέλω να πω στους πολίτες που μας ακούν σήμερα, να πάνε να ψηφίσουν. Η αλλαγή είσαι εσύ».

Χάρης Καστανίδης

Λίγο μετά τις 11:30 μετέβη στο εκλογικό κέντρο στη συμβολή των οδών 25ης Μαρτίου και Βασ. Όλγας, στη Θεσσαλονίκη, ο πρώην υπουργός επί κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Χάρης Καστανίδης.

«Σήμερα κρατούν στα χέρια τους το μέλλον της δημοκρατικής παράταξης, όλα τα μέλη, οι φίλοι και γενικότερα οι δημοκρατικοί πολίτες της χώρας. Και ελπίζω να το κάνουν αισιόδοξο, ελπιδοφόρο. Και γι΄αυτό είμαι βέβαιος, αν κρίνω από την ευρεία συμμετοχή των πολιτών σήμερα στην ψηφοφορία. Τα μηνύματα που έχουμε απ’ όλη την Ελλάδα, είναι ότι είναι πολλαπλάσιος ο αριθμός των πολιτών που συμμετέχει, σε σχέση με τις εκλογές του 2017. Εύχομαι ανάταση πραγματικά στη δημοκρατική παράταξη μετά τις 12 Δεκεμβρίου, γιατί πραγματικά το έχει ανάγκη η χώρα», δήλωσε ο κ. Καστανίδης.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr