ΕΛΛΑΔΑ

Πόση διαφορά μπορεί να κάνει 1.000.000 ευρώ σε φορείς και οργανισμούς που μάχονται για την καταπολέμηση της πείνας;

Δημοσίευση 13 Ιανουαρίου 2022, 10:00 / Ανανεώθηκε 13 Ιανουαρίου 2022, 10:17
Πόση διαφορά μπορεί να κάνει 1.000.000 ευρώ σε φορείς και οργανισμούς που μάχονται για την καταπολέμηση της πείνας;
Facebook Twitter Whatsapp

Μόνο το 2021 η ΑΒ Βασιλόπουλος προσέφερε 1 εκατομμύριο ευρώ σε προϊόντα, δράσεις και προγράμματα για περισσότερους από 140 Οργανισμούς σε όλη την Ελλάδα.

Οι συνθήκες που βιώνουμε εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση που έχει δημιουργηθεί, είναι αναμφίβολα από τις δυσκολότερες των τελευταίων ετών. Σήμερα περισσότερο παρά ποτέ, μικρές πράξεις κάνουν μεγάλη διαφορά στη ζωή μας και στις ζωές των συνανθρώπων γύρω μας.

Γιατί υπάρχει και αυτή η πλευρά. Οι άνθρωποι που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα ακόμη και για τα βασικά αγαθά. Γιατί για κάποιους ανθρώπους το ερώτημα «τι θα φάμε σήμερα» αντικαθίσταται από το «αν θα φάμε σήμερα».

Η πραγματικότητα στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat αυτή τη στιγμή, πάνω από ένας στους τέσσερις πολίτες στην Ελλάδα -για την ακρίβεια το 27,5%- αντιμετωπίζει το φάσμα της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Την ίδια ώρα και τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής αποτυπώνουν τη δύσκολη πραγματικότητα. Ο πληθωρισμός έκανε ρεκόρ δεκαετίας στο 4,8% και το καλάθι του νοικοκυριού βάρυνε περισσότερο. Είναι ενδεικτικό ότι ο δείκτης της διατροφής είχε αύξηση 3,5% σε ετήσια βάση, ποσοστό σημαντικό, καθώς αφορά σε κατηγορία με μεγάλη στάθμιση λόγω του βαθμού αναγκαιότητας. 

«Όπλο» μας η αλληλεγγύη

Όσο απαισιόδοξα και αν είναι αυτά τα στοιχεία, υπάρχει και η αισιόδοξη πλευρά. Και δεν είναι άλλη από αυτή της αλληλεγγύης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η αλυσίδα σούπερ μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος, η οποία γνωρίζει ότι το φαγητό δεν είναι απλώς πρώτες ύλες αλλά είναι μια βασική ανάγκη. Και το αποδεικνύει έμπρακτα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Μόνο το 2021 η ΑΒ Βασιλόπουλος προσέφερε 1 εκατομμύριο ευρώ σε προϊόντα, δράσεις και προγράμματα για περισσότερους από 140 Οργανισμούς σε όλη την Ελλάδα, όπως η Τράπεζα Τροφίμων, το Ινστιτούτο Prolepsis, το ΜΠΟΡΟΥΜΕ, η Κιβωτός του Κόσμου, η ΕΛΕΠΑΠ, το Χαμόγελο του Παιδιού, η Ανοιχτή Αγκαλιά κ.α. 

Όπως τόνισε ο κ. Δημήτρης Νέντας, Υπεύθυνος Τράπεζας Τροφίμων Ελλάδος, : «Αυτή την στιγμή οι Τράπεζες Τροφίμων σε Θεσσαλονίκη, Θεσσαλία, Δράμα και Αθήνα, καλύπτουμε ανάγκες 81.000 ανθρώπων, ανάμεσα στους οποίους περισσότερα από 25.000 παιδιά. Λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων η ΑΒ Βασιλόπουλος μας προσέφερε 42,5 τόνους σε προϊόντα πρώτης ανάγκης και εξαιρετικής ποιότητας, τα οποία συνήθως δεν μπορούμε να βρούμε από άλλες πηγές και θα μας βοηθήσουν να στηρίξουμε καλύτερα όλους αυτούς τους ανθρώπους. Επιπλέον, με την υποστήριξη της ΑΒ Βασιλόπουλος θα εξοπλίσουμε με επαγγελματικά ψυγεία την Τράπεζα Τροφίμων Δράμας και θα μπορέσουμε να συντηρήσουμε τις εγκαταστάσεις μας, ώστε να μπορούμε και τα επόμενα χρόνια να προσφέρουμε περισσότερα τρόφιμα στους συνανθρώπους μας.».

Σύμφωνα με τον κ. Αλέξανδρο Θεοδωρίδη, Chief Food Saving Warrior «Μπορούμε», : «Μέσω της στήριξης της ΑΒ Βασιλόπουλος στο πρώτο της σκέλος θα στηρίξουμε με διατακτικές επιταγές 3.400 οικογένειες ωφελούμενων σε 50 δημοτικές κοινωνικές υπηρεσίες κάθε γωνιάς της Ελλάδας, ενώ στο δεύτερο της σκέλος, στηρίζοντας το πρόγραμμα «Διάσωση & Προσφορά Τροφίμων» του Μπορούμε, θα είμαστε σε θέση να σώσουμε και να προσφέρουμε περισσότερες από 1 εκατομμύριο μερίδες τροφίμων σε δεκάδες κοινωφελείς φορείς όλης της χώρας, γλιτώνοντας ταυτόχρονα την ατμόσφαιρα από πολλές εκατοντάδες χιλιάδες κιλά CO2.».

Και αν κάποιος αναρωτηθεί πόση διαφορά μπορούν να κάνουν στο πρόβλημα του υποσιτισμού οι δράσεις μιας εταιρείας, η απάντηση είναι μία: Τεράστια. Και αυτό δεν οφείλεται μόνο στις εταιρείες, αλλά σε όλους μας. Γιατί στηρίζοντας ως πολίτες τις εταιρείες που έχουν υψηλό το αίσθημα κοινωνικής ευθύνης, τότε βάζουμε και εμείς το λιθαράκι μας σε αυτή την «αλυσίδα αλληλεγγύης και προσφοράς».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr