ΕΛΛΑΔΑ

Meteo: Γιατί η φωτιά στη Βούλα και τη Βάρη επεκτάθηκε τόσο γρήγορα;

Δημοσίευση 5 Ιουνίου 2022, 07:00 / Ανανεώθηκε 5 Ιουνίου 2022, 07:34
Meteo: Γιατί η φωτιά στη Βούλα και τη Βάρη επεκτάθηκε τόσο γρήγορα;
Facebook Twitter Whatsapp

Μεταξύ άλλων, το meteo αναφέρει πως η αλλελεπίδραση της χθεσινής πυρκαγιάς με την ατμόσφαιρα, δημιούργησε τον δικό της καιρό.

Μεγάλες είναι οι υλικές ζημιές που προκάλεσε η φωτιά που ξεκίνησε από τη Γλυφάδα και προχώρησε προς τη Βούλα και τη Βάρη, με αποτέλεσμα να εκκενωθούν και περιοχές.

Το Meteo σε ανάλυσή του επιχειρεί να εξηγήσει γιατί η φωτιά επεκτάθηκε τόσο γρήγορα. Σε αυτή αναφέρει: «Δασική πυρκαγιά εκδηλώθηκε νωρίτερα το μεσημέρι του Σαββάτου 4 Ιουνίου 2022 στις νότιες παρυφές του Υμηττού, στην ευρύτερη περιοχή της Γλυφάδας. Από το πυκνό δίκτυο σταθμών που λειτουργεί η μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), προκύπτει ότι η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε περιοχή όπου η ευφλεκτότητα της νεκρής λεπτής δασικής καύσιμης ύλης ήταν πολύ υψηλή (Εικόνα 1)».

Στη συνέχεια το Meteo προσθέτει: «Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι για την περιοχή εκδήλωσης και εξάπλωσης της πυρκαγιάς, τα προγνωστικά στοιχεία, ήδη από εχθές αλλά και νωρίς σήμερα το μεσημέρι, έδειχναν ότι η περιεχόμενη υγρασία της νεκρής λεπτής δασικής καύσιμης ύλης θα είναι μικρότερη του 10%, τιμή η οποία θεωρείται κατώφλι για γρήγορα εξαπλούμενες και έντονες δασικές πυρκαγιές (Εικόνα 2)».

Έπειτα τονίζει: «Υπενθυμίζεται ότι τόσο η εκτίμηση της ευφλεκτότητας (με βάση πραγματικές μετεωρολογικές παρατηρήσεις) όσο και η πρόγνωση της περιεχόμενης υγρασίας της νεκρής λεπτής δασικής καύσιμης ύλης αποτελούν υπηρεσίες που υλοποιεί επιχειρησιακά, σε καθημερινή βάση, η μονάδα FLAME/METEO του ΕΑΑ. Στόχος των υπηρεσιών αυτών είναι η υποστήριξη της μετάβασης από την καταστολή στην πρόληψη, μέσα από την ενίσχυση της επίγνωσης και της ετοιμότητας τόσο του πληθυσμού όσο και των εμπλεκόμενων επιχειρησιακών φορέων.

Σε ό, τι αφορά στην εξέλιξη των πυρομετεωρολογικών συνθηκών από εδώ και πέρα, αναμένουμε βελτίωση.

Τέλος, στην επόμενη φωτογραφία, παρουσιάζεται εποπτικά ο τρόπος με τον οποίο η φωτιά αλληλεπιδρά με την ατμόσφαιρα, δημιουργώντας το δικό της καιρό.

Ειδικότερα, στη φωτογραφία αυτή εντοπίζονται:
– Ισχυρές ανοδικές κινήσεις του αέρα, οι οποίες προκαλούνται από την έντονη θέρμανση λόγω της καύσης και μέσω των οποίων καύτρες εκτοξεύονται ψηλά στην ατμόσφαιρα.
– Καθοδικές κινήσεις του αέρα, οι οποίες αντισταθμίζουν τις ανοδικές κινήσεις και μέσω των οποίων καύτρες μπορούν να πέσουν σε μεγάλες αποστάσεις από το κύριο μέτωπο μιας φωτιάς, οδηγώντας έτσι σε ενάρξεις νέων εστιών.
– Το νοητό όριο του οριακού στρώματος, πάνω από το οποίο δεν ευννοούνται οι ανοδικές κινήσεις του αέρα, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται το χαρακτηριστικό οριζόντιο «άπλωμα» του καπνού».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr