current views are: 11

22 Αυγούστου 2017
Δημοσίευση14:15

Πανελλαδικές 2017: Στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας η ανακοίνωση των βάσεων

Σε ποιες σχολές αναμένεται άνοδος και σε ποιες πτώση

Δημοσίευση 14:15’
αρθρο-newpost

Σε ποιες σχολές αναμένεται άνοδος και σε ποιες πτώση

Τέλος στην αγωνία χιλιάδων υποψηφίων αναμένεται να μπει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας με την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. 

Όπως δήλωσαν στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων πηγές του υπουργείου Παιδείας, οι αρμόδιες υπηρεσίες εργάζονται πυρετωδώς προκειμένου να είναι όλα έτοιμα για την ημέρα που θα τεθεί τέρμα στην αγωνία χιλιάδων υποψηφίων. Αυτή η μέρα εκτιμάται ότι θα είναι η Δευτέρα 28 ή – το αργότερο – η Τρίτη 29 Αυγούστου.

Ενόψει και της επίσημης γνωστοποίησης της ημερομηνίας το ενδιαφέρον περιστρέφεται γύρω από το ύψος των βάσεων εισαγωγής. Καταλυτικό ρόλο ως προς αυτό αναμένεται ότι θα παίξουν τα Μαθηματικά Κατεύθυνσης όπου, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου, το 83,45% των υποψηφίων στην ομάδα Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής έγραψε κάτω από τη βάση.

Τα Μαθηματικά «ταρακουνούν» τις φετινές βάσεις

Τα Μαθηματικά είναι, σύμφωνα με τα «ΝΕΑ», το μάθημα που θα ταρακουνήσει τις φετινές βάσεις. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που είχε δημοσιεύσει το υπουργείο Παιδείας στις αρχές Ιουλίου, το 83,45% των υποψηφίων στην ομάδα Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής έγραψε στο συγκεκριμένο εξεταζόμενο μάθημα κάτω από τη βάση.

Χαρακτηριστικό μάλιστα της εξαιρετικά κακής επίδοσης είναι το γεγονός ότι σε σύνολο 20.425 υποψηφίων που εξετάστηκαν στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης, μόλις 35 μαθητές κατάφεραν να πιάσουν το απόλυτο άριστα.

Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που οι ειδικοί μιλούν για σημαντική πτώση στις περισσότερες σχολές στο 2ο και το 5ο Επιστημονικό πεδίο.

Οι εξαιρέσεις

Όπως εξηγεί στα «Νέα» ο επιστημονικός αναλυτής, διευθυντής φροντιστηρίων, Αντώνης Φλωρόπουλος, στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο Θετικών Επιστημών τα Μαθηματικά προσανατολισμού θα κατεβάσουν πολύ τον πήχη για την είσοδο σε όλες τις σχολές.

«Εξαίρεση θα αποτελέσουν οι αρχιτεκτονικές σχολές, όπου οι υποψήφιοι έγραψαν πολύ καλύτερα πέρυσι, ενώ θα σημειωθούν και κάποιες μεταβολές στις σχολές χημείας, όπου ασκούνται δύο αντίρροπες πιέσεις: από τη μία τα δυσκολότερα θέματα Χημείας και από την άλλη η διεκδίκηση των θέσεων για πρώτη φορά και από υποψηφίους του 3ου Επιστημονικού Πεδίου».

Γκρέμισμα των βάσεων στην πλειονότητα των σχολών του 5ου Επιστημονικού Πεδίου Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής προβλέπουν, πάντως, οι ειδικοί. Οι περισσότεροι υποψήφιοι στο συγκεκριμένο πεδίου είχαν πολύ κακή επίδοση όχι μόνο στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης, αλλά και στο μάθημα των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας. Υπενθυμίζεται πως μόνο το 11,6% των υποψηφίων κατάφερε να γράψει από 18 έως 20 στο ΑΟΘ.

«Η πτώση των βάσεων στις σχολές οικονομίας θα είναι πολύ μεγάλη και θα οφείλεται κυρίως στις πολύ κακές επιδόσεις στα Μαθηματικά προσανατολισμού, αλλά και τις χαμηλότερες βαθμολογίες στα άλλα μαθήματα. Σε κάποιες σχολές μπορεί να δούμε τις βάσεις να πέφτουν ακόμα και 1.500 μόρια» σημειώνει ο Αντώνης Φλωρόπουλος.

Διαφορετική θα είναι η εικόνα στα υπόλοιπα επιστημονικά πεδία, καθώς, όπως εκτιμάται, θα καταγραφούν σκαμπανεβάσματα στις βάσεις, με αρκετές σχολές να παραμένουν, ως είθισται, στη λίστα με τα υψηλόβαθμα τμήματα.

Μικρές αναταράξεις

Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο Ανθρωπιστικών Επιστημών δεν αναμένονται σημαντικές αναταράξεις, «αφού τα θέματα ήταν διαβαθμισμένα και παρόμοιας δυσκολίας με τα περσινά. Στις υψηλόβαθμες, μάλιστα, σχολές, όπως είναι αυτές της νομικής, της ψυχολογίας ή των Μέσων μαζικής Ενημέρωσης θα δούμε ακόμη και μικρή άνοδο των βάσεων, που οφείλεται κυρίως στη μείωση του αριθμού των εισακτέων. Στις υπόλοιπες σχολές οι βάσεις θα κυμανθούν στα ίδια επίπεδα με το 2016, με πολύ μικρές αυξομειώσεις», υπογραμμίζει ο Αντώνης Φλωρόπουλος.

Αντίστοιχα, στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο Σπουδών Υγείας οι αποκλίσεις από τις περσινές βάσεις θα είναι μικρές, αφού τα δυσκολότερα θέματα χημείας και βιολογίας αντισταθμίζονται, όπως δηλώνει ο επιστημονικός αναλυτής, από τη μείωση του αριθμού των εισακτέων.

Τα παιδαγωγικά τμήματα ανοδική πορεία

Το Επιστημονικό Πεδίο που, όπως όλα δείχνουν, θα ακολουθήσει την αντίστροφη – με τα υπόλοιπα Πεδία – πορεία, η οποία μάλιστα θα είναι ανοδική, είναι αυτό των Επιστημών Εκπαίδευσης. Η αύξηση των βάσεων σε πολλές σχολές του 4ου Επιστημονικού Πεδίου αναμένεται να προσεγγίσει ακόμα και τα 1.000 άτομα.

«Αυτό οφείλεται στα σαφώς πολύ ευκολότερα, σε σχέση με πέρυσι, θέματα στα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας καθώς και στη μεγάλη αύξηση του αριθμού υποψηφίων που θέλουν να διεκδικήσουν μία θέση τα παιδαγωγικά τμήματα».


σχετικα αρθρα