ΕΛΛΑΔΑ

Καμπανάκι από καθηγητή τοξικολογίας για τη ρύπανση από την πετρελαιοκηλίδα: Κίνδυνος και για όσους περπατούν στις παραλίες

Δημοσίευση 16 Σεπτεμβρίου 2017, 11:06 / Ανανεώθηκε 16 Σεπτεμβρίου 2017, 11:06
Καμπανάκι από καθηγητή τοξικολογίας για τη ρύπανση από την πετρελαιοκηλίδα: Κίνδυνος και για όσους περπατούν στις παραλίες
Photo: Sooc
Facebook Twitter Whatsapp

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο Δημήτρης Κουρέτας, πρόεδρος της ελληνικής εταιρίας τοξικολόγιας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο Δημήτρης Κουρέτας, πρόεδρος της ελληνικής εταιρίας τοξικολόγιας, αναφορικά με την οικολογική καταστροφή αλλά και τους κινδύνους για την υγεία που κρύβει η πρωτοφανής ρύπανση από την πετρελαιοκηλίδα στις παραλίες της Αττικής

Την ώρα που το υπουργείο Υγείας απαγόρευσε την κολύμβηση σε συγκεκριμένες ακτές, εξαιτίας και των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν το σαββατοκύριακο ο καθηγητής τοξικολογίας προειδοποίησε ότι δεν κινδυνεύουν από τη ρύπανση μόνο όσοι κολυμπήσουν, αλλά ακόμη και όσοι περπατήσουν στις συγκεκριμένες ακτές!

«Ενας άνθρωπος με δερματίτιδα, αναπνευστικό πρόβλημα ή κάποια άλλη ευαισθησία, αν μείνει για ώρα εκεί και υπάρχει εξάτμιση της ρύπανσης, μπορεί να αντιμετωπίσει πρόβλημα», τόνισε ο Δημήτρης Κουρέτας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Μάλιστα ο καθηγητής, πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Τοξικολογίας, επέστησε ιδιαίτερα την προσοχή στις εγκύους. «Πρέπει να προσέξουν. Υπάρχει σοβαρό θέμα διαρροής ρύπων από εξάτμιση. Δεν πρέπει να εκτίθενται. Η βιβλιογραφία των τελευταίων ετών δείχνει ότι οι έγκυες πρέπει να είναι σε πολύ μεγάλη απόσταση. Μπορεί να εκτεθούν σε αυτούς τους ρύπους και να έχει επίδραση στην υγεία τους, αν για παράδειγμα καθίσουν δίπλα σε βράχια στα οποία υπάρχει ρύπανση», τόνισε.

Παράλληλα, εκτός πραγματικότητας χαρακτήρισε τα περί απορρύπανσης του Αργοσαρωνικού σε 20 ημέρες ο πρόεδρος της ελληνικής εταιρίας τοξικολόγιας και μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου Ειδικών Επιστημόνων διαχείρισης χημικών και διατροφικών κρίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής , Δημήτρης Κουρέτας μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ο κ. Κουρέτας κατήγγειλε ότι εξαρχής δεν λειτούργησε το πρωτόκολλο, ενώ οι όποιες διαδικασίες κινητοποιήθηκαν με μεγάλη καθυστέρηση και πρόσθεσε ότι θα έπρεπε από την πρώτη ώρα του συμβάντος να έχουν ενημερωθεί οι πολίτες για το τι προβλέπει ο νόμος γύρω από την κολύμβηση και την αλιεία σε τέτοιες περιπτώσεις, μέσα από σχετικές αναρτήσεις στο διαδίκτυο. 

Επεσήμανε μάλιστα ότι το σχέδιο θα έπρεπε να προβλέπει κανονικά την άμεση επέμβαση των αρχών και αποκάλυψε ότι η πολιτεία δεν έχει ζητήσει τη συνδρομή της εταιρίας Τοξικολογίας, παρά το γεγονός ότι οι ίδιοι έχουν αποστείλει έγγραφο στη Βουλή με το οποίο δηλώνουν ότι είναι σε θέση να συνδράμουν την απορρύπανση.