ΕΛΛΑΔΑ

Ξαναβουλιάζει από πρόσφυγες η Σάμος - Στα όρια τους τα Κέντρα φιλοξενίας

Δημοσίευση 31 Αυγούστου 2017, 19:01 / Ανανεώθηκε 31 Αυγούστου 2017, 18:31
Ξαναβουλιάζει από πρόσφυγες η Σάμος - Στα όρια τους τα Κέντρα φιλοξενίας
Facebook Twitter Whatsapp

Στο μάτι του προσφυγικού κυκλώνα βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες το νησί της Σάμου, το όποιο παρουσιάζει αυξημένες αφίξεις μεταναστών και προσφύγων.

Στο μάτι του προσφυγικού κυκλώνα βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες το νησί της Σάμου, το όποιο παρουσιάζει αυξημένες αφίξεις μεταναστών και προσφύγων.

Μάλιστα, έπειτα από καταγγελία της οργάνωσης ''Γιατροί χωρίς σύνορα'', η κατάσταση είναι τέτοια στη Σάμο που πριν από μερικές ημέρες περισσότεροι από 200 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, αναγκάστηκαν να μείνουν κάποια 24ωρα χωρίς κατάλυμα στο δάσος έξω από το Κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησηςς στο Βαθύ. Κι αυτό γιατί, όπως εξηγεί στα ''ΝΕΑ'' η συντονίστρια των Γιατρών χωρίς Σύνορα'' στη Σαμό Αντιγόνη Καρκανάκη, το Κέντρο λειτουργεί στα όρια του.

''Αρκεί να υπολογίσει κανείς ότι τα επιτρεπτά όρια χωρητικότητας στο Κέντρο προκειμένου οι άνθρωποι να διαβιούν σε αξιοπρεπείς συνθήκες είναι 600-850 άτομα και την προηγούμενη εβδομάδα εκτιμάται ότι φιλοξενούσε πάνω από 1.700 ανθρώπους.

Όπως αναφέρουν άνθρωποι της οργάνωσης, παρά τις προσπάθειες που κατέβαλαν οι φόρείς στο hotspot της Σάμου για να βοηθήσουν τους νεοαφιχθέντες ''δεν υπήρχαν διαθέσιμες εφεδρικές σκηνές τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με αποτέλεσμα ενήλικοι και παιδιά με μόνο εφόδιο μια κουβέρτα  που έλαβαν κατά την άφιξή τους να κοιμούνται στην ύπαιθρο, εκτεθειμένοι σε κακές συνθήκες υγιεινής και πολύ υψηλές θερμοκρασίες κατά την διάρκεια της ημέρας; λέει η Αντιγόνη Καρκανάκη.

Είναι ενδεικτικό ότι από τις 23 Αυγούστου έως και την περασμένη Τρίτη, σύμφωνα με το συντονιστικό Κέντρο Ελέγχου Συνόρων, Μετανάστευσης και Ασύλου (ΕΣΚΕΣ-ΜΑ), οι νέες αφίξεις στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου έφτασαν τις 713. Από αυτές, σχεδόν οι μισές, δηλαδή 344, ήταν στο νησί της Σάμου.

Όπως αναφέρει στα ''ΝΕΑ'' ο δήμαρχος του νησιού Μιχάλης Αγγελόπουλος, πρόκειται πλέον για μια οριακή κατάσταση που καλούνται να αντιμετωπίσουν στη Σάμο. ''Η αύξηση των μεταναστευτικών ροών αποτελεί μεγάλο πρόβλημα και έχει άμεση και άρρηκτη σχέση με τις αναχωρήσεις μεταναστών και προσφύγων προς την ηπειρωτική Ελλάδα. Θέλω να πω ότι δεν είναι μόνο θέμα αριθμών. 'Οταν η κεντρική διοίκηση δεν επιταχύνει τους ρυθμούς των τελεσίδικων αποφάσεων ασύλου, θα έχουμε το φαινόμενο που παρατηρείται τώρα: όσοι έρχονται να προστίθενται στον αριθμό όσων είναι ήδη στο νησί''.