ΕΛΛΑΔΑ

Έρευνα της Welt για προσφυγικό: «Άσυλο στην Ελλάδα, ελευθέρας προς τη Γερμανία»

Δημοσίευση 17 Δεκεμβρίου 2021, 14:00 / Ανανεώθηκε 17 Δεκεμβρίου 2021, 14:10
Έρευνα της Welt για προσφυγικό: «Άσυλο στην Ελλάδα, ελευθέρας προς τη Γερμανία»
Facebook Twitter Whatsapp

Ο γερμανικός Τύπος για τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες στην Ελλάδα που έρχονται μαζικά στη Γερμανία.

«Σε όποιον χορηγείται άσυλο στην Ελλάδα μπορεί να συνεχίσει το ταξίδι του στην Γερμανία χωρίς άλλα εμπόδια. Δεκάδες χιλιάδες αξιοποίησαν φέτος τη δυνατότητα παρακάμπτοντας τον Κανονισμό του Δουβλίνου», δείχνει έρευνα της Die Welt, η οποία δημοσιεύεται με τίτλο «Άσυλο στην Ελλάδα, ελευθέρας προς την Γερμανία».

Το διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων BAMF κατέγραψε περίπου 30.000 αιτήσεις ασύλου από άτομα για τα οποία υπάρχουν τουλάχιστον ενδείξεις ότι προηγουμένως στην Ελλάδα αναγνωρίστηκε πως χρίζουν προστασίας, απαντά η αρμόδια γερμανική υπηρεσία σε ερώτηση της γερμανικής εφημερίδας. Με δεδομένο ότι οι συνολικές αιτήσεις ασύλου στη Γερμανία φθάνουν φέτος τις 140.000, η Ελλάδα είναι πλέον η κύρια χώρα προέλευσης προσφύγων.

Σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές συμφωνίες οι μετανάστες θα έπρεπε να επιστρέψουν στην χώρα εισόδου στην ΕΕ. Στην περίπτωση της Ελλάδας όμως αυτό δεν είναι εφικτό διότι γερμανικά δικαστήρια αποφάνθηκαν πως οι συνθήκες διαβίωσης αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα είναι πολύ κακές. Για τον λόγο αυτό έχει ανασταλεί η επιστροφή προσφύγων από τη Γερμανία στην Ελλάδα, όπως προβλέπει, υπό κανονικές συνθήκες, ο Κανονισμός του Δουβλίνου.

Διακίνηση εκ μέρους της Ελλάδας;

Γερμανικοί κυβερνητικοί κύκλοι βλέπουν φέτος πρόθεση από την πλευρά της Ελλάδας. Δημόσιος υπάλληλος δηλώνει ότι «αξιοποιήθηκε η πανδημία για να εκδοθούν προσφυγικά διαβατήρια με το σκεπτικό ότι οι μετανάστες θα εγκατέλειπαν τη χώρα. Πρόκειται στην ουσία για διακίνηση».

Η ειδική σε ζητήματα μετανάστευσης της ΚΟ των Φιλελευθέρων Λίντα Τόιτεμπεργκ ζητά από τη γερμανική κυβέρνηση «να αυξήσει τις πιέσεις στην Αθήνα» για να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης μεταναστών έτσι ώστε να ξαναγίνουν εφικτές επιστροφές προσφύγων από την Γερμανία στην Ελλάδα. Παράλληλα η γερμανίδα ειδικός προτείνει βραχυπρόθεσμα μέτρα. Όσο δεν είναι εφικτή η επιστροφή προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα "πρέπει να ανασταλεί η δυνατότητα συνέχισης ταξιδιού αναγνωρισμένων προσφύγων χωρίς βίζα στη Γερμανία". Σε διαφορετική περίπτωση "σχεδόν όλοι οι πρόσφυγες, στους οποίους έχει χορηγηθεί άσυλο στην Ελλάδα θα έρθουν αργά ή γρήγορα στην Γερμανία".

Τίθεται τέλος το ερώτημα αν βρεθούν μιμητές και σε άλλες χώρες, μιας και φέτος άθλιες συνθήκες διαβίωσης επικρατούσαν και σε ιταλικά κέντρα φιλοξενίας. Και μάλιστα τόσο άθλιες που δεν επιτρέπονταν στις γερμανικές αρχές να επιστρέφουν εκεί πρόσφυγες».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr