current views are: 11

15 Σεπτεμβρίου 2017
Δημοσίευση14:04

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για την πετρελαιοκηλίδα

Ποινική δίωξη για βαρύτατες παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας ασκήθηκε σε βάρος των υπευθύνων της βύθισης του δεξαμενόπλοιου Αγία Ζώνη 2

Δημοσίευση 14:04’

Ποινική δίωξη για βαρύτατες παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας ασκήθηκε σε βάρος των υπευθύνων της βύθισης του δεξαμενόπλοιου Αγία Ζώνη 2

Ποινική δίωξη για βαρύτατες παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας ασκήθηκε  σε βάρος των υπευθύνων  της βύθισης του δεξαμενόπλοιου Αγία Ζώνη ΙΙ, που προκάλεσε εκτεταμένη ρύπανση του θαλάσσιου μετώπου της Αθήνας μετά την άσκηση ποινικής δίωξης από την Εισαγγελία Πειραιά.

Η δίωξη στρέφεται κατά των υπευθύνων του δεξαμενόπλοιου, καπετάνιος, ιδιοκτήτης και λοιποί, όπως προβλέπεται από το νόμο, προς το παρόν, σύμφωνα με πληροφορίες,καθώς η υπόθεση της πρωτοφανούς ρύπανσης του Σαρωνικού πέρασε ήδη στα χέρια ανακριτή, ο οποίος και θα ερευνήσει  για την ύπαρξη ευθυνών και σε όσους  είχαν την υποχρέωση να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα.

Η άσκηση της ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος δρομολογεί ήδη δικαστικές διαδικασίες απολογιών των εμπλεκομένων τις επόμενες ημέρες, ενώ δεν αποκλείεται η έρευνα να επεκταθεί και προς άλλες κατεύθυνσεις.

Η εν λόγω εξέλιξη έρχεται λίγο αφότου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου ο κ. Τσίπρας έδωσε στο υπουργείο Ναυτιλίας τις κατευθύνεις για αντιμετώπιση της ρύπανσης αλλά και για την λήψη άμεσων μέτρων.

Ο κ. Τσίπρας έδωσε τέσσερις εντολές:

  • Την άμεση ανάκληση των πιστοποιητικών αξιοπλοΐας που έχουν δοθεί με παράταση και τη διενέργεια έκτακτων ελέγχων.
  • Την άμεση διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης όλων των εμπλεκομένων για την κρίση του αξιόπλοου του Αγία Ζώνη ΙΙ και την αυστηρότατη τιμωρία όλων των υπευθύνων.
  • Την άμεση μεταφορά της αρμοδιότητας ελέγχου και επιθεωρήσεων πλοίων, από τον Κλάδο Επιθεώρησης εμπορικών πλοίων στους Νηογνώμονες, για την έκδοση πιστοποιητικών αξιοπλοΐας.
  • Την συνδρομή περισσότερων πλοίων για ταχύτερη και πληρέστερη απορρύπανση των υδάτων και των ακτών του Σαρωνικού.

Οι παραλίες που απαγορεύεται το κολύμπι

Ταυτόχρονα, το υπουργείο Υγείας με ανακοίνωσή του παραθέτει τις παραλίες που απαγορεύεται το κολύμπι  μέχρι την αποκατάσταση τους, όπως αυτές αναφέρονται ειδικότερα κατωτέρω:

1. Από την ακτή κολύμβησης πλησίον της σχολής Ναυτικών Δοκίμων ( Ακτή Θεμιστοκλέους 334) μέχρι και την παραλία της Φρεατίδας

2. Στις ακτές κολύμβησης της περιοχής «Βοτσαλάκια»

3. Σε όλες τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Αλίμου

4. Σε όλες τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Παλαιού Φαλήρου

5. Σε όλες τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης

6. Σε όλες τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Γλυφάδας

7. Στον όρμο Λιμνιώνα, κατά μήκος της ακτής εκατέρωθεν του πέτρινου θεάτρου Σεληνίων, έμπροσθεν του ιστιοπλοϊκού ομίλου Σεληνίων και κατά μήκος της ακτογραμμής επί της οδού Ακτής Θεμιστοκλέους μέχρι την εκκλησία του Αγίου Νικολάου


σχετικα αρθρα