current views are: 52

20 Μαΐου 2022
Δημοσίευση03:51

Βαγγέλης Παπαθανασίου: Η Δήμητρα Γκουντούνα μιλά στο Newpost για τον δικό της Vangelis – Αποκλειστικές Φωτογραφίες

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου με τις συνθέσεις του σήκωσε την Ελλάδα ψηλότερα. Για όσους τον γνώριζαν προσωπικά, ήξεραν ότι ο Παπαθανασίου ζωγράφιζε με την ίδια λαχτάρα που έγραφε μουσική.

Δημοσίευση 03:51’

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου με τις συνθέσεις του σήκωσε την Ελλάδα ψηλότερα. Για όσους τον γνώριζαν προσωπικά, ήξεραν ότι ο Παπαθανασίου ζωγράφιζε με την ίδια λαχτάρα που έγραφε μουσική.

Σαν κεραυνός εν αίθρια έπεσε η είδηση του θανάτου του στο Πανελλήνιο. Μούδιασε κάθε γωνιά του πλανήτη, στο άκουσμα του φευγιού του.  Ο Παγκόσμιος Βαγγέλης Παπαθανασίου η μεγάλη καλλιτεχνική μορφή που ανάδειξε η σύγχρονη Ελλάδα, πέρασε στο «Πάνθεο των Αθανάτων». Έφυγε νικημένος από τον κορωνοϊό στο American Hospital του Παρισιού. Σε εκείνο το νοσοκομείο όπου αποχαιρέτησε για πάντα το 1992, την αγαπημένη του Βασιλεία Κεχαγιά. Τη γυναίκα που τον μεγάλωσε με τόση αγάπη και αφοσίωση.

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου μαζί με την Βασιλεία Κεχαγιά στο Παρίσι. (Από το προσωπικό  Αρχείο της Δήμητρας Γκουντούνα)

Ο Αυτοδίδακτος Vangelis που άδραξε… την ιστορία 

Πρωτεργάτης του ηλεκτρονικού ήχου. Ο αυτοδίδακτος Βαγγέλης, έκανε τα  πρώτα του βήματα τη δεκαετία του 1960, στη μουσική με τη συμμετοχή του στο συγκρότημα Forminx. Το 1968 μετακόμισε στο Παρίσι και μαζί με τον Έλληνα καλλιτέχνη Ντέμη Ρούσο ίδρυσε τους θρυλικούς Aphrodite’s Child. Το επιτυχημένο διπλό άλμπουμ με τον τίτλο 666 θεωρείται ότι του έδωσε ώθηση για την αρχή μιας διεθνούς καριέρας.

Ο Βαγγέλης τη δεκαετία του 80 στο Παρίσι. 

Μετά έγινε ο Παγκόσμιος Vangelis.

Το 1982 βραβεύτηκε με Όσκαρ για την μουσική της ταινίας «Οι δρόμοι της φωτιάς», ενώ συνέθεσε μερικά από τα πιο αναγνωρίσιμα και χαρακτηριστικά soundtrack τεράστιων χολιγουντιανών επιτυχιών, μεταξύ των οποίων είναι και οι μουσικές για τις ταινίες Blade Runner, 1492: Χριστόφορος Κολόμβος, Αλέξανδρος, Ελ Γκρέκο κ.ά.

Το έργο του, Μυθωδία, είχε επιλεγεί από τη NASA ως η επίσημη μουσική για την αποστολή της 2001 Οδύσσεια στον Άρη, ενώ το 2002 δημιούργησε την επίσημη μουσική για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2002 που διοργανώθηκε από την Κορέα και την Ιαπωνία.

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου με τις συνθέσεις του σήκωσε την Ελλάδα ψηλότερα.  Για όσους τον γνώριζαν προσωπικά, ήξεραν ότι ο Παπαθανασίου ζωγράφιζε με την ίδια λαχτάρα που έγραφε μουσική.

Το 2003 αποκάλυψε την ικανότητα του στη ζωγραφική παρουσιάζοντας 70 δικά του έργα ζωγραφικής στα πλαίσια της Βαλένσια Μπιενάλ στην Ισπανία. Μετά την επιτυχία της έκθεσης Vangelis Pintura, τα έργα του εκτίθενται σε σημαντικές γκαλερί σε όλο τον κόσμο. Την ίδια χρονιά, ο Παπαθανασίου παρουσίασε επίσης ένα βιβλίο που περιέχει μερικά από τα ωραιότερα έργα του, με τίτλο Vangelis.

Ολγα Πολίτου, Βαγγέλης Παπαθανασίου, Δήμητρα Γκουντούνα

Η Δήμητρα Γκουντούνα αφηγείται στιγμές από τη ζωή του Βαγγέλη Παπαθανασίου

Το συνθετικό έργο του Βαγγέλη Παπαθανασίου είναι τεράστιο και οικουμενικό. Δεν αμφισβητείται, όπως δεν αμφισβητείται η ανθρωπιά του. Γιατί αν ρωτήσεις τους πραγματικούς του φίλους «Ποιος είναι ο Βαγγέλης», θα σου απαντήσουν «Πάνω απ όλα ο Βαγγέλης ήταν Άνθρωπος».

Στο  Newpost μίλησε αποκλειστικά για τον Βαγγέλη Παπαθανασίου,  η δημοσιογράφος και επι χρόνια επιστήθια φίλη του Δήμητρα Γκουντούνα. «Είναι δύσκολη στιγμή. Δεν το χωράει το μυαλό μου. Ήξερα πόσο κρίσιμη ήταν η κατάστασή του, αλλά δεν ήθελα να το πιστέψω…»

«Ο Βαγγέλης, αν ήταν ένας Μεγάλος Συνθέτης, ήταν και ένας σπουδαίος Άνθρωπος. Και αν μιλάω σήμερα σε σας, είναι γιατί θέλω να φωνάξω ότι ο Βαγγέλης ήταν μεγάλος ανθρωπιστής. Βοηθούσε πολύ κόσμο. Γιατί αγαπούσε τον απλό κόσμο και τον φρόντιζε», λέει χαρακτηριστικά.    

Με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου στο γραφείο του στο Παρίσι. 

Μεγάλη λατρεία με την Ελλάδα…

«Η Ελλάδα είναι η δροσιά μου και η Ακρόπολη ο ήλιος μου», με αυτό το σκεπτικό ο Βαγγέλης Παπαθανασίου αγόρασε τη δεκαετία του 80΄ στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου, ένα τετραώροφο κτίριο για να έχει την απόλυτη επαφή με την Ακρόπολη. «Τα βράδια αργά δεν ήταν λίγες οι φορές –  είχε βρει τον τρόπο – να περνάει ώρες στο θέατρο του Διονύσου», αναφέρει στο NEWPOST η Δήμητρα Γκουντούνα.  «Κι ας απαγορευότανε. Αυτός έβρισκε πάντα τον τρόπο. Η Ελλάδα  ήταν η έμπνευσή του. Ήταν η ζωή του» συμπληρώνει. 

Η αδυναμία του στον Χατζηχρήστο…

Η Δήμητρα Γκουντούνα, αφηγείται στο NEWPOST ένα ταξίδι του στην Ελλάδα. Όπως είναι γνωστό o σπουδαίος συνθέτης, το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, το πέρασε στη Γαλλία.

«Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, είχε μεγάλη αδυναμία στους ηθοποιούς της παλιάς γενιάς.  Σε ένα ταξίδι του στην Ελλάδα, ειχε επιθυμία να συναντήσει τον Κώστα Χατζηχρήστο, που ζούσε τότε, σε ένα ξενοδοχείο στην  Ιωάννου Δροσοπούλου».

«Πρωτα πήγαμε μαζί στην Πλατεία Κολωνακίου και πήραμε ένα κουτί σοκολατάκια. Ο Βαγγέλης, μπαίνοντας μέσα στο αυτοκίνητό μας, άδειασε το κουτί με τα  σοκολατάκια και έβαλε μέσα  2 εκτ. δραχμές και πήγαμε στον Χατζηχρήστο».

«Ο Χατζηχρήστος δεν τον γνώρισε και νόμισε ότι είναι ένας Ελληνοαμερικανός που ήρθε να τον δει με μια δημοσιογράφο», 

 «Ο Βαγγέλης καθόταν μπροστά του με μια σεμνότητα παιδιού γυμνασίου. Άφησε τα σοκολατάκια και έφυγε. Την άλλη μέρα ο συγγραφέας  Βύρων Μακρίδης με πήρε τηλέφωνο και  ρώτησε αν ήταν ο  Παπαθανασίου….»

Από την ατζέντα της Βασιλείας Κεχαγιά 

 «Δεν του φέρθηκαν όπως θα έπρεπε…»

Στον Βαγγέλη, η Ελλάδα, δε φέρθηκε όπως θα έπρεπε, μας λέει. «Αν αναλογιστώ  τώρα ποιοι κάνουν παραστάσεις στο Ηρώδειο, ναι στον Βαγγέλη δεν φέρθηκαν καλά και τι εννοώ, o  Βαγγέλης  το 1993 ανεβάζει στο Ηρώδειο ένα έργο του με γενικό τίτλο “Ποίηση και Μουσική”. Είχε φέρει στην Ελλάδα για να απαγγείλουν Ελληνική ποίηση τον Άλαν Μπέιτς και η Φανή Αρντάν».

«Τα εμπόδια που είχε συναντήσει γι’  αυτήν την συναυλία ήταν τεράστια.  Εμπόδια που δε θα τα συναντούσε ούτε ένας πρωτοεμφανιζόμενος συνθέτης. Στεναχωρήθηκε πολύ τότε. Απογοητεύτηκε και έφυγε για το Παρίσι αποφασισμένος να μη γυρίσει ποτέ ξανά. Αντίθετα από την Βασίλισσα της Ολλανδίας Τζουλιάνα που του παραχώρησε το λιμάνι του Ρότερνταμ και έκανε την μεγαλύτερη συναυλία που έγραψε ιστορία»   

 «Τελικά ο Βαγγέλης γύρισε στην Ελλάδα για μία συναυλία που έκανε η Μαριάννα Βαρδινογιάννη στο Ηρώδειο για τα παιδιά της “Ελπίδας”».

Από το  φωτογραφικό αρχείο της Δήμητρας Γκουντούνα


σχετικα αρθρα