current views are: 7

16 Σεπτεμβρίου 2017
Δημοσίευση20:13

Ο Σαρωνικός εκπέμπει SOS – Σοβαρές οι διαστάσεις της βύθισης του «Αγία Ζώνη ΙΙ» λέει το ΕΛΚΕΘΕ

Ιδιαίτερα προβληματισμένοι για τις διαστάσεις που έχει πάρει το θέμα της ρύπανσης στον Σαρωνικό εμφανίζονται οι ερευνητές του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ)

Δημοσίευση 20:13’

Ιδιαίτερα προβληματισμένοι για τις διαστάσεις που έχει πάρει το θέμα της ρύπανσης στον Σαρωνικό εμφανίζονται οι ερευνητές του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ)

Ιδιαίτερα προβληματισμένοι για τις διαστάσεις που έχει πάρει το θέμα της ρύπανσης στον Σαρωνικό εμφανίζονται οι ερευνητές του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ)

Σε ανακοίνωση τους επισημαίνουν ότι, «εάν η βύθιση του αγκυροβολημένου δεξαμενόπλοιου Αγία Ζώνη ΙΙ, αρχικά, είχε χαρακτηριστικά ενός ναυτικού ατυχήματος, μικρής κλίμακας, δυστυχώς σήμερα τείνει να λάβει πολύ σοβαρότερες διαστάσεις, πλήττοντας σημαντικά μεγάλο μέρος του θαλάσσιου περιβάλλοντος, του Σαρωνικού κόλπου».

Όπως υπογραμμίζουν οι ερευνητές, «αυτό που προέχει σήμερα είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση της εκτεταμένης θαλάσσιας ρύπανσης που πλήττει μεγάλο μήκος της ακτογραμμής του Σαρωνικού καθώς και η υπεύθυνη ενημέρωση των πολιτών ενόψει μάλιστα και της αύξησης της θερμοκρασίας που προμηνύεται για τις επόμενες μέρες».

 «Είμαστε σε κάθε περίπτωση σε πλήρη ετοιμότητα να παράσχουμε τις υπηρεσίες μας τόσο στην αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης που έχει προκληθεί όσο και στην έγκυρη αποτύπωση της πραγματικής κατάστασης του θαλάσσιου οικοσυστήματος που έχει προσβληθεί. Το πράττουμε ήδη» τονίζουν οι ερευνητές του ΕΛΚΕΘΕ.

Ταυτόχρονα, απαιτούν από την Πολιτεία «να διερευνήσει σε βάθος τα αίτια του ατυχήματος και τις ολιγωρίες ή αστοχίες στην αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης που ακολούθησε, και η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα».

Η ανακοίνωση καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι «θα πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, ειδικά μάλιστα σε ευαίσθητες περιοχές, όπως αυτή του Σαρωνικού Κόλπου, που δέχονται μεγάλες ανθρωπογενείς πιέσεις, με συνεχείς διελεύσεις πλοίων αποτελεί αδήριτη ανάγκη για το κοινωνικό σύνολο».

Νωρίτερα σήμερα, πρόεδρος της ελληνικής εταιρίας τοξικολόγιας, Δημήτρης Κουρέτας, μιλώντας στον ΣΚΑΙ προειδοποίησε ότι έγκυες γυναίκες και ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες δεν θα πρέπει να πλησιάσουν καν στα σημεία όπου παρατηρείται ρύπανση, καθώς η εξάτμιση των ρύπων ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τους.

Μάλιστα είπε ότι εξ αρχής δεν λειτούργησε το πρωτόκολλο, ενώ οι όποιες διαδικασίες κινητοποιήθηκαν με μεγάλη καθυστέρηση και επισήμανε ότι θα έπρεπε από την πρώτη ώρα του συμβάντος να έχουν ενημερωθεί οι πολίτες για το τι προβλέπει ο νόμος γύρω από την κολύμβηση και την αλιεία σε τέτοιες περιπτώσεις, μέσα από σχετικές αναρτήσεις στο Διαδίκτυο. 

Ανυπάκουοι οι λουόμενοι  

Τι και αν η μια ειδοποίηση διαδέχεται την άλλη, οι πολίτες τις αγνοούν βουτώντας στην θάλασσα. Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες που έρχονται από παραλία στον Άλιμο. Εκεί, όπως αναφέρει το notia.gr μικροί και μεγάλοι αψήφησαν τις απαγορευτικές πινακίδες και τις κορδέλες που έχει τοποθετήσει ο δήμος στις παραλίες και μπήκαν στη θάλασσα για να δροσιστούν.

«Σιγά μην πάθουμε τίποτα… Δεν φοβόμαστε. Με τέτοια ζέστη που κάνει δεν έχουμε άλλη επιλογή», έλεγαν. Kάποιοι πήγαν στην παραλία με τα παιδιά τους και έκαναν μπάνιο!

«Δεν μπορούμε να κάνουμε τον χωροφύλακα στις παραλίες», είπε στο notia.gr ο δήμαρχος Ανδρέας Κονδύλης. Και συμπλήρωσε: «Ξηλώνουν τις απαγορευτικές κορδέλες και ξαναβάζουμε καινούργιες».


σχετικα αρθρα