current views are: 9

16 Αυγούστου 2017
Δημοσίευση04:17

Χωρίς ενεργό μέτωπο πυρκαγιάς στο Καπανδρίτι – Σε επιφυλακή οι πυροσβεστικές δυνάμεις

Επιχειρούν 220 πυροσβέστες, 85 οχήματα και 88 άτομα πεζοπόρο

Δημοσίευση 04:17’

Επιχειρούν 220 πυροσβέστες, 85 οχήματα και 88 άτομα πεζοπόρο

Η χθεσινή νύχτα βρήκε τους πυροσβέστες εξουθενωμένους να κοιμούνται στο έδαφος, δίπλα στα αποκαΐδια. Για ολόκληρα 24ωρα έμειναν άυπνοι, δίνοντας και την ψυχή τους στα πύρινα μέτωπα που έκαιγαν τη χώρα χωρίς έλεος. Οι κόποι αυτών των ανθρώπων έπιασαν τόπο και σήμερα ξημέρωσε… αισιοδοξία στο Καπανδρίτι! Οι “ήρωες” της Πυροσβεστικής, για τους οποίους δεν υπήρξε καμία κρατική μέριμνα για τη σίτισή τους, ενώ απλοί πολίτες τους εφοδίαζαν με νερά, τα κατάφεραν και πλέον οι προσπάθειες επικεντρώνονται στις αναζωπυρώσεις στην περιοχή. 

Σε εξέλιξη αλλά με συνεχώς μειούμενη ένταση βρίσκεται η πυρκαγιά στη Ανατολική Αττική, ενώ αντίστοιχα αυξάνεται το τμήμα της περιμέτρου που ελέγχεται από τις δυνάμεις κατάσβεσης.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική όλες οι δυνάμεις που επιχειρούν, επίγειες και εναέριες, παραμένουν σε πλήρη ανάπτυξη και επεμβαίνουν σε όποιο σημείο της πυρκαγιάς χρειαστεί ώστε να αποτρέψουν ενδεχόμενη επέκτασή της.

Περίπου στις 14.30, στην κατάσβεση λάμβαναν μέρος:

  • 220 πυροσβέστες με 84 οχήματα και 88 άτομα πεζοπόρο.
  • από αέρος τις επίγειες δυνάμεις συνδράμουν διαδοχικά 5 Α/Φ και 6 Ε/Π για να υπάρχουν πάντα εναέρια μέσα πάνω από την περίμετρο της πυρκαγιάς. 
  • την επιχείρηση κατάσβεσης συνεχίζουν να συνδράμουν με προσωπικό και μέσα οι όμοροι δήμοι, η Περιφέρεια Αττικής, η ΕΛ.ΑΣ και οι ένοπλες δυνάμεις.

Οι πυροσβέστες, μετά από μια ακόμη ολονύκτια μάχη, κατάφεραν να ανακόψουν την πορεία της στο Πολυδένδρι. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, αυτή την ώρα η πυρκαγιά έχει μόνο μικροεστίες διαχειρίσιμες σε όλη την περίμετρό της, ενώ στη χαράδρα μέσα από την οποία κατευθυνόταν προς την Εθνική Οδό, έχουν ήδη κατεβεί πεζοί πυροσβέστες και μηχανήματα και σε σημαντικό βαθμό την έχουν οριοθετήσει.

Από το πρωί κάνουν ρίψεις στις εστίες δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα και τρία ελικόπτερα με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν ενεργά μέτωπα, ωστόσο οι αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος είναι επιφυλακτικοί, καθώς από το μεσημέρι προβλέπεται ενίσχυση των ανέμων. Θεωρούν ωστόσο ότι σήμερα είναι μια καλύτερη ημέρα. Ήδη αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των αυτοκινήτων προς Πολυδένδρι που χθες είχε διακοπεί από την αστυνομία.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, στο Καπανδρίτι, που έφτασε χθες η φωτιά, στον Κάλαμο και στον Βαρνάβα υπήρξαν μικροεστίες που όμως αντιμετωπίστηκαν άμεσα από τις δυνάμεις πυρόσβεσης. 

«Χθες το βράδυ η πυροσβεστική τα έδωσε όλα», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, Πέτρος Φιλίππου. Όπως είπε, εκατοντάδες πυροσβέστες έδωσαν μάχη και το ότι δεν υπάρχει σήμερα κάποια μεγάλη αναζωπύρωση και μόνο κάπνες είναι αποτέλεσμα της δουλειάς που έγινε όλη τη νύχτα.

Oι άνεμοι σήμερα στην περιοχή θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με ένταση πρόσκαιρα έως και 6 μποφόρ.

Υπό επιτήρηση η φωτιά στην Ηλεία

Χωρίς ενεργό μέτωπο είναι και η πυρκαγιά στην Ηλεία η οποία απομακρύνθηκε από το χωριό Περιστέρι -το οποίο εκκενώθηκε χθες- και κινήθηκε ανατολικά. Η φωτιά, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, είναι υπό επιτήρηση και από το πρωί κάνει ρίψεις νερού και ένα ελικόπτερο.

Καθηλωμένοι οι Κύπριοι πυροσβέστες

Τελικά δεν πραγματοποιήθηκε η πτήση του C-130 για την Ελλάδα που θα μετέφερε την 60μελή ομάδα των Κυπρίων πυροσβεστών, λόγω ενός μηχανικού προβλήματος.

Η πτήση πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Τετάρτης, αν κριθεί αναγκαίο.

Σύλληψη υπόπτου

Σύμφωνα, επίσης, με την Πυροσβεστική η αστυνομία προχώρησε σε μία σύλληψη υπόπτου στην περιοχή της Πάρνηθας. Πάνω του βρέθηκαν πολλά εύφλεκτα υλικά και πιστεύεται ότι έχει προκαλέσει φωτιές παλαιότερων χρόνων.

Ενημέρωση της Περιφέρειας Αττικής για τη συνδρομή της στην κατάσβεση της πυρκαγιάς

Σήμερα (σ.σ. χθες), ύστερα από σχετικό αίτημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η Περιφέρεια Αττικής απέστειλε 3 ερπυστριοφόρα βαρέως τύπου χωματουργικά μηχανήματα, προκειμένου να συμβάλλουν στις επιχειρήσεις περιορισμού της πυρκαγιάς. Πλέον στο μέτωπο της αντιμετώπισης της καταστροφικής πυρκαγιάς από την Περιφέρεια Αττικής επιχειρούν 23 υδροφόρες, 7 ερπυστριοφόρα βαρέως τύπου χωματουργικά μηχανήματα με τις ειδικές πλατφόρμες μεταφοράς τους, 2 μεγάλοι ελαστιχοφόροι φορτωτές καθώς και ένα χωματουργικό μηχάνημα τύπου JCB. Παράλληλα η Περιφέρεια Αττικής εξασφάλισε για 500 πυροσβέστες και εθελοντές την παροχή νερού και πρόχειρου γεύματος, τα οποία συγκεντρώνονται και διανέμονται με βάση το Δημοτικό Κατάστημα Καλάμου. Στελέχη της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής βρίσκονται στο μέτωπο της φωτιάς και σε διαρκή επικοινωνία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία προκειμένου να ανταποκριθούν σε οποιοδήποτε περαιτέρω αίτημά της“.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τη γενική αστυνομική διεύθυνση στην ευρύτερη περιοχή του Καπανδριτίου έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων σε

  • κόμβος Μικροχωρίου (προς Μικροχώρι)
  • στην οδό Μικροχωρίου και Οδυσσέα Ελύτη
  • στην οδό Μικροχωρίου και 25ης Μαρτίου 
  • επαρχιακή οδό Βαρνάβα – Καπανδριτίου
  • παραλία Αγίων Αποστόλων (προς Κάλαμο) 
  • διχάλα Βαρνάβα προς παραλία

55 πυρκαγιές εκδηλώθηκαν σε 24 ώρες

Σύμφωνα με χθεσινή ενημέρωση της Πυροσβεστικής, το 24ωρο από τις 06:00 το πρωί χθες έως τις 06:00 σήμερα, εκδηλώθηκαν 55 αγροτοδασικές πυρκαγιές, σε όλη την Ελλάδα. Οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους στάδιο.


σχετικα αρθρα