ΕΛΛΑΔΑ

Ενεργειακή κρίση: Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης - Ομαδικά «πυρά» της αντιπολίτευσης

Δημοσίευση 8 Ιανουαρίου 2022, 11:00 / Ανανεώθηκε 8 Ιανουαρίου 2022, 11:47
Ενεργειακή κρίση: Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης - Ομαδικά «πυρά» της αντιπολίτευσης
Facebook Twitter Whatsapp

Απάντηση στον εφιάλτη των... παραφουσκωμένων λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου προσπαθεί να δώσει η κυβέρνηση με ένα ακόμα πακέτο μέτρων.

«Πρόκειται για ένα γενναίο αλλά ταυτόχρονα ρεαλιστικό σχέδιο ενισχύσεων που βοηθά το παρόν αλλά δεν θέτει σε κίνδυνο το μέλλον. Το βάρος δίνεται προφανώς στην ανακούφιση των νοικοκυριών μας. Συνδράμουμε όμως και τις επιχειρήσεις ώστε να παραμείνουν σε τροχιά ανάπτυξης διατηρώντας τις πολύτιμες θέσεις εργασίας» σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το πρόγραμμα προβλέπει επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα για τα νοικοκυριά με μέση ενίσχυση 42 ευρώ το μήνα για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες σε 4.200.000 παροχές κύριας κατοικίας.

Η επιδότηση είναι κλιμακωτή κατά 80% δηλαδή 160 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τις πρώτες 150, και από 151 μέχρι 300 κατά 60% δηλαδή 120 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Για το κοινωνικό τιμολόγιο η επιδότηση είναι 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα που καλύπτει το 90% των ανατιμήσεων.

Όσο για τους επαγγελματίες, η επιδότηση ανέρχεται στα 65 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Η επιδότηση του οικιακού φυσικού αερίου είναι 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα και αφορά 540.000 νοικοκυριά ενώ θα δοθεί έκπτωση 20 ευρώ από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας και η επιδότηση για τους επαγγελματίες είναι 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Συνολικά το πακέτο ενίσχυσης φτάνει τα 395 εκατ. ευρώ.

«Να σημειωθεί ότι από τον περασμένο Σεπτέμβρη έχουμε διαθέσει περισσότερα από 1,3 δις ευρώ για το σκοπό αυτό και συνεχίζουμε και τον Ιανουάριο με τα μέτρα στήριξης να επεκτείνονται και στους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις που επίσης βάλλονται βάναυση από τις εκρηκτικές αυξήσεις στην ενέργεια» υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

«Τα μέτρα που αναθεωρούνται κάθε τόσο αποδεικνύονται κατώτερα των αναγκών ήδη από την επομένη της ανακοίνωσής τους. Πόσο μάλλον τα σημερινά ανακοινωθέντα που μειώνουν κατά 15% την επιδότηση των οικιακών τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα» σημείωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου.

«Οι επιδοτήσεις που διαρκώς εξαγγέλλονται δεν αρκούν για να πληρωθούν οι «φουσκωμένοι» λογαριασμοί από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις» τόνισε το Κίνημα Αλλαγής, ενώ το ΚΚΕ υπογράμμισε: «Τα νέα ψίχουλα των ελάχιστων ευρώ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο τις τεράστιες αυξήσεις».

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι σύντομα με ένα ακόμα πρόγραμμα η κυβέρνηση θα επιδοτήσει την αντικατάσταση παλαιών ηλεκτρικών συσκευών οι οποίες θα ανακυκλωθούν και θα αντικατασταθούν από σύγχρονες με χαμηλότερη κατανάλωση.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr