ΕΛΛΑΔΑ

Τρεις άνεργοι σε μία θέση εργασίας - Μισθοί πείνας για τους «φτωχούς - εργαζόμενους»

Δημοσίευση 10 Αυγούστου 2017, 20:01 / Ανανεώθηκε 10 Αυγούστου 2017, 22:07
Τρεις άνεργοι σε μία θέση εργασίας - Μισθοί πείνας για τους «φτωχούς - εργαζόμενους»
Facebook Twitter Whatsapp

Μία θέση εργασίας σήμερα, με ευέλικτες μορφές απασχόλησης, μοιράζεται σε δύο με τρεις ανέργους. Έτσι μειώνεται η ανεργία. Με φθηνές θέσεις εργασίας και αμοιβές 200-400 ευρώ, με μερική απασχόληση και εκ περιτροπής. Το μέλλον προδιαγράφεται δυσοίωνο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μία θέση εργασίας σήμερα, με ευέλικτες μορφές απασχόλησης, μοιράζεται σε δύο με τρεις ανέργους. Έτσι μειώνεται η ανεργία. Με φθηνές θέσεις εργασίας και αμοιβές 200-400 ευρώ, με μερική απασχόληση και εκ περιτροπής. Το μέλλον προδιαγράφεται δυσοίωνο.

Σύμφωνα με έρευνα των Σάββα Ρομπόλη (ομότιτλου καθηγητή Παντείου Πανεπιστημίου) και Βασίλειου Γ. Μπέτση (υποψήφιου δικτάτορα Παντείου Πανεπιστημίου), από σήμερα μέχρι το 2024 το ποσοστό των νέων θέσεων απασχόλησης που θα είναι ευέλικτες (μερική και εκ περιτροπής απασχόληση) θα αποτελεί το 64% και από το 2025 μέχρι το 2055 θα αποτελεί το 75% των νέων προσλήψεων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των "Νέων", σήμερα ο μέσος μισθός για πάνω από 100.000 εργαζόμενους μερικής απασχόλησης είναι 393, 79 ευρώ, ενώ ο ένας στους δύο λαμβάνει πλέον μισθούς κάτω των 800 ευρώ. Ο Σάββας Ρομπόλης εκτιμά ότι τα επόμενα χρόνια το όριο της φτώχειας θα βρεθεί σε υψηλότερα επίπεδα, διότι, όπως είπε, εκτός από τη μείωση των εισοδημάτων δημιουργείται σταδιακά μια νέα κατηγορία, οι λεγόμενοι εργαζόμενοι – φτωχοί, οι άνθρωποι δηλαδή οι οποίοι θα εργάζονται με ευέλικτη μορφή απασχόλησης και οι αμοιβές τους θα κυμαίνονται από 200 έως 300 ευρώ τον μήνα, δηλαδή κάτω από 4.150 ευρώ ετησίως που είναι το όριο της φτώχειας σήμερα.

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την αύξηση της απασχόλησης. Όπως μαρτυρούν τα στοιχεία  όμως, η αύξηση αυτή δεν οφείλεται στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας πλήρους και σταθερής απασχόλησης, αλλά στην ιλιγγιώδη αύξηση της μερικής απασχόλησης και της εκ περιτροπής εργασίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εργάνης, περίπου 6 στις 10 νέες προσλήψεις ήταν με τέτοιες ελαστικές και επισφαλείς μορφές εργασίας, με μισθούς 200 έως 400 ευρώ τον μήνα.

Το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2017 δημιουργήθηκαν 1.423.552 θέσεις εργασίας, εκ των οποίων 681.378 πλήρους απασχόλησης και 742.174 θέσεις μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης αθροιστικά. Τα στοιχεία του μηνός Ιουλίου αποτυπώνουν ξεκάθαρα ότι η ιστορική ανατροπή που έχει συντελεστεί στην αγορά εργασία τα τελευταία δυόμισι χρόνια, με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, έχει πλέον αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα. Η καθιέρωση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης έχει δημιουργήσει μια νέα γενιά εργαζομένων, τους φτωχούς εργαζόμενους.

Την ίδια ώρα:

  • Έως 10 δισ. ευρώ αναμένεται το πρόσθετο έλλειμμα στην κοινωνική ασφάλιση στο διάστημα 2017-2020 από τις ευέλικτες μορφές εργασίας που κάνουν θραύση στη χώρα.
  • Τα υψηλότερα επίπεδα ανεργίας στην ΕΕ καταγράφονται στην Ελλάδα.
  • Το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ εκτιμά ότι το πραγματικό ποσοστό ανεργίας στη χώρα μας αγγίζει το 30%. Για τον λόγο αυτόν προσθέτει τους άνεργους, τους αποθαρρημένους άνεργους, το λοιπό εν δυνάμει πρόσθετο εργατικό δυναμικό και τη μη ηθελημένη μερική απασχόληση.
  • Οι 9 στους 10 ανέργους βρίσκονται στο περιθώριο και δεν λαμβάνουν καμία απολύτως στήριξη από τον ΟΑΕΔ, ούτε το ως επίδομα ανεργίας ούτε ως επιδότηση απασχόλησης.

Η εικόνα στην αγορά εργασίας είναι εφιαλτική αφού:

  • Η ανασφάλιστη εργασία αφορά έναν στους πέντε εργαζομένους (500.000 άτομα). Περίπου 300.000 εργαζόμενοι, ενώ απασχολούνται ως μισθωτοί, στην πράξη απασχολούνται ως αυτοαπασχολούμενοι αναλαμβάνοντας εξ ολοκλήρου την υποχρέωση καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών.
  • Περίπου 200.000 άτομα, ενώ εργάζονται 8 ώρες την ημέρα, στην πράξη καταχωρίζονται ως μερικά απασχολούμενα.
  • Περίπου 900.000 εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, ενώ εργάζονται καθημερινά και κανονικά, η καταβολή του μισθού τους γίνεται με καθυστέρηση από έναν μέχρι 15 μήνες.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr