ΕΛΛΑΔΑ

Ο Θ. Γεωργακόπουλος «ξαναχτύπησε» - Μετά τα χταπόδια, δεν πρέπει να τρώμε και κρέας για δύο λόγους

Δημοσίευση 6 Ιουλίου 2022, 09:00 / Ανανεώθηκε 6 Ιουλίου 2022, 09:35
Ο Θ. Γεωργακόπουλος «ξαναχτύπησε» - Μετά τα χταπόδια, δεν πρέπει να τρώμε και κρέας για δύο λόγους
Facebook Twitter Whatsapp

Με νέο του άρθρο στην «Καθημερινή», ο Θοδωρής Γεωργακόπουλος επεκτείνει το πεδίο των απαγορεύσεων και εξηγεί γιατί, εκτός από χταπόδια, πρέπει πλέον να σταματήσουμε να τρώμε κρέας. Για δύο λόγους, όπως εξηγεί: «πρώτον, για λόγους υγείας, αλλά κυρίως εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.».

Μετά τους λόγους που δεν πρέπει να τρώμε χταπόδια, ο editorial director της διαΝΕΟσις Θοδωρής Γεωργακόπουλος με ένα νέο άρθρο στην Καθημερινή συστήνει να σταματήσουμε να τρώμε κρέας και γλυκά αλλά και να πίνουμε αλκοόλ.

Είχε προηγηθεί η συνέντευξη του Ελληνοαμερικανού σκηνοθέτη Αλεξάντερ Πέιν στην «Καθημερινή», ο οποίος αφού είχε τονίσει πόσο υπερήφανος είναι για την καταγωγή του και τη νέα υπηκοότητά του, εξέφρασε την απορία πώς οι Έλληνες μπορούν και τρώνε τα χταπόδια. «Η γεύση τους είναι φανταστική, αλλά πρόκειται για κάποια από τα πιο χαρισματικά πλάσματα της φύσης, με νοημοσύνη και χάρη. Οπότε, δεν με νοιάζει πού θα με πάτε για φαΐ, αρκεί το μενού να μην έχει χταπόδι» είχε αναφέρει.

Τη σκυτάλη έλαβε ο Θοδωρής Γεωργακόπουλος, ο οποίος έγραψε σε άρθρο του στην Καθηερινή ότι και εκείνος έχει σταματήσει να τρώει χταπόδια και εξήγησε μεταξύ άλλων  «Πώς γίνεται να μην θέλουμε να φάμε άλογα, δελφίνια ή ελέφαντες, αλλά δεν έχουμε πρόβλημα να φάμε τα χταπόδια, που είναι εξυπνότερα και πιο εντυπωσιακά πλάσματα από όλα αυτά; Είναι ένα μυστήριο.»

Με νέο του άρθρο στην «Καθημερινή», ο Θοδωρής Γεωργακόπουλος επεκτείνει το πεδίο των απαγορεύσεων και εξηγεί γιατί, εκτός από χταπόδια, πρέπει πλέον να σταματήσουμε να τρώμε κρέας. Για δύο λόγους, όπως εξηγεί: «πρώτον, για λόγους υγείας, αλλά κυρίως εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.».

«Η παραγωγή δύο κιλών μοσχαρίσιου κρέατος εκλύει όσα αέρια του θερμοκηπίου εκλύει μια πτήση από τη Νέα Υόρκη στο Λονδίνο. Μόνο οι αγελάδες που υπάρχουν στον κόσμο εκλύουν περισσότερα αέρια (κυρίως μεθάνιο) από ό,τι ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ακόμα, η διαδικασία της παραγωγής τροφής από τα ζώα είναι μια διαδικασία απίστευτα δαπανηρή και σπάταλη. Το ένα τρίτο του πόσιμου νερού που καταναλώνουν οι άνθρωποι στη Γη χρησιμοποιείται για την κτηνοτροφία -τέσσερις φορές περισσότερο νερό από όσο χρησιμοποιούμε όλοι οι άνθρωποι του κόσμου για να πίνουμε και για να πλενόμαστε στα σπίτια μας. Το 60% της καλλιεργήσιμης γης στον κόσμο δεν χρησιμοποιείται για να παράγονται τρόφιμα για τους ανθρώπους, αλλά για να παράγονται τρόφιμα για τα ζώα. Γιγάντιες εκτάσεις του Αμαζονίου ισοπεδώνονται για να γίνουν χωράφια, όχι για να παράγουν τρόφιμα για τους ανθρώπους, αλλά για να παράγουν ζωοτροφές. Το 70% των αντιβιωτικών που παράγει η ανθρωπότητα δεν προορίζονται για τους ανθρώπους, αλλά για τα ζώα», γράφει.

Ο κ. Γεωργακόπουλος εξηγεί, επίσης, ότι εκτός από κρέας θα πρέπει να σταματήσουμε να τρώμε γλυκά και να πίνουμε αλκοόλ.

«Ζάχαρη έχουν μέσα οι περισσότερες τροφές -αλλά η επιπλέον κρυσταλλική ζάχαρη που καταναλώνουμε με τα γλυκά, τους χυμούς, τους καφέδες και τις επεξεργασμένες τροφές (24 κιλά το χρόνο, κατά μέσο όρο), έχει συνδεθεί με την εμφάνιση διαβήτη, με την παχυσαρκία, με καρδιαγγειακά προβλήματα και με την καταστροφή των δοντιών. Αφήστε το ότι προκαλεί εθισμό», αναφέρει.

Ο συγγραφέας του άρθρου κατανοεί, βέβαια, ότι είναι πολύ δύσκολο να αλλάξουμε κάτι τόσο «θεμελιώδες όπως οι διατροφικές μας συνήθειες». «Τα άρθρα, τα ντοκιμαντέρ, τα βιβλία και οι έρευνες συνεισφέρουν μόνο στη συζήτηση, στη (συλλογική και ατομική) αναζήτηση, στην αργή κατάλυση των σταδιακών αλλαγών», αναγνωρίζει.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr