ΕΛΛΑΔΑ

Αποκλειστικό: Αγωγή 18 μελών οικογένειας σε γιατρούς για τον θάνατο συγγενούς τους - Χάλασε το ρομποτικό μηχάνημα και κάλεσαν… ξυλουργό να το επισκευάσει

της Τασούλας Παπανικολάου - Δημοσίευση 31 Δεκεμβρίου 2021, 07:00 / Ανανεώθηκε 31 Δεκεμβρίου 2021, 07:28
Αποκλειστικό: Αγωγή 18 μελών οικογένειας σε γιατρούς για τον θάνατο συγγενούς τους - Χάλασε το ρομποτικό μηχάνημα και κάλεσαν… ξυλουργό να το επισκευάσει
Facebook Twitter Whatsapp

Οι γιατροί πρότειναν η επέμβαση να γίνει με τη ρομποτική μέθοδο διαβεβαιώνοντας, όπως αναφέρεται στην αγωγή, ότι είναι «η ενδεικνυόμενη για την περίπτωσή του και η καλύτερη και πιο ανώδυνη μέθοδος».

Ούτε ένας, ούτε δύο, αλλά 18 μέλη της ίδιας οικογένειας στράφηκαν νομικά κατά τριών γιατρών ιδιωτικού νοσοκομείου για το θάνατο του πατέρα της οικογένειας, ηλικίας 66 ετών.

Ο άτυχος άνδρας έχασε τη ζωή του μετά από μία επέμβαση ρουτίνας για αφαίρεση καρκίνου του προστάτη.

Σύμφωνα με την αγωγή που κατέθεσαν και συζητήθηκε πριν από λίγες ημέρες στο Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά τα 18 μέλη της οικογένειας, οι γιατροί πρότειναν η επέμβαση να γίνει με τη ρομποτική μέθοδο διαβεβαιώνοντας, όπως αναφέρεται στην αγωγή, ότι είναι «η ενδεικνυόμενη για την περίπτωσή του και η καλύτερη και πιο ανώδυνη μέθοδος, σε σχέση με τις άλλες εναλλακτικές μεθόδους (λαπαροσκοπική)».

Ο προ εγχειρητικός έλεγχος έγινε και την 1η Μαρτίου 2017 ο ασθενής μπήκε για το χειρουργείο. Στην αγωγή περιγράφεται τι έγινε εκείνη την ημέρα.

«Παρά τις ρητές διαβεβαιώσεις του πρώτου εναγομένου περί δίωρης διάρκειας της χειρουργικής επέμβασης, δηλ. το αργότερο μέχρι 16:30 μμ., όπως επαναλαμβάνουμε εμφατικά, ο ίδιος διαβεβαίωσε την πρώτη ενάγουσα σύζυγο και τον τρίτο ενάγοντα υιό που ήμασταν παρόντες λίγο πριν μεταβεί στο χειρουργείο για να συναντήσει τον ασθενή που ήταν ήδη εντός του θαλάμου. 

Εντούτοις το εν λόγω χειρουργείο «ολοκληρώθηκε», πάντα κατά το από 01.03.2017 Πρακτικό Χειρουργείου του ως θεραπευτηρίου την 23:00 μμ. λόγω βλάβης του ρομποτικού μηχανήματος (!). Συνεπώς, εν τέλει, η επέμβαση διήρκεσε δέκα ολόκληρες ώρες, αφού ο ασθενής υποβλήθηκε σε γενική νάρκωση περί ώρα 13.30, εν συνεχεία εκκίνησε η επέμβαση περί ώρα 14:30, η οποία και ολοκληρώθηκε περί ώρα 23:00`, λόγω βλάβης του ρομποτικού μηχανήματος.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το αναισθησιολογικό διάγραμμα, το χειρουργείο διακόπηκε περί ώρα 18:00` και συνεχίστηκε περί ώρα 21:00` με 21:30`, διότι η εστίαση της κάμερας παρουσίασε πρόβλημα, με αποτέλεσμα η εικόνα να είναι θολή και να μην είναι ορατό το χειρουργικό πεδίο. Περαιτέρω, η επέμβαση δεν ολοκληρώθηκε ανοικτά (λαπαροσκοπικά) μετά την βλάβη του μηχανήματος, διότι, σύμφωνα με το σκεπτικό που περιγράφεται στο πρακτικό χειρουργείου, προτιμήθηκε η αναμονή επισκευής του μηχανήματος για αποφυγή τάχα μετεγχειρητικών ενοχλήσεων στον ασθενή π.χ. καθυστερημένη κινητοποίηση, μετεγχειρητικό άλγος, κτλ και ο τελευταίος παρέμεινε για αρκετές ώρες (σημειωτέων δεν αναφέρονται στο πρακτικό χειρουργείου πόσες ακριβώς!) σε αντίστροφη κατακόρυφη στάση και σε καταστολή εν αναμονή επισκευής του εγχειρητικού μηχανήματος .

Σύμφωνα, πάντα, με το πρακτικό χειρουργείου, το μηχάνημα επισκευάστηκε, τελικά, με την συνδρομή - μη ειδικού - τεχνίτη άλλης ειδικότητας (ξυλουργό) και το χειρουργείο ολοκληρώθηκε περί ώρα 21:40`, ο ασθενής αποσωληνώθηκε περί ώρα 23:00` και ακολούθως μεταφέρθηκε σε απλό θάλαμο νοσηλείας. Ωστόσο δύο (2) ώρες αργότερα, περί ώρα 01:10` της 02.03.2017, ο ασθενής παρουσίασε κολπική μαρμαρυγή και καρδιακή ανακοπή και μεταφέρθηκε εσπευσμένα χωρίς σφυγμό σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου διενεργήθηκε καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση, απινίδωση και διασωληνώθηκε, πλην όμως, περί ώρα 02:16` κατέληξε, με πιθανή αιτία θανάτου κακοήθη κοιλιακή αρρυθμία, σύμφωνα με τη σχετική αναγγελία θανάτου»

Οι 18 συγγενείς του νεκρού ασθενούς ζητούν αποζημίωση 690.000 ευρώ

Ο δικηγόρος τους Μανώλης Τρούλης δήλωσε στο newpost

«Η ιατροδικαστική έκθεση κατέληξε αρχικά στο συμπέρασμα ότι η πολύωρη αναμονή σε νάρκωση για την επισκευή του ρομποτικού μηχανήματος συνδέεται αιτιωδώς με τον θάνατο του ασθενούς. Αξιολογώντας τα σχετικά έγγραφα και ευρήματα, η οικογένεια με τη στήριξη της νομικής ομάδας μας προσέφυγε ενώπιον της Δικαιοσύνης με αίτημα την χρηματική αποζημίωση ύψους €690.000 για την ψυχική οδύνη που της προκλήθηκε. Στη συγκεκριμένη υπόθεση δημιουργεί αλγεινή εντύπωση το γεγονός ότι χρειάστηκε να επιστρατευτεί ο ξυλουργός της γειτονιάς για να επισκευάσει με μεγάλη καθυστέρηση ένα ρομποτικό μηχάνημα τελευταίας τεχνολογίας αξίας πολλών εκατομμυρίων καθώς η εταιρεία που το εμπορεύεται δήλωσε αδυναμία άμεσης τεχνικής υποστήριξης. Τον τελευταίο λόγο έχει η Δικαιοσύνη».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr