ΕΛΛΑΔΑ

Αποζημιώσεις για τους οδηγούς που εγκλωβίστηκαν σε Μαραθώνος και Μεσογείων

της Τασούλας Παπανικολάου - Δημοσίευση 28 Ιανουαρίου 2022, 07:00 / Ανανεώθηκε 28 Ιανουαρίου 2022, 07:43
Αποζημιώσεις για τους οδηγούς που εγκλωβίστηκαν σε Μαραθώνος και Μεσογείων
Facebook Twitter Whatsapp

Κάθε πολίτης δικαιούται να αξιώσει, εφόσον αποδείξει ότι υπέστη ηθική ή άλλη βλάβη, χρηματική ικανοποίηση.

Η σφοδρή κακοκαιρία σε συνδυασμό με το αλαλούμ που προκλήθηκε το πρωί της περασμένης Δευτέρας εκτός από τους πολίτες που εγκλωβίστηκαν στην Αττική Οδό προκάλεσε τον εγκλωβισμό σε πολίτες στις λεωφόρους Μαραθώνος και Μεσογείων.

Δύο κεντρικούς οδικούς άξονες που παρέλυσαν, με οδηγούς και επιβάτες να βρίσκονται σε απόγνωση.

Για την Αττική Οδό έχει ανακοινωθεί ήδη αποζημίωση 2000 ευρώ, ενώ εκατοντάδες είναι οι αγωγές γράφονται ήδη.

Για τους ανθρώπους που εγκλωβίστηκαν στις δυο λεωφόρους δεν έχει ειπωθεί κάτι.

Το ερώτημα που γεννάται είναι: Δικαιούνται αποζημίωσης; Μπορούν να προσφύγουν με αγωγή;

Ο δικηγόρος Φοίβος Στρουγγάρης εξηγεί στο Νewpost:

Ως έχει γίνει ήδη γνωστό, οδηγοί και λοιποί χρήστες Μεγάλου Ιδιωτικού Αυτοκινητοδρόμου, την Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022, ημέρα πρωτοφανούς χιονοπτώσεως για την Αττική και όχι μόνο, δικαιούνται αποζημιώσεως. Η Εταιρεία σπεύδοντας να περιορίσει την ζημία της στο ελάχιστο δυνατό, ως θα έπραττε οιαδήποτε επιχείρηση, προανήγγειλε αποζημιώσεις ύψους 2.000 ευρώ εις έκαστο εγκλωβισμένο όχημα, προφανώς με τη ρητή παραίτηση του αποζημιωθέντος από όποιο του άλλο νόμιμο δικαίωμα.

Λόγω της συζητήσεως που άνοιξε για το εάν μπορεί να αποζημιωθεί κάποιος που εγκλωβίστηκε σε ιδιωτικό δρόμο, παράλληλα τίθεται και το ερώτημα εάν τα ίδια δικαιώματα έχει και κάποιος οδηγός ή επιβάτης που βρέθηκε αποκλεισμένος σε δημόσιο (δρόμο). Η πρώτη προσέγγιση είναι ότι φυσικά και δικαιούται να αξιώσει, εφόσον αποδείξει ότι υπέστη ηθική ή άλλη βλάβη, χρηματική ικανοποίηση, η οποία προφανώς και δεν μπορεί να είναι η ίδια για κάθε ζημιωθέντα αφού πρέπει να ζυγιστεί το μέγεθος της βλάβης.

Σαν κανόνα λοιπόν, πρέπει να επισημάνουμε ότι, τη μελέτη, το σχεδιασμό, την οργάνωση και το συντονισμό της δράσης για την πρόληψη και αντιμετώπιση των φυσικών, τεχνολογικών και λοιπών καταστροφών ή καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, καθώς και την ενημέρωση του κοινού για τα ζητήματα αυτά, όπως και την προετοιμασία, κινητοποίηση και συντονισμό δράσης του δυναμικού και των μέσων πολιτικής προστασίας της χώρας για την αντιμετώπιση πιθανών κάθε μορφής καταστροφών στο πλαίσιο του υφιστάμενου σχετικού σχεδιασμού ανά κατηγορία κινδύνου αποτελούν αποστολή της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα σκοπός της πολιτικής προστασίας σύμφωνα με το κρατικό οργανόγραμμα είναι η προστασία της ζωής, υγείας και περιουσίας των πολιτών από φυσικές (ταχείας ή βραδείας εξέλιξης), τεχνολογικές (συμπεριλαμβανομένων βιολογικών, χημικών και πυρηνικών συμβάντων) και λοιπές καταστροφές που προκαλούν καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, κατά τη διάρκεια ειρηνικής περιόδου. Στο πλαίσιο του ίδιου σκοπού περιλαμβάνεται η μέριμνα για τα υλικά και πολιτιστικά αγαθά, τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τις υποδομές της χώρας, με στόχο την ελαχιστοποίηση των συνεπειών των καταστροφών.

Σημαντικό είναι να επεξηγηθεί ότι η ένταση της καταστροφής καθορίζεται από το μέγεθος των απωλειών ή ζημιών που αφορούν στη ζωή, στην υγεία και στην περιουσία ημών των πολιτών, στα αγαθά, στις παραγωγικές πηγές και στις υποδομές. Συνεπώς, ο κάθε χρήστης (ανεξάρτητα αν ήταν οδηγός, ιδιοκτήτης ή απλός επιβάτης εγκλωβισμένου οχήματος) δημοσίας ή ιδιωτικής οδού, δικαιούται να αναζητήσει αποζημίωση για την ηθική του βλάβη, τις ζημίες στην κινητή ή ακίνητη περιουσία του, ή και ακόμη να αποζημιωθεί για την ψυχική του οδύνη στην περίπτωση που υπάρξει θάνατος οικείου προσώπου του, έστω και μελλοντικά, που να συνδέεται όμως άρρηκτα με τις κρατικές πράξεις ή παραλήψεις των συγκεκριμένων ημερών σχετιζόμενων με τα αυτά φυσικά αίτια.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr