ΕΛΛΑΔΑ

Πάτρα: Ραγδαίες εξελίξεις - Νέες ιατροδικαστικές εξετάσεις διέταξε η εισαγγελία για Μαλένα και Ίριδα

Δημοσίευση 12 Απριλίου 2022, 17:00 / Ανανεώθηκε 12 Απριλίου 2022, 17:58
Πάτρα: Ραγδαίες εξελίξεις -  Νέες ιατροδικαστικές εξετάσεις διέταξε η εισαγγελία για Μαλένα και Ίριδα
Facebook Twitter Whatsapp

Δύο είναι τα σενάρια που εξετάζουν στην περίπτωση της Μαλένας. O ασφυκτικός θάνατος και η δηλητηρίαση.

Με μία αιφνίδια παρέμβαση του εισαγγελέα, η έρευνα για τη Μαλένα και την Ίριδα αρχίζει από το μηδέν με όλα τα σενάρια να είναι και πάλι ανοιχτά για το πώς πέθαναν τα δύο πρώτα παιδιά της οικογένειας Δασκαλάκη.

«Δεν πρόκειται να έρθει με μια αυτόματη απάντηση, με μία ουσία ή με μια στενή διαγνωστική απάντηση. Χρειάζεται πάρα πολύ δουλειά, δε θα ήθελα να είμαι στη θέση των συναδέλφων που θα κληθούν να απαντήσουν», λέει ο Δημήτρης Κουντουράς, ηπατολόγος.

Μέχρι τώρα, τον θάνατο της Μαλένας ερευνούσε μία άτυπη επιτροπή, το πόρισμα της οποίας δε θα μπορούσε να «σταθεί» σε κάποιο δικαστήριο. Η επίσημη πλέον επιτροπή θ’ αποτελείται από τα ίδια πρόσωπα δηλαδή τους Νίκο Καρακούκη και Νίκο Καλόγρηα χωρίς την αρωγή όμως της Χριστίνας Τσάκωνα, η οποία είχε αρχικώς αναλάβει την υπόθεση.

«Θα επανεξεταστούν όλα τα δεδομένα και θα προσπαθήσουν να βρουν ένα θετικό εύρημα. Μπορεί αυτό το εύρημα είτε να χάθηκε είτε να υποεκτιμήθηκε», σημειώνει ο Σωκράτης Τσαντίρης, ιατροδικαστής.

Δύο είναι τα σενάρια που εξετάζουν στην περίπτωση της Μαλένας. O ασφυκτικός θάνατος και η δηλητηρίαση. 

«Φαίνεται να έχει δράσει τοξικός παράγοντας όπως είναι η κεταμίνη, για αρκετή ώρα περίπου 45-50 λεπτά».

Ο θάνατος αρχικά είχε αποδοθεί σε ηπατική ανεπάρκεια, μια διάγνωση που σύμφωνα με τον ηπατολόγο Δημήτρη Κουντουρά οδηγεί στον θάνατο σταδιακά και όχι αιφνιδίως όπως έγινε στην περίπτωση της Μαλένας.

«Δεν κοιμάσαι ένα βράδυ χωρίς ηπατική ανεπάρκεια με όλους τους δείκτες καλούς και ξυπνάς την επόμενη μέρα με ηπατική ανεπάρκεια. Ούτε σε 2 ούτε καν σε 3 μέρες. Χρειάζεται ένα διάστημα τουλάχιστον 7-8 ημερών».

Τα ερωτήματα γιγαντώνονται για το πώς βρέθηκε ξαφνικά τέτοια εκτεταμένη φθορά στο συκώτι όταν, με έγγραφα που είχε αποκαλύψει το mega, η κλινική εικόνα του παιδιού ήταν άριστη. Δύο ημέρες πριν καταλήξει, στις 11/4 οι γιατροί χαρακτήρισαν την κατάστασή της άριστη. Στις 12/4 καλή και το πρωϊνό της ημέρας θανάτου «άριστη και χωρίς προβλήματα».

Χαρακτηριστική είναι η φωτογραφία της 3χρονης που τη δείχνει να τρώει σουβλάκι λίγες ώρες πριν καταλήξει στο δωμάτιο του νοσοκομείου.

«Βλέπω ανθρώπους που βάζουν το επιστημονικό εγωϊσμό τους πάνω από την εξιχνίαση μίας υπόθεσης. Δεν είναι δυνατόν όλοι να λένε ότι δεν υπάρχει ηπατική ανεπάρκεια με αυτούς τους δείκτες κι εμείς να λέμε το αντίθετο», σημειώνει ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων.

Μιλώντας στο MEGA, ο Βασίλης Λαμπρόπουλος αποκάλυψε ότι υπάρχει ένα εύρημα στον θάνατο της Μαλένας που, σύμφωνα με τους ιατροδικαστές θα πρέπει να διερευνηθεί αν ο θάνατος του κοριτσιού προήλθε από τη χορήγηση κάποιας τοξικής ουσίας.

Η ουσία αυτή, πρέπει αν έδρασε για τουλάχιστον μία ώρα και σε αυτήν οφείλεται η βλάβη που παρουσιάστηκε στο συκώτι.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, στην ιστοπαθολογική εξέταση της Τζωρτζίνας, που διαπιστώθηκε ότι χορηγήθηκε κεταμίνη, βρέθηκε και εκεί η βλάβη στο ήπαρ, ενώ αντιθέτως στην Ίριδα που, σύμφωνα με τα στοιχεία,  πνίγηκε δια ασφυξίας δεν έχει βρεθεί αυτή η βλάβη.

Το σενάριο του ασφυκτικού θανάτου

Δεν είναι λίγοι εκείνοι πάντως που προκρίνουν το σενάριο του ασφυκτικού θανάτου καθώς τόσο στη Μαλένα όσο και στην Ίριδα υπάρχουν πανάκια.

Από επίσημα χείλη πάντως δεν έχει διευκρινιστεί αν στις πεντακάθαρες τοξικολογικές εξετάσεις της Μαλένας είχε διερευνηθεί η ύπαρξη κεταμίνης.

«Αυτή η ουσία δεν φαίνεται να έχει διερευνηθεί στην τοξικολογική του πρώτου παιδιού για να έχουμε ένα αρνητικό ή θετικό αποτέλεσμα. Συνεπώς δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν τελικά έχει χορηγηθεί ή όχι τέτοια ουσία», λέει ο ιατροδικαστής, Δημήτρης Γαλεντέρης.

Σχεδόν έτοιμο το πόρισμα για την Ίριδα

Πιο καθαρό είναι το τοπίο στην περίπτωση της Ίριδας, με την ιατροδικαστή Άννα Ράζου να εκτιμά πως μιλάμε για εγκληματική ενέργεια καθώς έχουν αποκλειστεί τα παθολογικά αίτια.

«Στην Ίριδα ναι και στη Μαλένα είμαστε πολύ κοντά. Μέσα στις επόμενες μέρες θα έχουμε επίσημες ανακοινώσεις».

Το ενδεχόμενο του ασφυκτικού θανάτου συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες αν υπολογίσει κανείς το εσωτερικό τραύμα του 6 μηνών βρέφους αλλά και το πανάκι δίπλα του με κηλίδες αίματος.

Οι ιατροδικαστές θα αναλάβουν να διαλευκάνουν και τους δύο θανάτους κάτι όμως που δεν αναμένεται να γίνει νωρίτερα από τα τέλη Απριλίου. Οι φάκελοι θα ανοίξουν ξανά, τα δείγματα θα επανεξεταστούν και ίσως οι πνεύμονες της Ίριδας και το ήπαρ της Μαλένας «μιλήσουν».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr