ΕΛΛΑΔΑ

Λέσβος: Ο χρόνος στη Βρίσα σταμάτησε την ημέρα του σεισμού

Δημοσίευση 28 Αυγούστου 2017, 20:37 / Ανανεώθηκε 28 Αυγούστου 2017, 20:37
Λέσβος: Ο χρόνος στη Βρίσα σταμάτησε την ημέρα του σεισμού
Facebook Twitter Whatsapp

Ακριβώς 78 ημέρες μετά την καταστροφική δόνηση μεγέθους 6,1 βαθμών, η Βρίσα παραμένει χωριό - φάντασμα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ακριβώς 78 ημέρες μετά την καταστροφική δόνηση μεγέθους 6,1 βαθμών, η Βρίσα παραμένει χωριό - φάντασμα.

Λίγες είναι οι οικογένειες που επέστρεψαν στα σπίτια τους, τα οποία χαρακτηρίστηκαν πράσινα, αλλά κι αυτές ζουν εκεί με δική τους πλέον ευθύνη. Ωστόσο, οι περισσότεροι μένουν μακριά από τις κατοικίες τους - άλλες κατέρρευσαν κι άλλες έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Αρκετοί κάτοικοι, οι οποίοι μάλιστα είχαν δεύτερη κατοικία ή φιλοξενούνται από συγγενείς και φίλους, βρίσκονται στον παραθάλασσιο οικισμό των Βατερών, μόλις δυόμισι χιλιόμετρα από τη Βρίσα. Άλλοι πάλι συνεχίζουν να μένουν σε ενοικιαζόμενα δωμάτια στην ευρύτερη περιοχή.

"Επιστρέφοντας φέτος το καλοκαίρι αντίκρισα ένα κουφάρι. Το μισό χωριό έπεσε και το υπόλοιπο γονάτισε. Βλέπεις τις πλατείες, τους δρόμους, τα καταστήματα να έχουν ισοπεδωθεί. Κοιτάς στα μάτια τους ηλικιωμένους που μένουν πια μακριά από τα σπίτια τους, περιμένοντας πως και πως να γυρίσουν στο χωριό, στη ζωή τους" τονίζει στα "Νέα" ο Κώστας Σταυρινός, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Βρισαγωτών Αθήνας, ο οποίος μεγάλωσε στη Βρίσα. Το σπίτι του μετά τον μεγάλο σεισμό βγήκε κίτρινο. 

Σύσσιτιο στα ερείπια

Οι περισσότεροι δρόμοι μέσα στο χωριό έχουν καθαριστεί από τα μπάζα και τις πέτρες. Αυτή τη στιγμή από τους δυο φούρνους που είχε η Βρίσα μόνο ο ένας συνεχίζει να λειτουργεί, με τους περισσότερους καταστηματάρχες να έχουν μεταφέρει - όσοι είχαν τη δυνατότητα - τις επιχειρήσεις τους στον παραθαλάσσιο οικισμό των Βατερών. 

Το τοπικό συμβούλιο συνεχίζει να προσφέρει συσσίτια τρεις φορές την εβδομάδα, περίπου 20 μερίδες, κυρίως σε ηλικιωμένους ανθρώπους. Οι κατεστραμμένες εκκλησίες του χωριού δεν μπορούν να λειτουργήσουν, γι΄ αυτό και ως κύρις ναός της Βρίσας λειτουργεί πια ο Άγιος Ευστάθιος στα Βατερά. 

"Θα πρέπει το κράτος να σκύψει πάνω από το χωριό μας. Ο δημός να μας δει ως κύριο πρόβλημα του νησιού. Οι διαδικασίες θα πρέπει να γίνουν γρήγορα, να έχουν κατεδαφιστεί τα επικίνδυνα κτίσματα πριν ξεκινήσουν οι βροχές και μπει ο χειμώνας. Χρήματα που δίνονται από ιδιωτικές δωρεές θα πρέπει να καταλήγουν αναλογικά στους σεισμοπαθείς της Βρίσας. Θέλουμε να επικρατήσει η αισιοδοξία και να επανέλθει όσο πιο γρήγορα γίνεται το χωριό σε φυσιολογικούς ρυθμούς. Η Βρίσα πρέπει να ξαναγεννηθεί" σημειώνει ο Κώστας Σταυρινός. 

Σε μια προσπάθεια να επιστρέψει - όσο αυτό είναι εφικτό- η ζωή στη Βρίσα, ο δήμος έχει προμηθευτεί προκατασκευασμένες αίθουσες, οι οποίες θα εγκατασταθούν ώστε στα μέσα Οκτωβρίου να μπορέσει να λειτουργήσει το σχολείο. Είναι ενδεικτικό πως συνολικά εννέα σχολεία, όπως υπογραμμίζει στα "Νέα" ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, σε περιοχές που χτυπήθηκαν από τον σεισμό δεν πρόκεται να λειτουργήσουν καθώς έχουν καταστραφεί πλήρως, ενώ υπάρχουν άλλα δεκατρία σχολεία στα οποία από σήμερα ξεκινούν εργασίες αποκατάστασης. 

Περιμένοντας το κράτος

Οι κάτοικοι των σεισμόπληκτων περιοχών και κυρίως της Βρίσας περιμένουν να δουν στην πράξη τα μέτρα που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι άμεσες ανάγκες τους. Μέχρι στιγμής, περίπου 114 μόνιμοι κάτοικοι της Βρίσας, - και όχι όλοι ακόμη, αφού σύμφωνα με τον Δήμο Λέσβου πολλοί από τους κατοίκους καθυστέρησαν την κατάθεση των απαραίτητων δικαιολογητών - έλαβαν το επίδομα αρωγής ύψους 586 ευρώ. 

"Το επόμενο διάστημα αναμένεται οι μόνιμοι κάτοικοι να λάβουν τόσο το επίδομα ενοικίου, που θα έχει αναδρομική ισχύ από την ημέρα του σεισμού και διάρκεια 2-3 χρόνια, όσο και επίδομα αποζημίωσης οικοσυσκευής. Άλλωστε, σύμφωνα και με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, πρόκειται να επιδοτηθούν η ανακατασκευή και η επιδιόρθωση των πληγέντων κτισμάτων με κρατική επιδότηση 80% και 20% μέσω άτοκου στεγαστικού δανείου" εξηγεί ο δήμαρχος Λέσβου. 

Σημειώνεται πως περίπου 200 σπίτια βγήκαν κόκκινα, 44 εκ των οποίων ήδη έχουν κριθεί από τους αρμόδιους φορείς κατεδαφιστέα.