ΕΛΛΑΔΑ

Δύο χρόνια αναμονή για ιθαγένεια – Ο νόμος του 2015 δεν έλυσε τα προβλήματα

Δημοσίευση 27 Ιουλίου 2017, 13:50 / Ανανεώθηκε 27 Ιουλίου 2017, 18:52
Δύο χρόνια αναμονή για ιθαγένεια – Ο νόμος του 2015 δεν έλυσε τα προβλήματα
Facebook Twitter Whatsapp

Με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς αποκτούν ιθαγένεια οι μετανάστες δεύτερης γενιάς, άτομα δηλαδή από αλλοδαπούς γονείς που έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στην Ελλάδα. 

Με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς αποκτούν ιθαγένεια οι μετανάστες δεύτερης γενιάς, άτομα δηλαδή από αλλοδαπούς γονείς που έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στην Ελλάδα. Παρά τις κυβερνητικές τυμπανοκρουσίες όταν ψηφίστηκε ο νέος νόμος για την απόκτηση ιθαγένειας τον Ιούνιο του 2015-πως ήταν η άμεση λύση του θέματος χιλιάδων παιδιών και νέων παρέμεναν μετέωροι χωρίς δικαιώματα για χρόνια, έλεγαν -, δύο χρόνια μετά μόλις οι μισοί από τις 58.000 που έχουν καταθέσει αίτηση έχουν λάβει έγκριση για ιθαγένεια.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας "Καθημερινή" εδικά στην Αθήνα, όπου κατατίθενται οι περισσότερες αιτήσεις (24.948 σε δύο χρόνια) έναντι 33.432 σε όλη την Ελλάδα), η διαδικασία γίνεται πάρα πολύ αργά. Παράλληλα, υπολογίζεται ότι χιλιάδες εν δυνάμει δικαιούχοι δεν έχουν καν καταθέσει αίτηση. Η διαδικασία έως την κατάθεση της αίτησης είναι εξαιρετικά δύσκολη και πολλές φορές μπορεί να διαρκέσει επίσης χρόνια.

Η Σεμπέντε Ισέτε είναι σήμερα 27 ετών και τους επόμενους μήνες περιμένει να λάβει την ελληνική ιθαγένεια. Γεννήθηκε στην Ελλάδα από γονείς Αιθίοπες, πήγες σε ελληνικό σχολείο και σπούδασε σε ελληνικό πανεπιστήμιο. Διάλεξε το αντικείμενο του μεταπτυχιακού της με βάση τις δυνατότητες σπουδών που της προσφέρονταν στην Ελλάδα, γιατί χωρίς την ελληνική ιθαγένεια δεν μπορούσε εύκολα να σπουδάσει σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

«Κακοτυχίες»

Η Σεμπέντε Ισέτε έπεσε σε γραφειοκρατικές «κακοτυχίες». Για περισσότερα από δύο χρόνια, όταν το ΣτΕ το 2013 κατέληξε ότι ήταν αντισυνταγματικός ο προηγούμενος νόμος για την ιθαγένεια, γνωστός και ως νόμος Ραγκούση, που είχε ψηφιστεί το 2010 , αλλά εφαρμόστηκε πρακτικά για λίγους μήνες, πολλά παιδιά μεταναστών, ανάμεσά τους και η Σεμπέντε, έμειναν να αναμένουν τη νέα νομοθεσία, η οποία τελικά ήρθε τον Ιούνιο του 2015. Έτσι πέρασαν (χάθηκαν;) μερικά χρόνια. Όμως και για να καταθέσεις αίτηση χρειάζονται χαρτιά και αρκεί μια μικρή αναντιστοιχία στο όνομα ή σε κάποιο άλλο στοιχείο, κάτι να έχει χαθεί στη «μετάφραση» για να προστεθούν μήνες αναμονής. «Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια ηλικία που πρέπει να πάρεις πολύ σημαντικές αποφάσεις για τη ζωή σου. Τι θα σπουδάσεις, που θα δουλέψεις, δεν μπορείς να πεις «εντάξει» θα περιμένω δύο χρόνια», λέει η Σεμπέντε και συμπληρώνει «Και βέβαια, δεν μπορείς να ψηφίσεις, κάτι που εγώ θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό».

Χιλιάδες με άδεια

Δύο χρόνια μετά την εφαρμογή του νέου νόμου για την ιθαγένεια, 181.718 μετανάστες ηλικίας 0-29 ετών βρίσκονται στη χώρα με άδεια παραμονής, παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι από αυτούς έχουν δικαίωμα να αποκτήσουν ιθαγένεια (λόγω ηλικίας). Πριν από την ψήφιση του νόμου, 199.804 μετανάστες στις ίδιες ηλικίες βρίσκονταν στην Ελλάδα με άδεια παραμονής. Και μόνο το γεγονός ότι η διαφορά είναι πολύ μικρή καταδεικνύει ότι η διαδικασία παραμένει πολύ δύσκολη και κυρίως εξαιρετικά χρονοβόρα. 

 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr