ΕΛΛΑΔΑ

Ο απαρχαιωμένος στόλος της Πυροσβεστικής και τα ελληνικά παράδοξα

του Μιχάλη Τεζάρη - Δημοσίευση 15 Αυγούστου 2017, 08:33 / Ανανεώθηκε 15 Αυγούστου 2017, 15:11
Ο απαρχαιωμένος στόλος της Πυροσβεστικής και τα ελληνικά παράδοξα
Photo: Sooc
Facebook Twitter Whatsapp

Αλλού εκδηλώνονται πυρκαγιές αλλού εργάζονται οι πυροσβέστες

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Οι μεγάλες πυρκαγιές που κατέκαψαν ανυπολόγιστες εκτάσεις με παρθένο δάσος αλλά και περιουσίες πολιτών στην Ανατολική Αττική ανέδειξαν για μία ακόμα φορά τη «γύμνια» του κρατικού μηχανισμού και τις τεράστιες ελλείψεις που δεν μπορούν να καλυφθούν από τον ηρωισμό και τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος

Οι πυροσβέστες αλλά και οι πιλότοι και χειριστές των εναερίων μέσων υπερέβαλαν εαυτό για μία ακόμα φορά γεγονός που το αναγνωρίζουν οι πολίτες που τους είδαν να παλεύουν αδιάκοπα για ώρες ατελείωτες ενάντια στις φλόγες και τα στοιχεία της φύσης. 

Όμως οι ηρωικές τους προσπάθειες δεν μπορούν να αποδώσουν αποτέλεσμα εξαιτίας της τραγικής κατάστασης στην οποία βρίσκονται εναέρια και επίγεια μέσα. 

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεση του το Newpost.gr ο στόλος της πυροσβεστικής είναι απαρχαιομένος και το προσωπικό της υπηρεσίας μειωμένο. 

Στη διάθεση μας υπάρχουν 20 Canadair εκ των οποίων διαθέσιμα είναι μόλις τα 9 αφού τα υπόλοιπα 11 είναι παροπλισμένα λόγω τεχνικών βλαβών. 

Το στόλο του πυροσβεστικού σώματος εμπλουτίζουν 3 ελικόπτερα τύπου "Έρικσον" και τέσσερα "Σινούκ". Επίσης, στην αρχή του καλοκαιριού η Ελλάδα διεξήγαγε διαγωνισμό για ενοικίαση 7 ελικοπτέρων τύπου "Καμόφ". Όμως αντί για τα 7 παραλάβαμε 5. Τα υπόλοιπα δύο θα παραληφθούν το επόμενο διάστημα αν και πλέον το καλοκαίρι οδεύει προς το τέλος. 

Για τα δύο εναπομείναντα "Καμόφ" η χώρα θα πληρώσει 6 εκατομμύρια ευρω για 60 μέρες ενοικίασης την ώρα που τα προηγούμενα χρόνια δίναμε 6 εκατομμύρια για 120(!) ημέρες.

Ο λόγος που δεν παρελήφθησαν όλα τα "Καμόφ" είναι επειδή διεξήχθησαν 2 άγονοι διαγωνισμοί καθώς τότε υπήρχε εκτίμηση ότι τα λεφτά που έπρεπε να καταβληθούν ήταν πολλά. 

Τα παράδοξα

Άσχημη εικόνα όμως παρουσιάζει ο επίγειος στόλος του Σώματος καθώς πάνω από το 20% των οχημάτων είναι 20ετίας

Επίσης το 37% των οχημάτων είναι αρκετά παλαιό καθώς είναι σε υπηρεσία από 15 έως και 19 χρόνια. Παράλληλα, μόλις το 30% του στόλου είναι 10ετίας

Η κατανομή του του προσωπικού των πυροσβεστικών δυνάμεων γεννά αρκετά ερωτηματικά.

Σύμφωνα με στοιχεία 6 στις 10 πυρκαγιές που εκδηλώνονται αφορούν γεωγραφικά το μέρος από τη Θεσσαλία και κάτω. Όμως, το παράδοξο είναι πως 6 στους 10 πυροσβέστες υπηρετούν από τη Θεσσαλία και πάνω.