current views are: 11

15 Αυγούστου 2017
Δημοσίευση04:59

Σε σχετική ύφεση η πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική – Ευρωπαϊκή συνδρομή ζήτησε η Ελλάδα – Κινδύνεψαν σπίτια

Σε επιφυλακή η πυροσβεστική όλη τη νύχτα

Δημοσίευση 04:59’

Σε επιφυλακή η πυροσβεστική όλη τη νύχτα

Σε σχετική ύφεση φαίνεται πως είναι η πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική λόγω της πτώσης του αέρα αλλά και των υπεράνθρωπων προσπαθειών των πυροσβεστών που έδωσαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να περιορίσουν τις συνεχείς αναζωπυρώσεις. Σε κατάσταση επιφυλακής οι αρχές, θα παραμείνουν όλο το βράδυ στο σημείο.

Αυτή τη στιγμή οι πυροσβέστες στο Πολυδένδρι προσπαθούν να προλάβουν τις μικροεστίες που καίνε στην περιοχή, ώστε να περιοριστούν μέχρι να ξεκινήσουν τα εναέρια μέσα, το πρωί. 

«Πολύ δύσκολη η πυρκαγιά»

Σύμφωνα με τους αξιωματικούς του Π.Σ., η πυρκαγιά είναι πάρα πολύ δύσκολη, καθώς, εκτός των άλλων, η μεγάλη θερμοκρασία που αναπτύσσεται απο την καύση του πυκνού δάσους, δημιουργεί ένα μικροκλίμα στην περιοχή, με πολλαπλασιασμό της έντασης του ανέμου και τη δημιουργία ισχυρών ανοδικών ρευμάτων που δεν επιτρέπουν στα εναέρια μέσα να κατέβουν πολύ χαμηλά και να κάνουν ρίψεις, ενώ και οι επίγειες δυνάμεις δεν μπορούν να πλησιάσουν.

Για τον λόγο αυτό, με την βοήθεια του στρατού και πολιτών γίνεται προσπάθεια για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών για να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς.

Καθηλωμένοι οι κύπριοι πυροσβέστες

Πάντως τελικά δεν πραγματοποιήθηκε η πτήση του C-130 για την Ελλάδα που θα μετέφερε την 60μελή ομάδα των Κυπρίων πυροσβεστών, λόγω ενός μηχανικού προβλήματος.

Η πτήση πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Τετάρτης, για να μεταφέρει τους πυροσβέστες στην Ελλάδα για να συνδράμουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών που μαίνονται ανεξέλεγκτα σε περιοχές της Ελλάδας.

Δεν πραγματοποιήθηκε τελικά η πτήση του C-130 για την Ελλάδα που θα μετέφερε την 60μελή ομάδα των Κυπρίων πυροσβεστών, λόγω ενός μηχανικού προβλήματος. Η πτήση πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Τετάρτης, για να μεταφέρει τους πυροσβέστες στην Ελλάδα για να συνδράμουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών που μαίνονται ανεξέλεγκτα σε περιοχές της Ελλάδας.

Κινδύνεψαν σπίτια

Νωρίτερα, νέες αναζωπυρώσεις σημειώθηκαν στο Μετόχι και στο Σαλαμίδι, όπου εκκενώθηκαν τρία σπίτια. Μάλιστα, όπως μετέδωσε ο Μιχάλης Τεζάρης στον Σκάι, δεν υπάρχει συντονισμένο σχέδιο εκκένωσης από την Πολιτεία. Στο Μετόχι αυτή την ώρα η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη.

Ισχυρές είναι και οι επίγειες δυνάμεις, που αριθμούν 180 πυροσβέστες με 72 υπηρεσιακά οχήματα και 58 άτομα πεζοπόρο. Στο έργο της κατάσβεσης συμμετέχουν επίσης 20 εθελοντικά οχήματα, 20 υδροφόρες της τοπικής αυτοδιοίκησης και επτά μηχανήματα. Από το πρωί συμβάλλουν επίσης 100 άνδρες των ένοπλων δυνάμεων με τέσσερα μηχανήματα.

Σύλληψη υπόπτου

Σύμφωνα, επίσης, με την Πυροσβεστική η αστυνομία προχώρησε σε μία σύλληψη υπόπτου στην περιοχή της Πάρνηθας. Πάνω του βρέθηκαν πολλά εύφλεκτα υλικά και πιστεύεται ότι έχει προκαλέσει φωτιές παλαιότερων χρόνων.

Ενημέρωση της Περιφέρειας Αττικής για τη συνδρομή της στην κατάσβεση της πυρκαγιάς

Σήμερα, ύστερα από σχετικό αίτημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η Περιφέρεια Αττικής απέστειλε 3 ερπυστριοφόρα βαρέως τύπου χωματουργικά μηχανήματα, προκειμένου να συμβάλλουν στις επιχειρήσεις περιορισμού της πυρκαγιάς. Πλέον στο μέτωπο της αντιμετώπισης της καταστροφικής πυρκαγιάς από την Περιφέρεια Αττικής επιχειρούν 23 υδροφόρες, 7 ερπυστριοφόρα βαρέως τύπου χωματουργικά μηχανήματα με τις ειδικές πλατφόρμες μεταφοράς τους, 2 μεγάλοι ελαστιχοφόροι φορτωτές καθώς και ένα χωματουργικό μηχάνημα τύπου JCB. Παράλληλα η Περιφέρεια Αττικής εξασφάλισε για 500 πυροσβέστες και εθελοντές την παροχή νερού και πρόχειρου γεύματος, τα οποία συγκεντρώνονται και διανέμονται με βάση το Δημοτικό Κατάστημα Καλάμου. Στελέχη της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής βρίσκονται στο μέτωπο της φωτιάς και σε διαρκή επικοινωνία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία προκειμένου να ανταποκριθούν σε οποιοδήποτε περαιτέρω αίτημά της“.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τη γενική αστυνομική διεύθυνση στην ευρύτερη περιοχή του Καπανδριτίου έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων σε

  • κόμβος Μικροχωρίου (προς Μικροχώρι)
  • στην οδό Μικροχωρίου και Οδυσσέα Ελύτη
  • στην οδό Μικροχωρίου και 25ης Μαρτίου 
  • επαρχιακή οδό Βαρνάβα – Καπανδριτίου
  • παραλία Αγίων Αποστόλων (προς Κάλαμο) 
  • διχάλα Βαρνάβα προς παραλία

Μιχ. Ντάσης: Πολύ δύσκολη η κατάσταση

Ο Πρόεδρος της Κοινότητας του Καπανδριτίου, κ. Μιχάλης Ντάσης μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε πως “το μέτωπο μεγαλώνει συνεχώς” και παραδέχθηκε πως υπάρχει μεγάλη ανησυχία. 

Ο κ. Ντάσης παραδέχθηκε πως είναι “πολύ δύσκολη η κατάσταση” αφού εκτός από τις συνεχείς αναζωπυρώσεις αλλάζει και η φορά των ανέμων. Οι φλόγες καίνει πυκνή βλάστηση και δύσβατη περιοχή.

Νωρίτερα μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο κ. Ντάσης ζήτησε να ενισχυθούν οι ρίψεις από τα εναέρια μέσα. 

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες – Κόλαση από τις αναζωπυρώσεις

Τη νύχτα στο Μετόχι και το Μικροχώρι οι δυνάμεις έδωσαν την κύρια μάχη με τη μεγάλη πυρκαγιά​ της ανατολικής Αττικής ενώ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται και τα μέτωπα στο Βαρνάβα και το Γραμματικό.

Η νύχτα κύλησε κυρίως με αναζωπυρώσεις σε όλη την έκταση της τεράστιας πυρκαγιάς και ιδίως προς την πλευρά του Καπανδριτίου, τις οποίες αντιμετώπισαν ικανοποιητικά οι δυνάμεις πυρόσβεσης, σύμφωνα με το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος.
Νωρίς το πρωί ξεκίνησαν ρίψεις νερού και τα εναέρια μέσα, στις εστίες της πυρκαγιάς, τα οποία θα δώσουν και την ακριβή εικόνα σε όλη την έκταση που καίγεται ακόμη ώστε να κινηθούν ανάλογα και οι επίγειες δυνάμεις.

Στις 2.30 τη νύχτα, από την αστυνομία απαγορεύτηκε η κυκλοφορία και σε άλλους δρόμους της περιοχής και συγκεκριμένα στον κόμβο Μικροχωρίου προς Μικροχώρι, στη συμβολή της λεωφόρου Μικροχωρίου με την οδό Οδυσσέα Ελύτη, στη συμβολή της λεωφόρου Μικροχωρίου και 25ης Μαρτίου και στην επαρχιακή οδό Βαρνάβα-Καπανδριτίου και στην 25ης Μαρτίου.

Στόχος του μηχανισμού πυρόσβεσης είναι να μπορέσει να οριοθετηθεί η πυρκαγιά σύντομα, καθώς αυτήν την ώρα δεν φυσάει στην περιοχή αλλά προβλέπεται κατά τη διάρκεια της ημέρας να ενισχυθούν οι άνεμοι που θα φτάσουν και τα 7 μποφόρ. Ειδικότερα, ο χάρτης πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς για σήμερα δίνει πολύ υψηλό κίνδυνο (δείκτης 4) σε όλη την Αττική, τη νότια Εύβοια, τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.

55 πυρκαγιές εκδηλώθηκαν σε 24 ώρες

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε η κ. Μαλλίρη, το 24ωρο από τις 06:00 το πρωί χθες έως τις 06:00 σήμερα, εκδηλώθηκαν 55 αγροτοδασικές πυρκαγιές, σε όλη την Ελλάδα. Οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους στάδιο.

Αυτή τη στιγμή εκτός από την πυρκαγιά του Καλάμου, βρίσκονται σε εξέλιξη οι παρακάτω πυρκαγιές και συγκεκριμένα:

α. Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 12.10 χθες σε αγροτοδασική έκταση, στην περιοχή Κρυονέρι Ηλείας. Στην κατάσβεση λαμβάνουν μέρος 42 πυροσβέστες με 20 οχήματα, 27 άτομα πεζοπόρο και 2 υδροφόρα οχήματα ΟΤΑ ενώ από αέρος επιχειρούν 1 Α/Φ Canadair και 2 Ε/Π (1 Ericson και 1 Chinook).

β. Στο νησί της Ζακύνθου έχουν εκδηλωθεί το τελευταίο πενθήμερο 20 δασικές πυρκαγιές στις παρακάτω περιοχές:
Καταστάρι, Καπελέτι, Κοιλιωμένο, Ελιές Βολίμων, Αστέρι Βολίμων, Αλωνάκι ‘Ανω Βολίμων, Σκούτα ‘Ανω Βολίμων, Μεγαλώνι, ‘Ανω Θέση – Ασκός Βολίμων, Άγιος Νικόλαος Βολίμων, Δάφνη Βασιλικού, Κάμπι, ‘Αγιος Νικόλαος, Παλιό Χωριό, Νικολουδάκη, Αγαλά. Με κυριότερες αυτές στο Καταστάρι, Κοιλιωμένο και Παλαιό Χωριό.

Στην κατάσβεση αυτών λαμβάνουν μέρος 134 πυροσβέστες με 37 οχήματα, 30 άτομα πεζοπόρο και 7 υδροφόρες ΟΤΑ. Οι επίγειες δυνάμεις ενισχύονται από αέρος με 1 Ε/Π (Ericson).

Προανάκριση για τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών αυτών διενεργούν ανακριτικοί υπάλληλοι της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, των Διοικήσεων Πυροσβεστικών Υπηρεσιών καθώς και Κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ.

Η κ. Μαλλίρη απευθύνθηκε για άλλη μια φορά στους πολίτες, κάνοντας έκκληση να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει πυρκαγιά. Επίσης, όσοι βρίσκονται πλησίον των πυρκαγιών να απομακρύνονται έγκαιρα και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αρχών, ενώ αν δουν πυρκαγιά να ειδοποιούν άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία καλώντας «199».


σχετικα αρθρα