ΕΛΛΑΔΑ

Εθνικό Αστεροσκοπείο στην ΕΜΥ: Πρέπει να ονοματοδοτούμε τις επικίνδυνες κακοκαιρίες

Δημοσίευση 13 Δεκεμβρίου 2021, 19:00 / Ανανεώθηκε 13 Δεκεμβρίου 2021, 19:34
Εθνικό Αστεροσκοπείο στην ΕΜΥ: Πρέπει να ονοματοδοτούμε τις επικίνδυνες κακοκαιρίες
Facebook Twitter Whatsapp

Η ονοματοδοσία σε ένα κύμα κακοκαιρίας ενισχύει την αντίληψη του κινδύνου και το επίπεδο εγρήγορσης των πολιτών.

Η ονοματοδοσία σε ένα κύμα κακοκαιρίας ενισχύει την αντίληψη του κινδύνου και το επίπεδο εγρήγορσης των πολιτών.

Αυτή είναι η θέση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, το οποίο σε ανακοίνωσή του αφήνει αιχμές για τη στάση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), που επέλεξε να μη δώσει όνομα στην κακοκαιρία.

Το meteo.gr τονίζει ότι οι δύο αλλεπάλληλες κακοκαιρίες που έπληξαν τη χώρα μεταξύ της Πέμπτης 9 και του Σαββάτου 11 Δεκεμβρίου προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα.

«Οι ισχυρές βροχοπτώσεις του πρώτου κύματος, την Πέμπτη 9 και Παρασκευή 10/12, συνέβαλαν στον γρήγορο κορεσμό του εδάφους κατά τη διάρκεια των πολύωρων βροχοπτώσεων το Σάββατο 12/12, με αποτέλεσμα εκτεταμένα πλημμυρικά φαινόμενα. Παράλληλα, οι θυελλώδεις νοτιάδες προκάλεσαν διακοπή της κυκλοφορίας οχημάτων λόγω πτώσης δέντρων και πολύωρες διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος σε πολλές περιοχές. Σε συνδυασμό με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και τον υψηλό κυματισμό, οι θυελλώδεις άνεμοι προκάλεσαν καταστροφές και σε παραθαλάσσιες περιοχές της χώρας», σημειώνει η ομάδα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Ο χάρτης που ακολουθεί παρουσιάζει συνοπτικά τα κυριότερα προβλήματα που κατέγραψε το δίκτυο του meteo.gr το Σάββατο 11 και την Κυριακή 12/12.

Τα κυριότερα προβλήματα της Κυριακής συνδέονται με τη μεγάλη απορροή υδάτων σε χαμηλά υψόμετρα, αρκετές ώρες μετά τη λήξη των φαινομένων:

Η «μπηχτή» στην ΕΜΥ

Το meteo.gr αναφέρει στη συνέχεια ότι «η κακοκαιρία δεν ονοματοδοτήθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), η οποία έχει αναλάβει τη διαδικασία αυτή από το φετινό φθινόπωρο, στο πλαίσιο διακρατικής συνεργασίας με τις αντίστοιχες μετεωρολογικές υπηρεσίες της Κύπρου και του Ισραήλ, μέσω της ευρωπαϊκής υπηρεσίας EUMETNET. Μέχρι το Σεπτέμβριο, η ονοματοδοσία των κακοκαιριών που πλήττουν τη χώρα μας γινόταν από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr, το οποίο και ξεκίνησε τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία από τον Ιανουάριο του 2017».

Σύμφωνα με δημοσίευση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr στο επιστημονικό περιοδικό «Atmosphere», η ονοματοδοσία ενισχύει την αντίληψη του κινδύνου και το επίπεδο εγρήγορσης των πολιτών, επηρεάζοντας εν τέλει σημαντικά την ετοιμότητά τους.

Επιπλέον, οι πολίτες που είχαν βιώσει αρνητικές επιπτώσεις από μια επώνυμη κακοκαιρία στο παρελθόν, είχαν εμφανώς αυξημένα επίπεδα ετοιμότητας.

Στην ίδια δημοσίευση, επισημαίνεται ότι οι πολίτες «αγκάλιασαν» την ονοματοδοσία των κυμάτων κακοκαιρίας, καθώς επέδρασε πολύ θετικά στην υιοθέτηση προληπτικής συμπεριφοράς από τους πολίτες.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr