ΕΛΛΑΔΑ

Μετάλλαξη Όμικρον: Αυτά είναι τα νέα μέτρα – Τι αλλάζει από τις 3 Ιανουαρίου σε εστίαση, διασκέδαση και τηλεργασία

Δημοσίευση 27 Δεκεμβρίου 2021, 16:00 / Ανανεώθηκε 27 Δεκεμβρίου 2021, 19:33
Μετάλλαξη Όμικρον: Αυτά είναι τα νέα μέτρα – Τι αλλάζει από τις 3 Ιανουαρίου σε εστίαση, διασκέδαση και τηλεργασία
Facebook Twitter Whatsapp

Μετά την συνεδρίαση των ειδικών, ο υπουργός προχώρησε στην ανακοίνωση των νέων μέτρων που θα ισχύσουν από το νέο χρόνο.

Στη γνωστοποίηση δεύτερου πακέτου περιοριστικών μέτρων προχώρησε το απόγευμα της Δευτέρας ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, λόγω της επέλασης της μετάλλαξης Όμικρον, που πλήττει και την χώρα μας.

Νωρίτερα, ολοκληρώθηκε με ανησυχία και προβληματισμό η  τηλεδιάσκεψη της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την επέκταση της όμικρον, αλλά και με την πρόταση να τηρηθεί η κατάσταση των μέτρων ως έχουν μέχρι την Κυριακή 2 Ιανουαριου και οι αλλαγές να τεθούν σε εφαρμογή από την ερχόμενη Δευτέρα.

 Από 3 έως 16 Ιανουαρίου 2022  θα ισχύσουν τα εξής μέτρα:

  1. Διπλές μάσκες ή υψηλής προστασίας σε εργαζόμενους στην εστίαση των νοσοκομείων
  2. Αναφορικά με τα γήπεδα η πληρότητα να πέσει στο 10% με πλαφόν θεατών, 1000 - 2000 άτομα.
  3. Από τις 3 Ιανουαρίου θα ισχύει ωράριο στη διασκέδαση, με τα καταστήματα να κλείνουν τα μεσάνυχτα.
  4. Παράλληλα, θα απαγορεύεται η διασκέδαση για ορθίους, ενώ θα τεθούν όρια αποστάσεων και έξι άτομα ανά τραπέζι.
  5. Στο 10% με πλαφόν 1.000 άτομα οι θεατές στα γήπεδα.
  6. Τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έως 50%
  7. Με PCR οι επισκέψεις στους οίκους ευγηρίας

Ο υπουργός αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στον μέσο όρο ηλικίας των κρουσμάτων ο οποίος πλέον έχει πέσει αισθητά ενώ παράλληλα απηύθυνε έκκληση στις νεότερες ηλικίες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές στις επαφές τους.

Αναλυτικά η δήλωση του υπουργού Υγείας

Καλησπέρα σας. Η πανδημία και η μετάλλαξη της Όμικρον φαίνεται ότι πλέον βρίσκεται σε ισχυρό βαθμό στην ελληνική επικράτεια και ειδικά στην περιοχή της Αττικής, όπου στα κρούσματα φαίνεται ότι υπάρχει μία αρκετά μεγάλη άνοδος

Η άνοδος αυτή μας προβλημάτισε ιδιαιτέρως αναφορικά με τα μέτρα που θα ληφθούν και το χρόνο για τον οποίο θα ισχύουν και συζητήθηκε στην Επιτροπή, σε συνδυασμό αφενός με τις εισαγωγές και τα εξιτήρια που παρατηρούνται αυτή τη στιγμή και δεν δείχνουν ιδιαίτερη πίεση και αφετέρου με το γεγονός ότι ενδεχομένως τυχόν λήψη μέτρων 2 – 3 μέρες πριν την Πρωτοχρονιά θα δημιουργήσουν ένα πρόβλημα μεταφορές της διασκέδασης και της ψυχαγωγίας στους κλειστούς χώρους των σπιτιών, μας οδήγησε στην απόφαση τα μέτρα τα οποία θα ανακοινώσουμε να ισχύουν από 3/1/2022. 

Πριν ανακοινώσω τα μέτρα, θα ήθελα να πω ότι είναι  πάρα πολύ κρίσιμο και το βλέπουμε καθημερινά, ότι τα κρούσματα αφορούν κυρίως συμπολίτες μας μικρότερης ηλικίας.

Ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων

Δεν είναι  τυχαίο ότι σχεδόν το 75% των κρουσμάτων είναι  στις ηλικίες από 18 ετών ως 59 ετών με κυρίαρχη αναφορά την ηλικία 18 ως 30 ετών, ενώ ένα 20% είναι  περίπου στην ηλικία κάτω των 18 ετών και μόλις 6% στις ηλικίες άνω των 60 ετών, όπου μάλιστα έχει γίνει και αναμνηστική δόση σε ποσοστό σχεδόν του 90%, γεγονός που μας κάνει να είμαστε αισιόδοξοι ως προς την πίεση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Έκκληση του υπούργου στους πολίτες

Κάνω, λοιπόν, έκκληση σε όλους τους πολίτες και ειδικά στα νεότερα παιδιά τα οποία έχουν βγει έξω και διασκεδάζουν και ενδεχομένως νοσούν αλλά νοσούν πάρα πολύ ελαφριά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να αποφύγουν να έχουν επαφές με τους γονείς τους, με τους παππούδες τους, με τις γιαγιάδες τους. 

Είναι πάρα πολύ κρίσιμο και το καταλαβαίνουμε ότι η Πρωτοχρονιά είναι μία οικογενειακή γιορτή που θα μαζευτεί η οικογένεια. Ωστόσο όσοι έχουν βρεθεί σε χώρους όπου υπάρχει κίνδυνος να υπάρχει μετάδοση της πανδημίας είναι προτιμότερο να αποφύγουν τις συναναστροφές με τους οικείους τους ή αυτές οι συναναστροφές να έχουνε τα κατάλληλα μέτρα προστασίας.

Άρα η έκκληση είναι να είμαστε προσεκτικοί όλο αυτό το διάστημα, να τηρούμε τα μέτρα, να είμαστε εμβολιασμένοι και να βγούμε να διασκεδάσουμε αλλά παράλληλα να ξέρουμε ότι την επόμενη ημέρα όσους συναντήσουμε θα πρέπει να έχουμε κάνει έναν έλεγχο προκειμένου να είμαστε ασφαλείς απέναντί τους και αν δεν είναι απαραίτητο να αποφύγουμε να τους συναντήσουμε όταν είναι μεγαλύτεροι των 60 ετών και σίγουρα εάν είναι ανεμβολίαστοι.

Η διάρκεια των νέων μέτρων

Από τις 3/1/2022 και ως τις 16/1/2022 με δυνατότητα να επεκταθούν και παραπάνω αν κριθεί απαραίτητο θα ισχύουν σε όλη την επικράτεια τα εξής μέτρα.

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας

Θα υπάρχει υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας, οι ονομαζόμενες ΚΝ95 ή FFP2 ή εναλλακτική διπλή μάσκα χειρουργική ή υφασμάτινη. Η σύστασή μας είναι να επιλέγεται η μάσκα υψηλής προστασίας αναπνευστικής προστασίας τόσο στις υπεραγορές σούπερ μάρκετ όσο και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αλλά θα είναι υποχρεωτικό πλέον και στο προσωπικό των χώρων εστίασης. 

Σύσταση θα είναι συνολικά να επιλέγονται οι μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας ή η διπλή μάσκα όπου υπάρχει συγχρωτισμός.

Διασκέδαση και εστίαση - Τι θα συμβεί με τη μουσική

Αναφορικά με τη διασκέδαση και την εστίαση θα υπάρχει ωράριο λειτουργίας έως τις 00:00 η ώρα το βράδυ και παράλληλα δεν θα επιτρέπεται η διασκέδαση για όρθιους ενώ στα τραπέζια θα μπορούνε να κάθονται έως 6 άτομα και παράλληλα θα υπάρξουν και μετρικές αποστάσεις.

Σε περίπτωση που δούμε ότι δεν υπάρχει τήρηση αυτών των μέτρων άμεσα θα διακοπεί και η μουσική την οποία στην παρούσα φάση την επιτρέπουμε. 

Οποιαδήποτε όμως παρατήρηση από την πρώτη μέρα εφαρμογής των μέτρων ότι δεν θα τηρούνται τα μέτρα θα κοπεί και η μουσική.

Αθλητικοί χώροι

Στους αθλητικούς χώρους στα γήπεδα, εκεί δυστυχώς έχει παρατηρηθεί μη τήρηση των μέτρων και επομένως θα πάμε σε περιορισμό της παρακολούθησής τους από τους φιλάθλους σε ποσοστό 10% με ανώτατο όριο τα 1000 άτομα.

Σε περίπτωση που και σε αυτή την περίπτωση δεν τηρηθούν τα μέτρα από τους φιλάθλους αυτομάτως όλοι οι αγώνες θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών.

Μονάδες Ηλικιωμένων

Στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, στις δομές φροντίδας χρονίων πασχόντων θα υπάρχει δυνατότητα επισκεπτηρίου μόνο αν έχει προηγηθεί προηγούμενο PCR 48 ωρών. Ενώ και στα νοσηλευτικά ιδρύματα θα υπάρχει αυστηριοποίηση των όρων του επισκεπτηρίου και θα απαγορεύεται για αυτό το διάστημα και η είσοδος των ιατρικών επισκεπτών.

Τηλεργασία

Παράλληλα θα υπάρξει τηλεργασία τόσο στις υπηρεσίες του δημοσίου τομέα όσο και στις ιδιωτικές εταιρίες. Η τηλεργασία θα φτάνει το ποσοστό έως και του 50% και θα υπάρχει παράλληλα κυλιόμενο ωράριο, ωστόσο το ακριβές αυτό ποσοστό θα καθοριστεί βάσει των δυνατοτήτων που υπάρχουν σε κάθε υπηρεσία.

Ενίσχυση ΕΣΥ και λοιπά στοιχεία

Αντιλαμβανόμαστε ότι πλέον μπαίνουμε στην επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον και στην ελληνική επικράτεια.  Θεωρούμε ότι θα πρέπει να λαμβάνουμε τα μέτρα προστασίας.  Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε και αυτή την πρόκληση.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας συνεχώς ενισχύεται ενώ παράλληλα ήδη για την Αττική έχει εκπονηθεί σχέδιο πλήρους συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα όπου υπάρχουν και πολλές ιδιωτικές δομές προκειμένου να καλύψουμε όλες τις ανάγκες αν χρειαστεί.

Επιμένω σε αυτό το οποίο είπα από την αρχή και το επαναλαμβάνω ως έκκληση. Όλο αυτό το διάστημα όσοι βγαίνουμε ενδεχομένως να κινδυνεύουμε να νοσήσουμε.

Όσοι είμαστε σε μικρότερη ηλικία η νόσηση αυτή είναι πολύ ελαφρύτερη ενδεχομένως οπότε θα πρέπει να προστατεύσουμε αυτούς που αγαπάμε.

Και αυτές τις ημέρες τις οποίες θα συναντήσουμε τους δικούς μας ανθρώπους εάν έχουμε την παραμικρή υπόνοια ότι έχουμε εκτεθεί στην πανδημία δεν θα πρέπει να έρθουμε σε επαφή μαζί τους.  Με αυτό τον τρόπο θα δείξουμε ότι τους αγαπούμε.  Τους γονείς μας, όσους είναι πάνω από 60 να μην τους συναναστραφούμε και ειδικά αν είναι ανεμβολίαστοι.

Είμαι βέβαιος ότι θα καταφέρουμε να ανταπεξέλθουμε και σε αυτή την πρόκληση και είναι βέβαιο ότι με τα στοιχεία τα οποία έχουμε τις επόμενες μέρες θα δούμε συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων που θα αφορούν κυρίως τη μετάλλαξη Όμικρον.  Αλλά όσο αυτή η άνοδος των κρουσμάτων δεν συνδυάζεται και με άνοδο των νοσηλειών, μας κάνει αισιόδοξους ότι το εθνικό σύστημα υγείας όπως έχει ανταπεξέλθει μέχρι τώρα θα συνεχίσει να ανταπεξέρχεται.

Σας εύχομαι καλή χρόνια και ελπίζουμε το 2022 να είναι και το τέλος της πανδημίας. Σας ευχαριστώ πολύ.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr