ΕΛΛΑΔΑ

Καύσωνας είναι και θα περάσει ... Στον «φούρνο» η χώρα μέχρι και το Σάββατο

της Ελευθερίας Σπυράκη - Δημοσίευση 8 Αυγούστου 2017, 23:28 / Ανανεώθηκε 8 Αυγούστου 2017, 23:57
Καύσωνας είναι και θα περάσει ... Στον «φούρνο» η χώρα μέχρι και το Σάββατο
Facebook Twitter Whatsapp

Αναλυτική πρόγνωση από τον μετεωρολόγο, Μιχάλη Σιούτα

Βάλθηκε να μας τρελάνει ο καιρός με τα «καυτά» του καμώματα φέτος το καλοκαίρι, μετατρέποντας την χώρα σε καμίνι. Πρόκειται για το τρίτο κύμα καύσωνα που πλήττει την επικράτεια μέσα σε σύντομο διάστημα, με την θερμοκρασία να φτάνει μέχρι και τους 42 βαθμούς, δοκιμάζοντας τις αντοχές όσων δεν βρίσκονται στις παραλίες.

Παρότι ο υδράργυρος συνεχίζει να  χτυπά «κόκκινο», το σκηνικό του καιρού από την Κυριακή φαίνεται να διαφοροποιείται καθώς θα υπάρξει μικρή μεταβολή της θερμοκρασίας, με τους βοριάδες να επανέρχονται δριμύτεροι.

Στο μεταξύ, η θερμοκρασία μέχρι και το Σάββατο θα συνεχίζει να κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα, χωρίς όμως να λείπουν οι μεμονωμένες καταιγίδες σε περιοχές της ορεινής και Βόρειας Ελλάδας, όπως αναφέρει στο newpost, ο μετεωρολόγος, Μιχάλης Σιούτας.

Σύμφωνα με τον κ. Σιούτα, τις επόμενες ημέρες μέχρι και το Σάββατο οι μέγιστες θερμοκρασίες στην βόρεια και ανατολική Ελλάδα θα κυμανθούν από 38-40 βαθμούς Κελσίου, στα ηπειρωτικά τμήματα της δυτικής Ελλάδας θα «αγγίξει» τους 41, στους 37 στα νησιά του Ιονίου, τους 32 -34 στην Κρήτη και από 35 στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Την ίδια ώρα οι άνεμοι στο Αιγαίο δεν θα ξεπερνούν σε ένταση τα 6 μποφόρ και τα 5 στο Ιόνιο.

Η θερμοκρασία ωστόσο, θα παρουσιάσει μικρή κάμψη από το απόγευμα του Σαββάτου στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ μέχρι το βραδύ θα έχει γίνει αισθητή και στην υπόλοιπη χώρα, παράλληλα, οι βοριάδες θα ενισχυθούν τοπικά στα πελάγη από 5-7 μποφόρ.

Ο κ. Σιούτας σημειώνει ότι το βασικό χαρακτηριστικό  του φετινού καύσωνα είναι οι υψηλές θερμοκρασίες που δεν ξεπερνούν τους 42 βαθμούς, ωστόσο έχουν μεγάλη διάρκεια για αυτό και έγινε περισσότερο αισθητός στις ηπειρωτικές περιοχές ενώ αντίθετα στα νησιά του Αιγαίου ο καιρός ήταν πιο ήπιος αφού οι μέγιστες θερμοκρασίες δεν ξεπερνούσαν τους 32 βαθμούς Κελσίου.

 Υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς λόγω καύσωνα

Οι υψηλές θερμοκρασίες και οι θυελλώδεις άνεμοι που πλήττουν το μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας, προκαλούν ανησυχία στις τοπικές Αρχές καθώς αποτελούν βασικό παράγοντας εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Εσωτερικών έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών. Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.
Επίσης το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενημερώνει ότι σήμερα σύμφωνα με τις μετρήσεις του Δικτύου Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης της Αθήνας, υπήρξε υπέρβαση του ορίου ενημέρωσης (180 μg/m3) και συναγερμού (240 μg/m3) για το όζον. Και συγκεκριμένα στην Αθήνα, τον Πειραιά, την Νέα Σμύρνη, στα Λιόσια, στο Μαρούσι, στο Περιστέρι, στη Λυκόβρυση, στην Αγία Παρασκευή, στους Θρακομακεδόνες, στην Ελευσίνα και στο Κορωπί.

Οδηγίες από το υπουργείο Υγείας

Από το υπουργείο Υγείας παρέχονται οι ακόλουθες οδηγίες για την προφύλαξη του πληθυσμού: «Άτομα με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις και γενικότερα άτομα ευαίσθητα στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνιστάται να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους και να αποφεύγουν την κυκλοφορία στο εξωτερικό περιβάλλον. Επίσης συνιστάται στα παραπάνω άτομα, καθώς και τα παιδιά να αποφεύγουν την έντονη σωματική άσκηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό της αναπνευστικής οδού και να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα». Αναμένεται η μείωση των τιμών όζοντος αργά το απόγευμα.​