ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Κλειστά τα σχολεία και την Τετάρτη στην Αττική - Στόχος να αποκατασταθούν τα προβλήματα μέσα στη μέρα

Δημοσίευση 25 Ιανουαρίου 2022, 13:00 / Ανανεώθηκε 25 Ιανουαρίου 2022, 16:32
Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Κλειστά τα σχολεία και την Τετάρτη στην Αττική - Στόχος να αποκατασταθούν τα  προβλήματα μέσα στη μέρα
Facebook Twitter Whatsapp

Την Τετάρτη το Λεκανοπέδιο θα τελεί για δεύτερη ημέρα σε καθεστώς αργίας λόγω της κακοκαιρίας «Ελπίς» και συνεπώς δεν θα γίνουν μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης. 

Κλειστά τα σχολεία της Αττικής θα παραμείνουν και την Τετάρτη όπως και οι δημόσιες υπηρεσίες  μετά από απόφαση της Περιφέρειας Αττικής.

Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, γνωστοποίησε την απόφαση των αρμόδιων αρχών ανακοινώνοντας τα εξής:

«Κλειστά και αύριο Τετάρτη 26 Ιανουαρίου όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί στην Αττική λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών. «Πρώτη προτεραιότητά μας παραμένει η ασφάλεια των μαθητών, των γονέων τους και του εκπαιδευτικού προσωπικού».

Την Τετάρτη το Λεκανοπέδιο θα τελεί για δεύτερη ημέρα σε καθεστώς αργίας λόγω της κακοκαιρίας και συνεπώς θα γίνουν μαθήματα μέσω τηλεδιάσκεψης.

Πού δεν θα γίνει αύριο τηλεκπαίδευση

Το γραφείο του Γενικού Γραμματέα Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αλέξανδρου Κόπτση, ανακοίνωσε ότι λόγω της κήρυξης κατάστασης ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας, δεν θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τετάρτη 26.1.2022, τηλεκπαίδευση στις περιοχές στις οποίες τα σχολεία παραμένουν κλειστά εξ αιτίας της κακοκαιρίας.

Η απόφαση αυτή ελήφθη καθώς δεν θα υπάρχει ούτε διοικητικό προσωπικό για την τεχνική υποστήριξη της τηλεκπαίδευσης.

Στις περιοχής που δεν έχουν πληγεί, τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά.

Για τη διενέργεια self-test στις περιοχές όπου έχει ανασταλεί η λειτουργία των σχολικών μονάδων, θα δοθούν νέες οδηγίες από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Η επέλαση της κακοκαιρίας «Ελπίδα» δημιούργησε αμέτρητα προβλήματα στους κεντρικούς άξονες της Αττικής.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση των δήμων της Αττικής, κυρίως των βορείων προαστείων, αλλά και στα βόρεια και ανατολικά του νομού, προκειμένου να αποκατασταθεί πλήρως το οδικό δίκτυο, από τα προβλήματα που προκάλεσε η κακοκαιρία «Ελπίδα». Σε εξέλιξη είναι και η επιχείρηση απεγκλωβισμού οδηγών που βρίσκονται στην Αττική Οδό εδώ και 22 ώρες, με τη συμμετοχή του στρατού. Αγώνα δρόμου κάνουν τα συνεργεία της ΔΕΗ για να αποκαταστήσουν χιλιάδες βλάβες στο δίκτυο της Αττικής, με πολλές περιοχές της να έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι. Κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Ωστόσο, έχει διακοπεί η κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας στις περιφερειακές Υμηττού και Αιγάλεω. Η Εθνική Οδός Αθηνών - Λαμίας έχει παραδοθεί κανονικά σε κυκλοφορία. Λίγο μετά τις 6 το πρωί άνοιξε η Μεσογείων και επιτρέπεται η κίνηση των οχημάτων μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Υπουργείο Περιβάλλοντος: 11 συνεργεία υλοτόμων για τα πεσμένα δέντρα

Έντεκα συνεργεία υλοτόμων στις περιοχές άμεσης ανάγκης, Παλαιό Ψυχικό, Παλλήνη, Αγία Παρασκευή, Νέα Σμύρνη, Παλαιό Φάληρο Χολαργό και Χαλάνδρι έχει στείλει το υπουργείο Περιβάλλοντος και  Ενέργειας μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και σε συνεργασία με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Οι δασεργάτες και υλοτόμοι εργάζονται για την απόληψη πεσμένων δένδρων και κορμών από το οδικό δίκτυο, πεζοδρόμια, πλατείες και άλλους δημόσιους χώρους, καθώς και τον απεγκλωβισμό σταθμευμένων οχημάτων που καταπλακώθηκαν.

Ειδικότερα, λόγω των πολλών περιστατικών στο Χαλάνδρι εργάζονται 3 συνεργεία, ενώ σε Παλλήνη και Παλαιό Ψυχικό 5 συνεργεία για την άμεση δυνατή αποκατάσταση.

Το ΥΠΕΝ συμμετέχει με όλα τα διαθέσιμα μέσα στην επιχείρηση αντιμετώπισης των προβλημάτων που προκλήθηκαν από τη χιονοκαταιγίδα «Ελπίδα».

 Κοντεύει να νυχτώσει και τα προβλήματα μένουν 

Απόγευμα Τετάρτης και τα περισσότερα προβλήματα  παραμένουν. Πτώση δέντρων, διακοπή ρεύματος, κλειστεί δρόμοι, χάος σε όλους τους κεντρικούς άξονες της Αττικής. Η ταλαιπωρία δεν έχει τέλος.

Εκατοντάδες  είναι τα δέντρα που έχουν πέσει στις γειτονιές της Αθήνας και της Αττικής γενικότερα μετά την επέλαση της κακοκαιρίας «Ελπίδα». Μάλιστα, οι τεχνικοί του ΔΕΔΔΗΕ αναφέρουν ότι πολλά από αυτά είναι που προκάλεσαν προβλήματα με διακοπές ρεύματος, όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και σε ολόκληρη την Αττική.

Ζημιές υπάρχουν και σε αυτοκίνητα, καθώς τα δέντρα κατέρρεαν πάνω σε αυτά υπό το βάρος του χιονιού, αλλά και από τον δυνατό άνεμο που φυσούσε ανά διαστήματα. Ζημιές υπήρξαν και σε ορισμένα καταστήματα, όπως στην Κυψέλη.

Σε συνεργασία με την Περιφέρεια, τα εκχιονιστικά και οι αλατιέρες δεν σταμάτησαν τη νύχτα να εργάζονται για τις κεντρικές αρτηρίες και στη συνέχεια η προσπάθεια των δήμων θα επικεντρωθεί στον καθαρισμό του δευτερεύοντος οδικού δικτύου, ώστε ν' ανοίξουν οι κάθετοι δρόμοι και οι παράδρομοι, που έχουν και το μεγαλύτερο πρόβλημα και σε πολλές των περιπτώσεων, ειδικά στους βόρειους δήμους, είναι απροσπέλαστοι.

Οι δήμαρχοι έχουν κάνει έκκληση για περιορισμό των μετακινήσεων, ενώ ειδικά για τις περιπτώσεις όπου υπάρχει ανάγκη μετακίνησης, καλούν τους πολίτες να επικοινωνήσουν με τον δήμο. Ήδη κατά τη διάρκεια της χτεσινής ημέρας, δημοτικά οχήματα εξυπηρέτησαν πολίτες που έπρεπε να μεταβούν σε νοσοκομείο και το ίδιο θα κάνουν και σήμερα αν χρειαστεί.

Ο ΔΕΔΔΗΕ τρέχει και δεν φτάνει

Τις περιοχές που αντιμετωπίζουν προβλήματα ηλεκτροδότησης από χθες λόγω της επέλασης της κακοκαιρίας «Ελπίδα» παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Αναστάσιος Μάνος, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του αρμόδιου υπουργού Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα. 

Όπως ανέφερε, από τις πρώτες ώρες πάνω από 650 εργαζόμενοι και 180 οχήματα του ΔΕΔΔΗΕ ρίχτηκαν στη μάχη για την αποκατάσταση των ζημιών παρά τις δυσκολίες πρόσβασης που έχει προκαλέσει η σφοδρή χιονόπτωση. 

Με τη βοήθεια των σωμάτων ασφαλείας, αποκτούμε πρόσβαση στα σημεία που πρέπει να ενεργοποιήσουμε, με προτεραιότητα από τις πυκνοκατοικημένες περιοχές προς τις αραιοκατοικημένες. 

Αναλυτικά: 

Στα νησιά έχουν αποκατασταθεί οι βλάβες πλην ενός οικισμού στο Ηράκλειο, ενός στα Χανιά, τμήμα ενός χωριού στη Νάξο και μιας τουριστικής περιοχής στη Σέριφο. 

Στη Στερεά Ελλάδα, προβλήματα ηλεκτροδότησης εντοπίζονται στον Άγιο Κωνσταντίνο, σε 4 οικισμούς στη Λιβαδειά, έναν στη Θήβα, 3 στη Βοιωτία και 10 στην Αταλάντη. 

Στη Βόρεια Εύβοια 6 οικισμοί δεν έχουν ρεύμα και στη Νότια Εύβοια 15. 

Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Αναστάσιος Μάνος μέχρι το βράδυ η συντριπτική πλειονότητα των βλαβών σε αυτές τις περιοχές θα έχει αποκατασταθεί.

Στην Αττική επιδιορθώνονται οι βλάβες σε 37 γραμμές. 

Οι περιοχές που αντιμετωπίζουν προβλήματα, όχι στο σύνολό τους, αλλά σε γειτονιές:
•    Αγία Παρασκευή, Παπάγου, Χολαργό, Χαλάνδρι 
•    Αποκαθίσταται σταδιακά η ηλεκτροδότηση σε Παλαιό Ψυχικό και Φιλοθέη 
•    Πιο εκτεταμένα προβλήματα παρατηρούνται στην Ανατολική Αττική και συγκεκριμένα: Νέα Μάκρη, Πικέρμι, Καλέντζι, Γραμματικό, Βουτζά, Λαύριο, Κερατέα, Κάτω Σούλι και Μαραθώνα. 

Ωστόσο, όπως επισήμανε ο επικεφαλής του ΔΕΔΔΗΕ σε αυτές τις περιοχές η αποκατάσταση είναι δυσκολότερη λόγω της πολύ δύσκολης π[πρόσβασης στα σημεία που εντοπίζονται τα προβλήματα.

«Από χθες το βράδυ μέχρι σήμερα έχουν μειωθεί κατά 50% οι περιοχές περιοχών που δεν είχαν ρεύμα. Στόχος της ημέρας είναι να αποκαταστήσουμε το μεγαλύτερο μέρος του δικτύου μέσης τάσης», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Τέλος, επισήμανε ότι στις 6 το απόγευμα και στις 11 το βράδυ θα υπάρξουν νεότερες ενημερώσεις για τη σχετική πρόοδο των εργασιών. 

Θεοδωρικάκος: Θα αποδοθούν τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα της Αττικής Οδού στην Αττική Οδό

Την εικόνα της ολονύκτιας μάχης από αστυνομικούς, πυροσβέστες και στρατιώτες  για τον απεγκλωβισμό των ανθρώπων στην Αττική οδό Αττική μετέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Παναγιώτης Θεοδωρικάκος.

Πρέπει να ολοκληρώσουμε αυτή τη μάχη και οι άνθρωποι να πάνε στα σπίτια τους είπε ο υπουργός. Απεγκλωβίστηκαν 1800 οχήματα ενώ παραμένουν εγκλωβισμένα ακόμη περίπου 1.200. Με την συνδρομή του στρατού, της ΕΚΑΜ της Αστυνομίας μοιράστηκαν στους εγκλωβισμένους 1.040 μάλλινες κουβέρτες. Ο κόσμος που εγκλωβίστηκε, είπε ο υπουργός, έχει καταταλαιπωρηθεί. Μερικοί εγκλωβίστηκαν για σχεδόν 20 ώρες.   Στο αεροδρόμιο μεταφέρθηκαν περίπου 400 άνθρωποι ώστε να έχουν θέρμανση και στοιχειώδη φιλοξενία καθώς  άνοιξε και ένα ξενοδοχείο πάνω στην Αττική Οδό.

Η απόδοση ευθυνών είναι μια άλλη συζήτηση, είπε ο υπουργός. Κάποια στιγμή πρέπει όλοι να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας. Υπάρχουν πολύ βαριές ευθύνες για την τρομακτική ταλαιπωρία και τους μεγάλους κινδύνους στους οποίους μπήκαν οι οδηγοί – μπήκαν μέσα πληρώνοντας και έμειναν εγκλωβισμένοι για ώρες – θα αποδοθούν τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα της Αττικής Οδού στην Αττική Οδό.

Ωστόσο ο κ. Θεοδωρικάκος υπογράμμισε ότι το μεγάλο πρόβλημα έγινε γιατί μεταξύ άλλων δεν υπήρχαν και αλυσίδες  στα οχήματα που εγκλωβίστηκαν. Είναι επίσης γεγονός ότι πολλοί οδηγοί στην απελπισία τους, εγκατέλειψαν  τα οχήματα τους  με αποτέλεσμα οι προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό να γίνονται ακόμη πιο δύσκολες.

Ο υπουργός απηύθυνε έκκληση να μην βγει κανείς από το σπίτι του εκτός αν υπάρχει μεγάλη ανάγκη .

Εάν βγει από το σπίτι του να γνωρίζει ότι επιτρέπεται να κυκλοφορήσει μόνο με αλυσίδες, χωρίς αλυσίδες είναι αδύνατον. Να κινητοποιήσουν οι δήμοι τους μηχανισμούς τους στο ενδιάμεσο δίκτυο γιατί στους κεντρικούς άξονες επιχειρούν τα μέσα της Περιφέρειας και οι δυνάμεις της πολιτείας.

Για το κυκλοφοριακό χάος που δημιουργήθηκε στην Αττική Οδό και την ταλαιπωρία των πολιτών τόνισε ότι θα πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες από την εταιρεία διαχείρισης, ενώ επισήμανε ότι η Πολιτεία οφείλει μια συγγνώμη σε όσους ταλαιπωρήθηκαν. «Θέλω να επαναλάβω τη συγγνώμη της Πολιτείας για όσες ανεπάρκειες εμφανίστηκαν ειδικά με την ευθύνη μιας συγκεκριμένης εταιρείας», σημείωσε. 

Σε γενική αργία 7 περιοχές της χώρας

Σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας λόγω προειδοποίησης για εκδήλωση αυξημένης διακινδύνευσης συμβάντων φυσικών καταστροφών κηρύχθηκαν για σήμερα η Περιφέρεια Αττικής, η Εύβοια, η Βοιωτία, οι Κυκλάδες, η Κρήτη, οι Σποράδες και τα Δωδεκάνησα.

Αναστέλλεται η λειτουργία όλων των δημοσίων υπηρεσιών, εξαιρουμένων των υπηρεσιών των ΟΤΑ Α' και Β' βαθμού, των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, των δημοσίων δομών υγείας, των μέσων μαζική μεταφοράς και άλλων υπηρεσιών η λειτουργία των οποίων είναι αναγκαία για τη διαχείριση του φαινομένου κατά την κρίση του προϊσταμένου της οικίας οργανικής μονάδας. 

Στις περιοχές αυτές δεν λειτουργεί καμία βαθμίδα εκπαίδευσης, ούτε τηλεκπαίδευση, δημόσια και ιδιωτική, οι βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών, τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και ατόμων με αναπηρία και τα κέντρα διημέρευσης ημερήσιας φροντίδας.

 Αναστέλλεται επίσης η λειτουργία των ιδιωτικών επιχειρήσεων, πλην των καταστημάτων τροφίμων, φαρμακείων και άλλων δομών υγείας, πρατηρίων υγρών καυσίμων και άλλων επιχειρήσεων που λειτουργούν κατά τις αργίες, όπως επίσης και επιχειρήσεων η λειτουργία των οποίων συμβάλλει στην αντιμετώπιση των συνεπειών της μεγάλης κακοκαιρίας. 

Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ 

Με προβλήματα αναμένεται να λειτουργήσουν κατά τις πρώτες πρωινές ώρες τα μέσα μαζικής μεταφοράς. 

Εποπτικά συνεργεία της ΟΣΥ σε συνεργασία με την Τροχαία Αττικής διενεργούν αυτοψίες από τις πρώτες πρωινές ώρες, προκειμένου να επανεκτιμηθεί η κατάσταση για τη σταδιακή αποκατάσταση της εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού από τα οδικά μέσα, στο βαθμό που οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν, πάντα με γνώμονα την ασφάλεια των εργαζομένων και των επιβατών. 

Προτεραιότητα, εφόσον αυτό καταστεί εφικτό, θα δοθεί στο κέντρο της Αθήνας και του Πειραιά με στόχο να καλυφθούν οι κεντρικοί οδικοί άξονες. 

Μέσα Σταθερής Τροχιάς 

Σε ό,τι αφορά την λειτουργία των μέσων σταθερής τροχιάς:

Στη γραμμή 1 του Μετρό (πρώην ΗΣΑΠ) από την έναρξη της κυκλοφορίας, τα δρομολόγια θα γίνονται στο τμήμα Πειραιάς - Αττική και αντίστροφα.

Στις γραμμές 2&3 του Μετρό οι συρμοί θα κυκλοφορούν κανονικά από την έναρξη της λειτουργίας ενώ δεν θα πραγματοποιούνται τα δρομολόγια του Μετρό από και προς το Αεροδρόμιο.

Οι συρμοί του Τραμ θα ξεκινήσουν τα δρομολόγια τους και στις 2 γραμμές στις 8 το πρωί.

 Περισσότερες από 1000 είναι οι κλήσεις που έχει δεχτεί το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής εξαιτίας της κακοκαιρίας, με τις κλήσεις για κοπές δέντρων στην Αττική να είναι πάνω από 500. Αναμένεται νέα ενημέρωση από την Πυροσβεστική σε λίγη ώρα.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr