ΕΛΛΑΔΑ

Αττική Οδός: Τα ερωτήματα πίσω από την αποζημίωση των 2.000 ευρώ - Δικηγόροι μιλούν στο Newpost και δίνουν απαντήσεις

της Τασούλας Παπανικολάου - Δημοσίευση 27 Ιανουαρίου 2022, 07:00 / Ανανεώθηκε 27 Ιανουαρίου 2022, 07:46
Αττική Οδός: Τα ερωτήματα πίσω από την αποζημίωση των 2.000 ευρώ - Δικηγόροι μιλούν στο Newpost και δίνουν απαντήσεις
Facebook Twitter Whatsapp

Η ανακοίνωση για την αποζημίωση των 2.000 ευρώ από την Αττική οδό κρύβει, όπως λένε οι νομικοί, παγίδες.

Στο ερώτημα, ποιος τελικά την δικαιούται αποζημίωσης, η απάντηση προς το παρόν είναι, ο οδηγός του οχήματος, γιατί από ότι φαίνεται προς το παρόν μετράμε οχήματα, και όχι πόσοι επιβάτες ήταν μέσα στο όχημα.

To newpost έθεσε βασικά ερωτήματα σε δικηγόρους.

-Ποιος δικαιούται την αποζημίωση όταν το αυτοκίνητο  ανήκει σε άλλο ιδιοκτήτη; Αν είναι εταιρικά ή ταξί που οδηγούνταν εκείνη την ημέρα από άλλους οδηγούς; Δικαιούνται  οι επιβάτες των οχημάτων αποζημίωσης;

Η δικηγόρος Κατερίνα Φραγκάκη εξηγεί:

«Αυτό που γνωρίζουμε γιατί ακόμα δεν υπάρχει σαφής διευκρίνηση είναι ότι αποζημίωση λαμβάνει το όχημα. Ως εκ τούτου, ο ιδιοκτήτης του οχήματος. Δηλαδή τα χρήματα δεν θα τα πάρει ο εγκλωβισμένος οδηγός του ταξί, αλλά αυτός που έχει στην ιδιοκτησία του το ταξί. Αν αυτό δεν αποσαφηνιστεί θα πρέπει ο κάθε οδηγός να προσφύγει δικαστικά κατά της Αττικής Οδού. Ως αποδεικτικά στοιχεία προσκομίζει τη σχέση εργασίας που έχει π.χ με το ταξί ή με το φορτηγό, τις φωτογραφίες από τις κάμερες που βρίσκονται στην Αττική οδό και την απόδειξη  πληρωμής από τα διόδια.

Αποζημίωση δικαιούνται και οι άλλοι επιβάτες. Δεν θα πάρουν τις 2.000 ευρώ αν και αυτό δεν τροποποιηθεί, αλλά θα πρέπει και εκείνοι να κινηθούν δικαστικά και να πιστοποιούν την παρουσία τους. Αν είναι για παράδειγμα επιβάτες σε ταξί, τότε ο οδηγός καλείται ως μάρτυρας. Και εδώ ισχύουν τα αποδεικτικά στοιχεία, που αναφέραμε πριν για τους οδηγούς.

Ο εγκλωβισμός των χιλιάδων πολιτών στην Αττική Oδό γεννά και άλλα ερωτήματα. Ο Τηλέμαχος Κωστόπουλος, καρδιοπαθής ήταν επιβάτης σε ταξί. Έμεινε για ώρες στο κρύο χωρίς τα φάρμακά του χωρίς φαγητό. Όταν απεγκλωβίστηκε πήγε σε νοσοκομείο γιατί δεν αισθανόταν καλά. Σε άλλες περιπτώσεις, ένας 62χρονος έπαθε έμφραγμα ενώ μία έγκυος εμφάνισε αιμορραγία.

Το ερώτημα που γεννάται είναι «Τι γίνεται στην περίπτωση ηθικής βλάβης λόγω προβλήματος υγείας;»

Ο δικηγόρος Νίκος Αλεξανδρής απαντά:

Αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης δικαιούται οποιοσδήποτε εγκλωβίστηκε στην Αττική Οδό είτε ήταν οδηγός είτε επιβάτης. Το εύρος της αποζημίωσης θα εξαρτηθεί από αρκετούς παράγοντες, αφού άλλη αποζημίωση θα πάρει κάποιος που δεν αντιμετώπιζε κανένα πρόβλημα υγείας και άλλη λόγου χάριν ένας καρδιοπαθής, ένας που έπαθε κρίση πανικού, μία έγκυος κλπ. Είναι ενδεικτικό ότι στην ελληνική νομολογία υπάρχει δεδικασμένο αποζημιώσεως ανθρώπων λόγω εγκλωβισμού τους σε δρόμο.

Τι γίνεται στην περίπτωση υλικής ζημιάς;

Όσον αφορά τις υλικές ζημιές και πάλι είναι δυνατή η αποζημίωσή τους εφόσον βεβαίως αποδειχθεί η ύπαρξη το μέγεθος και η ευθύνη της Αττικής Οδού. Τα ποσά που μπορούν να διεκδικήσουν με τις αγωγές τους οι ζημιωθέντες ποικίλλουν .Μπορούν να φθάσουν μέχρι και 15.000 ευρώ.

Οδηγοί και επιβάτες ετοιμάζονται να καταθέσουν αγωγές στην Αττική Οδό: «Θα τους κυνηγήσουμε γιατί ζητάμε δικαίωση για τα όσα ζήσαμε σε έναν υποτίθεται σύγχρονο δρόμο», είπαν στο Newpost όσοι έζησαν την κόλαση για ώρες, μέσα στο κρύο χωρίς καμία βοήθεια.

 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr