current views are: 10

14 Σεπτεμβρίου 2017
Δημοσίευση04:37

Απελπισία: Το μαζούτ «έπνιξε» τον Σαρωνικό – Αυτοψία του Π. Κουρουμπλή για την πετρελαιοκηλίδα

Σε 20 ημέρες με ένα μήνα θα καθαρίσει η πετρελαιοκηλίδα στο Σαρωνικό, δήλωσε χθες στον ΣΚΑΪ ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας, Διονύσης Καλαματιανός.

Δημοσίευση 04:37’

Σε 20 ημέρες με ένα μήνα θα καθαρίσει η πετρελαιοκηλίδα στο Σαρωνικό, δήλωσε χθες στον ΣΚΑΪ ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας, Διονύσης Καλαματιανός.

Αποκαρδιωτική είναι η εικόνα στις ακτές της Αττικής, καθώς η οικολογική καταστροφή που προκάλεσε η βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» που ξεκίνησε από τη Σαλαμίνα, έφτασε έως τη Βούλα. Η επιχείρηση καθαρισμού συνεχίζεται αδιάκοπα, με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Ναυτιλίας να δηλώνει χθες στον ΣΚΑΪ πως για να καθαρίσει η πετρελαιοκηλίδα στον Σαρωνικό θα χρειαστούν περίπου 20-30 ημέρες. Μάλιστα, σήμερα το πρωί πραγματοποίησε αυτοψία ο υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, προκειμένου να δει από κοντά την οικολογική καταστροφή.

Ο κ. Καλαματιανός είπε επίσης ότι, σύμφωνα με την ενημέρωση από την πλοιοκτήτρια εταιρεία, η στεγανοποίηση του δεξαμενόπλοιου έχει σχεδόν επιτευχθεί, επισημαίνοντας ωστόσο ότι τα πετρελαιοειδή ταξιδεύουν με τους ανέμους και δεν πρόκειται για νέα μόλυνση σε Ελληνικό και Γλυφάδα. 

Υπήρξαν σημεία στο παραλιακό μέτωπο της Γλυφάδας που είχαν μετατραπεί σε βούρκο πετρελαίου, είπε στο ΣΚΑΙ ο δήμαρχος της πόλης Γιώργος Παπανικολάου.

Τόνισε ότι η κατάσταση με τη ρύπανση είναι πολύ δύσκολη, σημειώνοντας ότι φέτος για πρώτη φορά η Γλυφάδα είχε λάβει γαλάζια σημαία για την παραλία της.

Ο δήμαρχος είπε πως χθες άρχισε η άντληση πετρελαίου από το νερό με πλωτά μέσα και το απόγευμα η άντληση στις ακτές. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως μόνο από την παραλία του Ζέρβα αντλήθηκαν 28 τόνοι πετρέλαιο.

Για ανύπαρκτη ενημέρωση από τον κρατικό μηχανισμό έκαναν λόγο στον Σκάι οι δήμαρχοι Ελληνικού και Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.
Όπως επεσήμαναν ενημερώθηκαν για την κατάσταση από τα μέσα ενημέρωσης. Την έντονη ανησυχία τους εκφράζουν από την πλευρά τους οι περιβαλλοντικές οργανώσεις κάνοντας λόγο για περιβαλλοντικό έγκλημα.

Για το θέμα, θα δοθεί σήμερα στις 3 και μισή μετά το μεσημέρι συνέντευξη Τύπου στο Υπουργείο Ναυτιλίας. 

Η ανακοίνωση της πλοιοκτήτριας εταιρείας

Την αμέριστη συμπαράστασή της στους κατοίκους, τους επιχειρηματίες της περιοχής και τις τοπικές αρχές, εξέφρασε η πλοιοκτήτρια εταιρεία, ενημερώνοντας ότι από την πλευρά της δόθηκαν εντολές στην ιδιωτική εταιρεία που ανέλαβε το έργο της απορρύπανσης, να πράξει ό,τι είναι ανθρωπίνως και τεχνικώς δυνατό, ώστε να καθαριστεί πλήρως η πληγείσα περιοχή. 

Η εταιρεία αναφέρει επίσης ότι η διαρροή καυσίμων από το πλοίο έχει σταματήσει και συνεχίζονται οι προσπάθειες άντλησης του φορτίου, που θα μεταφορτωθεί σε άλλο πλοίο το οποίο ναύλωσε η εταιρεία για το σκοπό αυτό, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα μελλοντικής διαρροής.

«Σε κάθε περίπτωση είμαστε και θα παραμείνουμε σε διαρκή επαφή με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να αποκατασταθεί πλήρως το περιβάλλον» σημειώνει, ενώ σχετικά με τα αίτια του ναυαγίου ενημερώνει ότι «οι αυτοψίες των δυτών και οι πραγματογνωμοσύνες από τις αρμόδιες αρχές και οργανισμούς είναι σε εξέλιξη και όταν ολοκληρωθούν», θα είναι σε θέση να γνωρίζει.

Επισημαίνει ότι το πλοίο ήταν αξιόπλοο, τα πιστοποιητικά του ήταν σε ισχύ και είχε υποβληθεί σε όλους τους ελέγχους, όπως η κείμενη νομοθεσία απαιτεί.

«Η “υποψία” που εκφράζεται από οιονδήποτε σχετικά με υποτιθέμενη μη καταλληλότητα του πλοίου να εκτελεί το έργο για το οποίο προοριζόταν είναι ψευδής, συκοφαντική και η εταιρεία επιφυλάσσεται των δικαιωμάτων της» καταλήγει η πλοιοκτήτρια εταιρεία.

Δήμαρχος Σαλαμίνας: Εκτεταμένη μόλυνση και οικολογική καταστροφή

Για εκτεταμένη οικολογική αλλά και οικονομική καταστροφή στο νησί μιλά στο newpost.gr η Δήμαρχος Ισιδώρα Νάννου – Παπαθανασίου, η οποία τονίζει ότι γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες, αλλά τα μέσα που έχουν διατεθεί δεν είναι επαρκή.

Το νησί έχει καλυφθεί όλο από μια απαίσια οσμή από το μαζούτ. Οι παραλίες της ανατολικής πλευράς έχουν μαυρίσει, υπάρχει πίσσα παντού και να φανταστείτε ότι ακόμα οι εργασίες είναι στην αρχή τους” υποστηρίζει η Δήμαρχος, η οποία προσθέτει ότι ”όλα τα μαγαζιά που βρίσκονται εκεί έχουν κλείσει, δεν μπορούν να ανοίξουν, δεκάδες αλιευτικά δεν μπορούν να δουλέψουν και αν προσθέσουμε φυσικά και την οικολογική καταστροφή μιλάμε για ένα μεγάλο πλήγμα για το νησί”.

”Προς το παρόν υπάρχει μόνο ένα βυτιοφόρο και κάποιοι υπάλληλοι από την Περιφέρεια αλλά δεν είναι αρκετά. Κάνω έκκληση στην Πολιτεία και το έχω μεταφέρει τηλεφωνικά και στους ίδιους να στείλουν περισσότερα μέσα”.

Η ίδια μάλιστα, μιλά για αγωγή στην οποία προτίθεται να προχωρήσει ο Δήμος Σαλαμίνας ενάντια στην ιδιοκτήτρια εταιρεία του δεξαμενόπλοιου, τόσο για την τεράστια οικολογική καταστροφή, όσο και για να επιδικαστούν αποζημιώσεις στους επαγγελματίες της περιοχής, αλιείς και ιδιοκτήτες καταστημάτων.

Στο μεταξύ, πλωτά φράγματα έχουν τοποθετηθεί σε περιοχές κατά μήκος του όρμου Κυνοσούρας και του κόλπου των Σεληνίων της νήσου Σαλαμίνας.

 Τι καταγγέλλει η ΠΕΝΕΝ

Σε μια σειρά καταγγελιών που αφορούν την κατάσταση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ», προχωρά η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού.

Σε ανακοίνωσή της η ΠΕΝΕΝ μιλά για αναπάντητα ερωτηματικά, τονίζοντας ότι το δεξαμενόπλοιο ήταν υπερήλικο. Ακόμη τονίζεται ότι υπήρχε έλλειψη πληρώματος, καθώς το πλοίο ήταν φορτωμένο και έπρεπε σε αυτό να υπάρχει πλήρης επάνδρωση του πληρώματος, αντίθετα έλειπαν 9 από τα 11 μέλη του πληρώματος.

Ακόμη, γίνεται λόγος για  μπαλώματα που υπήρχαν στο μηχανοστάσιο τα οποία είχαν σκοπό να κλείσουν τις ανοιχτές τρύπες.


σχετικα αρθρα