current views are: 9

29 Ιανουαρίου 2022
Δημοσίευση09:34

Κορωνοϊός – Εφιαλτικά σενάρια: «Υπάρχει κίνδυνος για νέο κύμα τον Μάιο» – Καμπανάκι για τη χαλάρωση των μέτρων

Όλο και περισσότεροι επιστήμονες της χώρας μας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Δημοσίευση 09:34’

Όλο και περισσότεροι επιστήμονες της χώρας μας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Η υπερμεταδοτική παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού παρά ότι δεν είναι τόσο θανατηφόρα, ανησυχεί ιδιαιτέρως τους επιστημόνες.

Δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός καθώς ο «εχθρός» είναι «ύπουλος» και κρύβει «εκπληξεις», τονίζουν στον ΑΝΤ1 ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Μονάδας του Πανεπιστημίου Κρήτης και ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.

Όπως εξήγησε ο Νικόλαος Τζανάκης, ο ιός παρουσιάζει πανευρωπαϊκά έξαρση, την ώρα που στη χώρα μας τα κρούσματα βρίσκονται σε ύφεση και οι επιστήμονες σε εγρήγορση, υπό τον κίνδυνο δημιουργίας νέας και πιο επικίνδυνης μετάλλαξης.

Δεν έχουμε τελειώσει με τον ιο


Ερωτηθείς σχετικά με το αν τα εμβόλια προκαλούν τις μεταλλάξεις του κορονοϊού, εξήγησε πως, οι μεταλλάξεις αποτελούν «φυσική πορεία του ιού που πιέζεται να εξελιχθεί» και επεσήμανε πως «όσο ο ιός είναι στην κοινότητα, ψάχνει τρόπους να τρυπώσει σε όλα μας τα κύτταρα».

«Δεν έχουμε τελειώσει με την Όμικρον, μην πανηγυρίζουμε, ο ιός κρύβει άσσο στο μανίκι κι είμαι σίγουρος ότι θα τον βγάλει το επόμενο διάστημα», κατέληξε ο Ν. Τζανάκης.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Στυλιανός Λουκίδης, μιλώντας στην ίδια εκπομπή, παρατήρησε πως «όλες οι νέες μεταλλάξεις ξεκίνησαν από χώρες με χαμηλό εμβολιαστικό κοινό, όπως η Ινδία».

Όσο για το αν η μετάλλαξη Όμικρον πλήττει περισσότερο τα παιδιά, είπε πως «δεν πρέπει να κάνουμε διακρίσεις, υπάρχει γενικότερη διασπορά στην κοινότητα».

Ο καθηγητής τόνισε πως αυτήν τη στιγμή «νοσηλεύουμε 9 στους 10 ανεμβολιάστους, άνω των 65 με υποκείμενα. Αυτό είναι που οδηγεί τη μετάλλαξη Δέλτα, την Όμικρον».

Ενώ αναφερόμενος στην κατηγορία ασθενών που δεν εμβολιάζονται υπό το φόβο των υποκείμενων νοσημάτων, απάντησε πως «τα συνοδά νοσήματα κάνουν πιο μακρά τη νοσηλεία από τον κορωνοϊό».

Νέο κύμα τον Μάϊο

«Κανείς να μην υποκρίνεται ως προς τις συνέπειες. Και το πέμπτο κύμα που θα ξεκινήσει τον Μάιο θα έχει τις ίδιες συνέπειες. Θα χαλαρώσουμε εμείς τώρα και αυτό θα δείξει τα δόντια του τον Απρίλη – Μάη. Έλεος. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι θα έχουμε μία έκρηξη της πανδημίας και θα βιώσουμε αυτές τις τραγικές συνέπειες που βιώνει το νοσοκομείο μας», δήλωσε στην ΕΡΤ ο διευθυντής ΕΣΥ στη Β’ Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο Γ. Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, αναφερόμενος σε όσα συμβαίνουν στο νοσοκομείο που διευθύνει.

«Στο νοσοκομείο μας περιμέναμε μείωση των περιστατικών και τώρα έχουμε αύξηση. Oι μονάδες μας δεν πιέζονται τόσο πολύ. Ευτυχώς είμαστε στο τέλος του τέταρτου κύματος. Η ανησυχία μας είναι ότι ενώ είχαμε τέταρτο κύμα με τη Δέλτα, τώρα έχουμε την Όμικρον».

«Δεν πρέπει να γίνεται συζήτηση για χαλάρωση μέτρων»

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στην ΕΡΤ , Νίκος Καπραβέλος, δεν πρέπει να γίνεται συζήτηση για χαλάρωση υγειονομικών μέτρων και πρέπει να δώσουμε έμφαση στον εμβολιασμό. Επιπλέον, έκρουσε με τη σειρά του τον κώδωνα του κινδύνου για τους ανεμβολίαστους:

«Όσοι νοσηλεύονται είναι στην πλειονότητά τους ανεμβολίαστοι και έχουν υποκείμενα νοσήματα. Οι μάσκες που τις εγκαταλείψαμε πέρυσι το καλοκαίρι, πρέπει πάντοτε να υπάρχουν. Τρίτον ο περιορισμός της δραστηριότητας των ανεμβολίαστων. Να προσέξουμε τις συγκεντρώσεις και τον συνωστισμό» ανέφερε ο κ. Καπραβέλος.


σχετικα αρθρα