current views are: 6

26 Δεκεμβρίου 2021
Δημοσίευση09:53

Κορωνοϊός – Επεισόδιο «lockdown»: Οι… εξορκισμοί της κυβέρνησης και η δυσμενής οικονομική κατάσταση

Κρίση υγειονομική, κρίση οικονομική, και στο βάθος αβεβαιότητα.

Δημοσίευση 09:53’

Κρίση υγειονομική, κρίση οικονομική, και στο βάθος αβεβαιότητα.

Επιστροφή στην κανονικότητα περιμέναμε, μόνο που ο κορωνοϊός είχε… άλλη γνώμη για τα Χριστούγεννα. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν προσπαθούν να ισορροπήσουν μεταξύ της έξαρσης της πανδημίας και της οικονομικής δραστηριότητας. Την ίδια ώρα το lockdown αντιμετωπίζεται σαν «κατάρα» από την κυβέρνηση, όμως κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει επιπλέον μέτρα περιορισμού.

Από την άλλη, η πολιτική κόπωση έχει αποτυπωθεί στις δημοσκοπήσεις και επηρεάζει τη διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού με την πανδημία να είναι ακόμα η νούμερο ένα ανησυχία για το μέλλον των πολιτών. Πόσοο μάλλον όταν όλος ο πλανήτης μοιράζεται τις ίδιες ανησυχίες.

Το ΕΣΥ αγωνιά

Σε κάθε ενδεχόμενη ανάγνωση, η υγειονομική εικόνα επαναφέρει την ανάγκη για αυστηροποίηση των μέτρων ακόμα και για τους εμβολιασμένους, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση στους «αφορισμούς» της κυβέρνησης. Από την πορεία της μετάλλαξης, των εμβολιασμών και των εισαγωγών στα νοσοκομεία εξαρτάται βέβαια και το βάρος του πολιτικού κόστους που θα σηκώσει η κυβέρνηση για το επόμενο διάστημα.

Η λήψη οριζόντιων γενικευμένων μέτρων θα ραγίσει τα θεμέλια του κυβερνητικού αφηγήματος για ανοιχτή οικονομία και κοινωνία και αφήνει χώρο στην αντιπολίτευση για νέο γύρο σκληρής κριτικής, ενώ μπορεί να διαταράξει το σχέδιο για την οικονομία, τις επενδύσεις και τα έξτρα μέτρα ελάφρυνσης που δρομολογεί η κυβέρνηση έως και το κλείσιμο της τετραετίας.

Οικονομία: Το μεγάλο ερωτηματικό

Πρώτη η Τράπεζα της Ελλάδος… ξορκίζει νέα γενικευμένα περιοριστικά μέτρα. Ακόμα και οι ανησυχείς για επιβολή μέτρων λόγω της έξαρσης της μετάλλαξης Ομικρον θα έχει σημαντική επίδραση στην ψυχολογία της αγοράς. Ένα κακό σενάριο διεθνώς θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις επενδύσεις και τον τουρισμό που έχει ανάγκη η χώρα.  Το υπουργείο Οικονομικών έχει βάλει στο μικροσκόπιο τα επιστημονικά πορίσματα σχετικά με την επικινδυνότητα της νέας παραλλαγής και τον βαθμό εμβολιαστικής κάλυψης. Μεταφέρουν την βεβαιότητα ότι υπάρχει επάρκεια διαθεσίμων για να αντιμετωπιστεί  η οποιαδήποτε κρίση και έχει γίνει η προετοιμασία για τον δυσμενές σενάριο καθώς ανέρχονται σε πάνω από 32 δισ. Ευρώ.

Στις προβλέψεις τους οι αναλυτές τοποθετούν την πανδημία ως την νούμερο ένα απειλή του επόμενου έτους καθώς η πανδημία διαρκεί περισσότερο χρόνο από τις προβλέψεις παρά τα εμβόλια. Κίνδυνο αποτελεί και η ενεργειακή κρίση που μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από τις προβλέψεις. Αν και πλειονότητα χαρακτηρίζει τον πληθωρισμό προσωρινό χτυπούν καμπανάκια για ροκάνισμα στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και στην ανάκαμψη.  Από το υπουργείο δεν αποκλείουν μάλιστα το ενδεχόμενο το ύψος του πληθωρισμού τον Δεκέμβριο να ξεπεράσει το 5% σε σχέση με το 4,8% του Νοεμβρίου.