ΕΛΛΑΔΑ

Στον αέρα οι αποζημιώσεις των σεισμόπληκτων στην Κω

Δημοσίευση 15 Σεπτεμβρίου 2017, 19:01 / Ανανεώθηκε 15 Σεπτεμβρίου 2017, 19:24
Στον αέρα οι αποζημιώσεις των σεισμόπληκτων στην Κω
Photo: Sooc
Facebook Twitter Whatsapp

Ουδέν «σήμα SOS» έστειλε η ελληνική κυβέρνηση στην Κομισιόν για τον φονικό σεισμό 6,6 Ρίχτερ τον Ιούλιο στην Κω

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ουδέν «σήμα SOS» έστειλε η ελληνική κυβέρνηση στην Κομισιόν για τον φονικό σεισμό 6,6 Ρίχτερ τον Ιούλιο στην Κω, με συνέπεια να είναι στον αέρα το ζήτημα της έκτακτης χρηματοδότησης από το Ταμείο Αλληλεγγύης για την αποκατάσταση των ζημιών και οποιεσδήποτε άλλες χρηματοδοτικές δυνατότητες ενίσχυσης των πληγέντων. Αυτό αποκάλυψε η επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής, Κορίνα Κρέτσου, κατόπιν ερώτησης του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, για τις χρηματοδοτικές δυνατότητες ενίσχυσης των πληγέντων. 

Στην απάντηση - καταπέλτη για την κυβέρνηση, η κυρία Κρέτσου επεσήμανε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει λάβει καμία απολύτως επίσημη ενημέρωση από τις ελληνικές Αρχές για το ύψος των ζημιών στην Κω από τον πρόσφατο σεισμό», ενώ σε ό,τι αφορά την ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης διευκρίνισε: «Η Επιτροπή δεν διαθέτει πληροφορίες σχετικά με το μέγεθος των ζημιών που προκλήθηκαν ή αν οι ελληνικές Αρχες προτίθενται να υποβάλουν αίτηση».

Σύμφωνα με την «Ελευθερία του Τύπου» για την ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης στην περίπτωση της Κω, οι ζημιές θα πρέπει να υπερβαίνουν το ποσό των 90.700.000 ευρώ. Όμως αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά της κυβέρνησης, η Επίτροπος σημείωσε ότι «τα προγράμματα περιφερειακής πολιτικής μπορούν να τροποποιηθούν κατόπιν αιτήματος των εθνικών Αρχών, αλλά, μέχρι στιγμής, η Επιτροπή δεν διαθέτει πληροφορίες σχετικά με το κατά πόσον οι ελληνικές Αρχές επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν αυτή τη δυνατότητα».

Δικλίδα υπάρχει και για την περίπτωση που οι ζημιές είναι κάτω των 90.700.000 ευρώ, αφού κατά την Κομισιόν υπέρχουν πλέον νέα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν οι ελληνικές Αρχές μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ). 

«Η χρηματοδότηση μπορεί να φορά, για παράδειγμα, ανασυγκρότηση λιμένων ή οδικού δικτύου ή στήριξη των ΜΜΕ για ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων υποδομών», σχολίασε η Κορίνα Κρέτσου, επαναλαμβάνοντας ότι «μέχρι στιγμής, η Επιτροπή δεν διαθέτει πληροφορίες σχετικά με το κατά πόσον οι ελληνικές Αρχές επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν αυτή τη νέα δυνατότητα». 

Στην ερώτηση του ο ευρωβουλευτής γνωστοποιούσε στην Κομισιόν τον απολογισμό του σφοδρού σεισμού της 21ης Ιουλίου, με τους δύο νεκρούς, τους δεκάδες τραυματίες και τις εκτεταμένες υλικές ζημιές μεταξύ αυτών και την προσωρινή παύση λειτουργίας του λιμανιού στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου. 

Παράλληλα, ζητούσε ενημέρωση για τις χρηματοδοτικές δυνατότητες που υπάρχουν για την αποκατάσταση των ζημιών από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης, όπως συνέβη σε ανάλογη περίπτωση στην Ιταλία, και ρωτούσε για τις ενέργειες στις οποίες θα πρέπει να προβεί η ελληνική κυβέρνηση ώστε να «ξεκλειδώσουν» τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά εργαλεία.